San Jose vyťažilo z odchodu Meiera maximum, Tampa obetovala za Jeannota majland

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

San Jose vyťažilo z odchodu Meiera maximum, Tampa obetovala za Jeannota majland

Timo Meier smeruje do New Jersey.
Timo Meier smeruje do New Jersey.Profimedia
Dlho očakávaná výmena švajčiarskeho útočníka Tima Meiera (26) sa uskutočnila v noci z nedele na pondelok. San Jose sa dohodlo s New Jersey Devils, ktoré poslalo do Kalifornie vysokú protihodnotu. Jedným slovom: budúcnosť.

"Žraloci" získali dvoch talentovaných ruských obrancov Šakira Muchamadullina a Nikitu Ochotjuka. Prvý menovaný bol draftovaný v 1. kole, ďalší v druhom a očakáva sa, že už v najbližšej sezóne by mohli zamiešať karty v boji o zostavu v NHL. Ochotjuk za Devils odohral zatiaľ pätnásť zápasov, zväčša nastupuje na farme a Muchamadullin zbieral skúsenosti v KHL. Celkovo mení dres deväť hráčov.

Okrem toho majú Sharks k dispozícii hneď tri prvokolové výbery v rokoch 2023 a 2024. Rovnako trikrát môžu vyberať v druhom kole počas nadchádzajúcich dvoch draftov: "Nikdy nie je jednoduché vymeniť hráča, ktorý je dobrý ako Timo. V našich platových možnostiach sú určité skutočnosti, na ktoré sme museli reagovať. Plat, ktorý bude očakávať v novej zmluve, nebol pre nás reálny. Je nám ľúto, že sme prišli o takéhoto hráča, ale musíme sa pozerať vpred," poznamenal generálny manažér "žralokov" Mike Grier.

S blížiacim sa záverom prestupového obdobia sa dal očakávať odchod Tima Meiera. Po sezóne 2022/2023 sa mu skončí kontrakt, počas ktorého mal priemerný ročný plat šesť miliónov dolárov: "Bol to bláznivý deň. Prežívam veľa emócií. Bol som v San Jose sedem rokov, ale odrazu je predo mnou nová kapitola, ktorá bude určite vzrušujúca. Počul som veľa dobrých vecí o organizácii a fanúšikoch New Jersey Devils. V tíme je veľa dobrých hráčov a keď sa pozriem na ich káder, tak viem, že hrať s nimi bude zábava. Príliš som nepremýšľal o tom, kde budem hrať. Teraz som však nadšený, že je to práve New Jersey," povedal Meier.

V organizácii San Jose Sharks bol od draftu v roku 2015, keď po ňom klub siahol v 1. kole z 9. miesta. V základnej časti odohral celkovo 451 duelov, v ktorých nazbieral 316 bodov (154+162). V 35 stretnutiach play-off mal bilanciu 7+13. Jeho doterajšie kariérne maximum je 76 bodov (35+41) z minulej sezóny. V prebiehajúcom ročníku má v 57 zápasoch 31 gólov a 21 asistencií. S 52 bodmi bol druhý v tímovej produktivite. V januári 2022 sa stal prvým hráčom v klubovej histórii, ktorý nastrieľal v jednom stretnutí päť gólov. 

Ako zareaguje Carolina?

Výmena Meiera do New Jersey ovplyvní prestupovú politiku Caroliny Hurricanes. Ďalší z ašpirantov na Stanley Cup má pod platovým stropom voľných zhruba desať miliónov dolárov a netají sa tým, že chce posilniť ofenzívu. V súvislosti s týmto klubom sa spomínali hlavne Patrick Kane a Timo Meier, no teraz musia v meste Raleigh hľadať inde.

Zaujímavým menom v súvislosti s "hurikánmi" by mohol byť Brock Boeser, s ktorým sa spomína odchod z Vancouveru a hodil by sa do prvých dvoch formácií. Rovnako tak nie je nereálne, že by Carolina mohla siahnuť po Maxovi Domim z Chicaga. Tohto útočníka získala aj rok dozadu pred prestupovou uzávierkou, následne odišiel k Blackhawks.

Jasný favorit na výmenu do Hurricanes neexistuje. Organizácia skúma trh a snaží sa nájsť najlepšie možné riešenie. Tým by mohol byť aj James van Riemsdyk, oficiálne mu Philadelphia umožnila odchod. Ďalším potenciálnym cieľom je Nick Schmaltz z Arizony.

Obrovská protihodnota za Jeannota

Tampa Bay Lightning nepoľavuje z majstrovských ambícií a aj za cenu budúcnosti sa vzdala vysokého balíka draftových volieb. Kanaďan Tanner Jeannot v minulej sezóne nazbieral 41 bodov, v tomto ročníku iba štrnásť a pridal 85 trestných minút, takže patrí medzi najtrestanejších hráčov. Protihodnota pre Nashville bola aj tak poriadne vysoká.

Činí až päť draftových volieb - v 3., 4. a 5. kole draftu tohtoročného draftu, v 2. kole budúcoročného a podmienečnú voľbu v 1. kole draftu 2025. To znamená, že "blesky" nebudú draftovať v prvom kole počas najbližších troch rokov, tento rok si budú vyberať len trikrát a najskôr až v šiestom kole. Navyše do Tennesee zamieril aj talentovaný obranca Cal Foote.

Jack Johnson sa vrátil do Colorada Avalanche, s ktorým v roku 2022 získal Stanleyho pohár. "Lavína" ho získala z Chicaga Blackhawks výmenou za švédskeho obrancu Andreasa Englunda. Trojka draftu z roku 2005 už v NHL pôsobila aj v Los Angeles, Columbuse, Pittsburghu a New Yorku Rangers.

Do Colorada prvýkrát zamieril pred sezónou 2021/2022, ktorú zavŕšil najväčším úspechom kariéry. Následne sa dohodol s Chicagom, za ktoré nastúpil v sezóne 2022/2023 v 58 zápasoch. Do štatistík si pripísal 4 kanadské body za asistencie, 16 trestných minút a 25 mínusových bodov.

Blackhawks za neho získali Englunda, ktorý v prebiehajúcom ročníku NHL nastúpil v 36 stretnutiach, v ktorých získal 3 body za asistencie. Časť sezóny strávil na farme v AHL. V NHL už hral aj za Ottawu, ktorá ho draftovala v roku 2014 zo 40. miesta.

Noc priniesla ešte jednu malú výmenu. Predators získali z Philadelphie útočníka Isaaca Ratcliffea v podstate bez protihodnoty, tou je budúce vyrovnanie.