Slováci v zámorí: Dvorský so Slafkovským naďalej vo forme, v AHL sa blysol Kelemen

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Slováci v zámorí: Dvorský so Slafkovským naďalej vo forme, v AHL sa blysol Kelemen
Podarí sa Slafkovskému vyrovnať a prípadne prekonať rekord Canadiens?
Podarí sa Slafkovskému vyrovnať a prípadne prekonať rekord Canadiens?Profimedia
Ako sa darilo Slovákom v uplynulom týždni za Atlantickým oceánom? Flashscore Správy prinášajú už tradičnú štvrtkovú rubriku s pohľadom na výkony krajanov v profesionálnych i juniorských súťažiach.

NHL

Štyri zápasy má Juraj Slafkovský na to, aby prekonal rekord tínedžera v počte získaných bodov v jednej sezóne (Mario Tremblay, 39). Aktuálne má na konte 37 bodov. Jubilejné 20. narodeniny oslávi Košičan 30. marca, dovtedy sa Montreal predstaví trikrát na ľade súperov a raz doma. Draftová jednotka 2022 ťahá šnúru piatich stretnutí, v ktorých bodovala - za minulý týždeň zaknihovala zhodne po asistencii proti Bostonu, Calgary i Edmontonu, avšak Canadiens zakaždým prehrali. 

Rovnako sériu prehier zaznamenáva Seattle s Tomášom Tatarom, ktorý nevyhral päťkrát po sebe. Najskúsenejší Slovák v NHL ani raz nebodoval, jeho ice-time bol priemerne na úrovni 11 minút a 42 sekúnd.

Okrem Seattlu sa play-off vzďaluje aj ďalším tímom, v ktorých sú Slováci. New Jersey má problémy udržať sa na víťaznej vlne, dva zápasy v rade vyhralo naposledy ešte 13. a 14. februára. Šimon Nemec zaznamenal najvyššie herné vyťaženie od príchodu do profiligy (25:28 minúty), Devils však nečakane prehrali s Arizonou 1:4. V meraní síl predtým zaknihoval bek spod Tatier bod za asistenciu a tri plusové body.  

Prakticky bez šance na vyraďovaciu časť je Calgary Martina Pospíšila. Nováčik v NHL pridal na konto siedmy gól v sezóne proti Montrealu, po provokovaní kapitána Nicka Suzukiho sa takmer pobil so Slafkovským.

Naopak, zadarilo sa Washingtonu, ktorý aj vďaka zaváhaniam súperov drží nádeje na bitku o Stanley Cup. Martin Fehérváry síce nebodoval, v troch zo štyroch prípadov hral viac ako 20 minút, raz tesne pod (19:42). Súboj v noci na štvrtok mu nevyšiel, keď proti Torontu si zapísal až tri mínusové body, čím vymazal tri nahromadené plusky z týždňa.

Vo forme je Tampa Bay, ktorá sa priblížila k spečateniu play-off a vo forme je aj Erik Černák, ktorý zaznamenal asistenciu v dvoch po sebe idúcich dueloch. Je zároveň dosť možné, že bude jediný Slovák, ktorý zostane v hre aj po základnej časti.

Pavol Regenda si pred návratom na farmu pripísal na konto ďalšie tri vystúpenia za Anaheim, avšak ani v jednom nebodoval. Napriek tomu ho odborníci chvália za viac fyzickej hry. Dvadsaťštyriročný krídelník sa nepresadil ani v stredajšom dueli za San Diego, ktoré rovnako ako Anaheim ukončí sezónu už v apríli.

AHL

Marián Studenič sa podieľal na dvoch výhrach druhého najlepšieho celku súťaže Coachella Valley prv gólom a potom asistenciou. Zároveň si tak upevnil postavenie najproduktívnejšieho krajana v AHL s 37 bodmi. 

Miloš Kelemen zahviezdil za Tucson proti Texasu s bilanciou 1+2, aby proti rovnakému súperovi o 24 hodín neskôr ešte raz asistoval. Jeho spoluhráč Patrik Koch nabíjal na jeden presný zásah. Vo vzájomnom strete so Studeničom sa strelecky presadil Martin Chromiak.

Adam Sýkora ukončil 14-zápasové suchoty bez bodu zásahom proti Utice, proti Rochesteru prihrával. V oboch prípadoch Hartford ťahal za kratší koniec.

Jakub Demek potiahol Henderson za obratom na ľade Abbotsfordu 17. marca dvomi trefami, predtým sa naposledy v AHL proti brankárovi presadil ešte 3. februára. Na jeho obranu musíme povedať, že dosť času potom strávil ako zdravý náhradník Vegas. Desiata asistencia v ročníku pristála na konte obrancu Samuela Kňažka

ECHL

Po trejde do Wheeling Nailers bodoval prvý raz Maxim Čajkovič, novému zamestnávateľovi to pomohlo k triumfu nad Iowou - klubom, z ktorého slovenský prospekt Pittsburghu prišiel. Svoje gólové konto si dvomi zásahmi vylepšil Matúš Spodniak, keď pomohol Indy k výhram proti Tulse a práve Čajkovičovmu Wheelingu. 

OHL

Dalibor Dvorský potvrdil kvality a päťbodovým výkonom (1+4) zostrelil Barrie. Za Sudbury zaknihoval ešte aj gól a dve asistencie, no tie iba zmierili prehry. Na konte má celkovo 82 bodov (40+42) v 49 stretnutiach, čo ho radí na 15. miesto kanadského bodovania. Filip Mešár sa podieľal na debakli Owen Soundu 9:2 gólom a dvomi prihrávkami, potom už nebodoval. 

Práve za Owen Sound hrá Servác Petrovský, ktorý v ostatnom týždni dosiahol tri góly, z toho dva proti Sudbury vrátane víťazného. Ondrej Molnár dvakrát asistoval, jeho spoluhráč Martin Mišiak strelil v každom z troch víťazných súbojov po jednom góle. Jakub Chromiak z pozície obrancu nabíjal na trefu do čierneho proti Peterborough.

WHL

Jozef Viliam Kmec sa môže popýšiť tromi asistenciami v jednom dueli, keď Prince George porazil Victoriu 10:4. Samuel Honzek sa za Vancouver zapísal do listiny len proti Kamloopsu bilanciou 1+2. 

QMJHL

Peter Repčík má podiel na tom, že Drummondville vyhral päť súbojov v rade, keď si pripísal dve asistencie pri triumfe 3:1 a víťaznú trefu pri zatiaľ poslednej výhre nad Sherbookom 5:2. Ondrej Maruna nebodoval, František Dej v zostave už spomínaného Sherbrooku chýbal.

USHL

Juraj Pekarčík dvakrát asistoval pri výhre Dubuque, Adam Žlnka si pripísal asistenciu za Des Moines, zatiaľ čo Libor Nemec za Green Bay strelil po góle v dvoch zápasoch. Adam Gajan svätyňu Gamblers nehájil.

Zvyšní dvaja slovenskí brankári v lige - Samuel Urban a Šichatbudin Gadžiev - mali odlišné týždne. Prvý menovaný vychytal víťazstvo Sioux City, druhý bol pri dvoch prehrách Muskegonu.