Slovami sa nedá dostatočne pochváliť, hovorí tréner. Modrič stojí pred dverami siene slávy

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Slovami sa nedá dostatočne pochváliť, hovorí tréner. Modrič stojí pred dverami siene slávy
Chorvátsku zálohu bez Modriča si nedokážeme už ani predstaviť.
Chorvátsku zálohu bez Modriča si nedokážeme už ani predstaviť.Profimedia
Má 37 rokov a tri mesiace, v národnom tíme odohral 160 zápasov a kapitánsku pásku nosí od 29. augusta 2016.

Luka Modrič je dôvodom, prečo Chorvátsko postúpilo druhýkrát v rade a tretí raz v histórii do semifinále majstrovstiev sveta. Na medzinárodnej scéne debutoval ešte 1. marca 2006.

"Vatreni" majú možnosť dostať sa znova do finále. Rovnako, ako sa im to podarilo pred štyrmi rokmi v Rusku. Pre krajinu, ktorá bola zmietaná vojnou a až v roku 1991 vyhlásila nezávislosť odtrhnutím sa od Juhoslávie, je to obrovský úspech. Vojna poznačila takisto život Modriča. Počas nej zomrel jeho starý otec.

"Čokoľvek by som o ňom povedal, nebude to stačiť. Za jeho výkon ho nemôžem dostatočne pochváliť. Tento turnaj je jeho posledným, ale je to obrovský profesionál vo všetkých smeroch. Stále pracuje na zlepšovaní sa. Ešte nejaký čas ho potrebujeme v národnom tíme," povedal tréner Zlato Dalič po postupe vo štvrťfinále cez Japonsko.

Víťaz Zlatej lopty z roku 2018 ešte svoj futbalový príbeh neuzavrel. Život a jeho skúsenosti ho priviedli tam, kde je dnes. Stal sa hrdinom krajiny. Preto chce Modrič pokračovať zo semifinále veľmi ďaleko a zanechať nezmazateľnú stopu vo futbalovej histórii. Už teraz sedí pri rovnakom stole ako Zidane, Xavi či Iniesta.

Modrič je dirigentom chorvátskeho orchestra. Stúpajúci vek na ňom nie je poznať ani len náznakom. Aj keď mu skupinové zápasy, rovnako ako celému tímu, možno nevyšli na sto percent, vo vyraďovacej fáze ukázal svoju genialitu. Spoločne s Marcelom Brozovičom a Mateom Kovačičom podali v stredovej formácii ukážkové výkony.

"Nikde sme sa neponáhľali. Dokázali sme podržať loptu. Nemali sme veľa šancí, no vytvorili sme si tie správne možnosti a premenili ich. Náš stred poľa súpera uspal," chválil Dalič svojich zverencov po penaltovom rozstrele s Brazíliou.

Modrič je na ihrisku všade. Pohybuje sa na pozícii šestky v blízkosti stopérov s cieľom rozohrávať, takisto aj vysoko na polovici súpera, kde chce získať loptu. Vie, kedy hru zrýchliť a kedy zas trochu ubrať. Všetko robí príkladne, málokedy ho uvidíte spraviť chybu. Je vzorom pre všetkých hráčov a nebál sa ani zahrávať penaltu v rozstrele.

V utorok bude hrať druhé semifinále MS vo svojej kariére. Bude to mikrosúboj s druhou "desiatkou" - Lionelom Messim a v prípade víťazstva aj vstupenka do futbalovej siene slávy. Aby sa mohol dostať až do tohto bodu, nemôže sa báť chyby. Presne to boli slová, ktoré povedal brankárovi Dominikovi Livakovičovi a ten si ich vzhľadom na jeho výkony určite zobral k srdcu.

Bývalí aj súčasní spoluhráči si prínos Modriča nevedia vynachváliť: "Volali sme ho Mozart. Keď bol na ihrisku, tak vždy hral výborne. Je to proste skvelý hráč," povedal o ňom Sebastien Bassong, s ktorým nastupoval za Tottenham.

"Kľúčom k úspechu je, aby sme Luku stále udržiavali medzi 85 a 100 percentami nasadenia. Tak môže vydržať nielen 90, ale aj 120 minút hry vo vysokej intenzite. Zároveň mu to umožňuje vyhýbať sa zraneniam," vysvetlil pred niekoľkými mesiacmi jeho osobný tréner Vlatko Vučetič.

Po postupe cez Brazíliu sa radoval aj Josip Juranovič: "Keď sú na ihrisku Modrič, Brozovič a Kovačič, kontrolujeme 90 percent zápasu. Prihrať im loptu je bezpečnejšie ako si vložiť peniaze do banky."