Pohľad dát: Luka Modrič dozrel ako dobré víno a Belgicko ho musí zastaviť

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Pohľad dát: Luka Modrič dozrel ako dobré víno a Belgicko ho musí zastaviť
Pohľad dát: Luka Modrič dozrel ako dobré víno a Belgicko ho musí zastaviť
Pohľad dát: Luka Modrič dozrel ako dobré víno a Belgicko ho musí zastaviťProfimedia
O tom, na akých pevných základoch stojí obrana Chorvátska, sa už ich súperi mohli v Katare presvedčiť.

Maroko sa k strele zvnútra pokutového územia dostalo iba trikrát. Z toho dva pokusy boli zablokované a podobne na tom boli aj Kanaďania. Tí sa síce presadili už v druhej minúte po hlavičke Alphonsa Daviesa, ale Chorváti následne v defenzíve kraľovali.

Kanada sa v ďalšom priebehu stretnutia dostala k siedmim strelám, všetky mierili na Livakovičovu bránu z priestoru mimo šestnástky a iba proti jednej z nich musel zasahovať. Ostatné buď obrana zablokovala, alebo išli mimo tri žrde. Dohromady mala Kanada iba 0,35 očakávaného gólu na zápas.

Zaujímavé bolo aj to, čo sa dialo na druhej strane ihriska. O kreativitu sa už tradične staral Luka Modrič, ale aj Mateo Kovačič a z krídla Ivan Perišič. Dokopy poslali spoluhráčov až do deviatich príležitostí vedúcich k ohrozeniu brány Kanady.

Na konci týchto akcií stál najčastejšie Andrej Kramarič. Útočník zaznamenal päť striel. Dve z nich premenil na presný zásah. Vždy po prihrávke Perišiča. Ďalšie tri strely a jeden gól pridal Marko Livaja. Summa summarum - 13 striel, deväť zo šestnástky a celkovo 2,7 očakávaných gólov.

Štatistika Chorvátov.
Štatistika Chorvátov.Opta by Stats Perform

Všetko, čo sa na ihrisku v chorvátskom tíme deje, má spoločného menovateľa a tým je Luka Modrič. On je tým, kto prepojuje stred poľa s obranou a zároveň s veľkým prehľadom zvládla plniť ako ofenzívne, tak aj defenzívne povinnosti. Stredopoliar Realu Madrid hrá na MS s energiou, ktorá sa u 37-ročného hráča len tak nevidí.

Medzi stredopoliarmi, ktorí na šampionáte nastúpili aspoň na 100 minút hry, si Modrič drží druhý najvyšší počet defenzívnych zákrokov. V priemere na stretnutie ich má 13,7. Aktívnejší je iba Kanaďan Stephen Eustáquio, ktorý predviedol o jeden viac.

To nie je všetko. Ak si v dátach vyfiltrujeme pressingové súboje, Modričovi patrí štvrtá priečka. Jeho neúnavná defenzívna práca priniesla ovocie. V prvom rade hlavne vďaka obrovskému prehľadu, ktorý má na ihrisku.

V metrike zaznamenávajúcej počet zachytených prihrávok a získaných odrazených lôpt je druhý za Aaronom Ramseym z Walesu. Len Ekvádorčan Jhegson Méndez získal vyšší počet lôpt, ak počítame akýkoľvek defenzívny zákrok.

Modrič je na ihrisku v neustálom pohybe. Jasným lídrom v počte dlhých nábehov s loptou je Gavi, za ktorým sa postupne zoradilo trio Bernardo Silva, Mateo Kovačič a Saša Lukič. Modrič je s nepatrným odstupom na piatej priečke.

Rovnaká pozícia mu patrí takisto v dátovej metrike, ktorá hodnotí ako nebezpečné situácie po jeho nábehoch vznikajú v poslednej tretine ihriska. Žiadna iná "osmička" neposlala do súperovej šestnástky toľko prihrávok ako on.

Chorváti patri v pressovaní k najlepším mužstvám na turnaji.
Chorváti patri v pressovaní k najlepším mužstvám na turnaji.Opta by Stats Perform

Ospevovaná stredová formácia Chorvátska zatiaľ funguje na jednotku a navyše sa skvele dopĺňa. Zatiaľ čo Modrič tvorí nebezpečné situácie predovšetkým svojim pohybom, Mateo Kovačič sa v poslednej tretine ihriska vyznačuje nebezpečnými pasmi, najmä priniekovými prihrávkami do pokutového územia z medzipriestoru a tzv. zóny 14, teda centrálneho priestoru pred šestnástkou súpera. Marcelo Brozovič je nesmierne spoľahlivý smerom dozadu.

Vzorka dvoch zápasov je vo futbalovej analytike na klubovej úrovni úplne nepodstatná a Chorvátsko to najťažšie stretnutie v skupine stále čaká, ale to je skrátka úskalie turnajového futbalu. Každopádne, už teraz dokážeme dobre popísať, čo sa v tíme deje a ako jednotliví hráči fungujú.

Ak ihrisko rozdelíme na jednotlivé zóny a meriame úspešnosť, s akou do nich hráči súpera prenikajú svojimi prihrávkami, ukazuje sa, že cez krídelné priestory inkasujú Chorváti výrazne menej šancí ako priemerný tím na MS v Katare.

Skvele funguje takisto pressing. Ak Chorvátsko stratí loptu na súperovej polovici, dokáže ju získať naspäť do desiatich sekúnd v 25,57 percentách prípadov, čo je zatiaľ šiesty najlepší výsledok medzi všetkými tímami.

V prípade, že súper kombinuje na svojej tretine ihriska, až v 33,93 percentách sa stane, že Chorvátsko jeho rozohrávku stihne prekaziť ešte predtým, ako si mužstvo stihne vymeniť štvrtú prihrávku.

Lepšie sú na tom iba Brazília, Nemecko a Anglicko. Chorváti sú štvrtí najlepší v zbieraní odrazených lôpt vo všetkých tretinách ihriska, ale predovšetkým v defenzívnej časti.

V blížiacom sa vzájomnom zápase sa bude môcť Belgicko spoľahnúť na štandardné situácie, pretože Chorváti sú po Ghane druhým najhorším tímom šampionátu, čo sa týka úspešnosti hlavičkových súbojov.

Zverenci trénera Roberta Martíneza sa napriek tomu na hru vzduchom príliš nespoliehajú. Síce majú kvalitných exekútorov aj hlavičkárov, no centrom do pokutového územia sa skončí iba 24% ich útokov a to je výrazný podpriemer.