Slováci v Európe: Horanský žiari pod Alpami, Čiernik a Jenčko vo Švédsku, päťbodový Haščák

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Slováci v Európe: Horanský žiari pod Alpami, Čiernik a Jenčko vo Švédsku, päťbodový Haščák

Čiernik zažíva veľmi dobrý úvod sezóny vo švédskej Allsvenskan.
Čiernik zažíva veľmi dobrý úvod sezóny vo švédskej Allsvenskan.Profimedia
Ďalší týždeň ubehol ako voda a je čas rekapitulovať výkony slovenských hokejistov v Európe. Darí sa hráčom vo viacerých krajinách. Tradične v Česku, ale aj vo Švajčiarsku, Švédsku či Francúzsku.

Česko

Na čele tabuľky českej extraligy sú Pardubice, ktoré dva razy po sebe vyhrali. Proti Brnu im pomohli aj Čerešňák (1+1), Bučko (1+0) a Paulovič. Druhý Litvínov drží výbornými výkonmi v bránke Matej Tomek, mužstvo ťahá sériu siedmich výhier.

Třinec inkasoval v ostatných dvoch stretnutiach iba v dvoch prípadoch, presadil sa deväťkrát. Z toho dva razy Daňo (2+1), raz Hudáček (1+1), Čacho (1+1) aj Roman. Asistovali Dravecký, Pánik a Marinčin. Okuliar zas gólom pomohol Mountfieldu zdolať Kladno.

Aktuálna tabuľka najvyššej českej súťaže.
Aktuálna tabuľka najvyššej českej súťaže.Flashscore

Liberec vďaka gólu Ivana vyhral na horúcom ľade Sparty. Ani tridsaťsedem zákrokov Konráda nepomohlo k prvej výhre tímu v sezóne v arénach súperov. Olomouc podľahol Komete 2:3. Slovák zneškodnil trestné strieľanie svojho krajana Pospíšila. Mladá Boleslav natiahla šnúru prehier už na štyri, počas uplynulého týždňa dvakrát asistoval Lantoši a raz Skalický.

Plzeň ukončila sériu šiestich prehier jediným gólom v zápase proti posledným Vítkoviciam. Ten bol najskôr pripísaný Holešinskému, ale neskôr zmenený, autorom sa stal Dujsík, takže Slovák mal asistenciu. Na čele tabuľky druhej najvyššej súťaže Chance ligy je Poruba, ktorá doteraz bodovala v každom stretnutí a len raz prehrala. Deväť bodov (3+6) v rovnakom počte stretnutí má Marek Tvrdoň

Švédsko

Leksand pokračuje v striedaní dvoch výhier a prehier po sebe, tentoraz sa mohol radovať. Najskôr za pomoci gólu a asistencie Mareka Hrívika porazil MoDo hladko 4:0, následne dva razy asistoval Peter Cehlárik a prispel k výsledku 5:2 proti HV71. Na poslednom mieste tabuľky ostáva Oskarshamn, za osem zápasov získal len dva body a ťahá sériu siedmich prehier. Dalibor Dvorský stále nebodoval.

Mladý útočník Alex Čiernik má po šiestich zápasoch druhej najvyššej súťaže Allsvenskan na konte päť bodov. Dvakrát skóroval pri výhre nad Östersundom, ale ani jeho dve asistencie na ľade Brynäsu nezabránili prehre. Napriek tomu sa šikovný krídelník dostal do dobrej formy, ktorú ukazoval už aj v kempe Philadelphie.

Gilbert Gabor v tretej lige odohral dve stretnutia, získal tri body. Jeho Väsby má po troch kolách plný počet deviatich bodov. Rodák zo Štokholmu, ale držiteľ slovenského občianstva, naposledy prispel k vysokému výsledku 7:0 proti Eskilstunu gólom a asistenciou.

Daniel Alexander Jenčko žiari v najvyššej juniorskej lige, po dvanástich odohraných zápasoch má už 20 bodov za desať gólov a rovnaký počet asistencií. Štyrmi bodmi režíroval výhru Malmö Redhawks proti Frölunde. Len 16-ročný obranca Luka Radivojevič v rovnakej súťaži nazbieral za 15 duelov celkovo 15 bodov (3+12). Hneď tri počas výhry nad Rögle a dva pri úspechu so Södertajle.

Aktuálna tabuľka najvyššej švédskej súťaže.
Aktuálna tabuľka najvyššej švédskej súťaže.Flashscore

Švajčiarsko

Švajčiarsky Davos uspel v ostatných dvoch dueloch. Domáce stretnutie s Luganom rozhodol víťazným presným zásahom Tomáš Jurčo (4:0).

Výbornú formu má druholigový Olten, ktorý je na čele tabuľky a Stanislav Horanský zas s pätnástimi bodmi vládne produktivite celej súťaže. Strelil tri góly a na dvanásť asistoval. Naposledy mal bilanciu 1+3, jeho tím zdolal Martigny 6:0. Predtým tri razy asistoval pri prehre s GCK Lions. Gólom a dvomi asistenciami pomohol zdolať Sierre, v ktorého drese stále čaká na premiérový bod Roman Karaffa.

Ostatné súťaže

Francúzsky majster Rouen prechádza sezónou ako nôž maslom, aj po deviatom kole má plný počet bodov (27) a výborné skóre 49:21. Za ostatný týždeň zdolal Grenoble jedným gólom Marcela Haščáka a v prestrelke s Anglet uspel 9:6. Haščák sa blysol piatimi asistenciami, Milan Kytnár pridal jednu. Za Nice pri výhre nad Anglet raz skóroval Daniel Babka.

Patrik Gabriel pravidelne boduje v najvyššej fínskej juniorskej súťaži, kde má po dvanástich kolách dvanásť bodov. Nedarí sa však brankárovi Rastislavovi Eliášovi, z deviatich duelov až sedem prehral.