Sterling, Walker či Toney v drese Jamajky? Bol by z toho veľmi silný karibský tím

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Sterling, Walker či Toney v drese Jamajky? Bol by z toho veľmi silný karibský tím
Mala by Jamajka so všetkými hviezdami šancu mútiť vody na MS?
Mala by Jamajka so všetkými hviezdami šancu mútiť vody na MS?Profimedia
Čo by bolo, keby sa všetci hráči, ktorí mali možnosť reprezentovať Jamajku, rozhodli pre túto možnosť? Vznikol by veľmi silný karibský tím s hviezdnymi menami. Flashscore Správy sa pozreli na to, ako by to mohlo vyzerať.

Brankári

Jasnou jednotkou aj súčasného národného tímu Jamajky je Andre Blake, ktorý pôsobí v mužstve od roku 2014. Vtedy sa začalo aj jeho pôsobenie vo Philadelphii, ktorú doposiaľ nikdy neopustil. Na veľkú trofej ešte nikdy nedosiahol, pretože prehral finále MLS a dvakrát aj Gold Cupu s národným tímom. Trikrát bol vyhlásený ako najlepší gólman zámorskej súťaže.

Sean Johnson reprezentuje USA, no má jamajské korene. Takisto dlhodobo patrí medzi špičku v MLS, kde nastupoval postupne za Chicago, New York City a Toronto. S NYCFC súťaž vyhral, získal aj cenu MVP sezóny, trikrát sa tešil ako člen americkej reprezentácie z Gold Cupu. 

Obrancovia

Jamajský pôvod má aj jeden z najlepších obrancov súčasnosti Kyle Walker, po novom držiteľ treble s Manchestrom City. Na stopérskej pozícii nastupuje spoľahlivý Ethan Pinnock z Brentfordu, ktorý síce vyrastal v Anglicku, ale rozhodol sa reprezentovať karibský štát.

Túto zmenu stále môže urobiť Mason Holgate zo Southamptonu. Nikdy nereprezentoval Anglicko, takže môže prijať ponuku Jamajky, ktorá o neho dlhodobo stojí. Mladý Reece Oxford je na tom rovnako. Napriek veľkému potenciálu sa nepresadil vo West Hame. Za bundesligový Augsburg odohral 77 zápasov, v minulej sezóne však prakticky nenastúpil.

Chris Smalling sa narodil vedľa Londýna, celkovo 31-krát obliekol dres Albionu. Po Fulhame odišiel do Manchestru United, kde strávil desať rokov. Momentálne je hviezdou Serie A v drese AS Rím.

Skúsený Ashley Young má takisto na konte takmer 40 štartov za Anglicko. Dlhodobo pôsobil pri "Red Devils", neskôr v Interi a teraz je členom Evertonu. Dokáže zahrať na ľavom kraji defenzívy aj záložnej formácie.

Mladý krajný bek Max Aarons prestúpil v lete z Norwichu do Bournemouthu, hoci sa oňho zaujímali aj väčšie kluby. Má iba 23 rokov, no odohral už cez 200 ligových stretnutí.

Stredopoliari

Defenzívy štít Kalvin Philips žiaril v Leedsi, odkiaľ ho kúpil Manchester City. Pre zdravotné problémy sa nedokázal prebojovať do základnej zostavy, napriek tomu získal treble. Ruben Loftus-Cheek svoj potenciál nikdy neprejavil úplne, ale na úrovni Premier League bol kvalitným hráčom. Od leta zarezáva v Serii A za AC Miláno.

Phillips za posledné mesiace veľa nehral, no dostal sa aj na MS 2022.
Phillips za posledné mesiace veľa nehral, no dostal sa aj na MS 2022.Flashscore

Alex Oxlade-Chamberlain takisto doplatil na zranenia, z Liverpoolu si to namietil do Besiktasu. Táto trojica v strede poľa by bola pre Jamajku naozaj skvelým doplnením. Na svoju šancu na lavičke by čakali Bobby De Cordova-Reid z Fulhamu či Demarai Gray.

Ravel Morrison takisto odštartoval kariéru dobre, potom prišiel pád a neskôr sa rozhodol reprezentovať karibskú krajinu.

Útočníci

Najväčšou hviezdou tímu by mohol byť Raheem Sterling, krídelník Chelsea so skúsenosťami z Liverpoolu aj Manchestru City. Na druhej strane je ideálny Leon Bailey. Bývalý futbalista AS Trenčín žiari v drese Aston Villy, zatiaľ odohral za Jamajku devätnásť stretnutí a strelil tri góly.

Timothy Weah, syn legendárneho Georgeho Weaha, držiteľa Zlatej lopty a aktuálneho prezidenta Libérie, si mohol reprezentáciu vybrať zo širokej škály. Po otcovi išlo o Libériu, vďaka matke to bolo Jamajka, pričom sa narodil v USA a navyše tu bolo ešte Francúzsko, nakoľko vyrastal v akadémii PSG. Zvolil si americký tím.

Michail Antonio z West Hamu sa v roku v 2021 rozhodol, že už nebude čakať na šancu od Anglicka a zatiaľ odohral 12 stretnutí v drese Jamajky. Rovnako na tom bol Ivan Toney. Ten zažil skvelú sezónu 2022/23, napriek tomu sa nedostal na MS 2022, čo ho stále mrzí. Nakoniec debutoval v marci proti Ukrajine.

Štatistiky Toneyho v sezóne Premier League 2022/23.
Štatistiky Toneyho v sezóne Premier League 2022/23.Flashscore

Najlepšie roky už majú za sebou Troy Deeney a Dwight Gayle, pričom krídelník Nathan Redmond podľa všetkého čoskoro za Jamajku hrať bude. Ani on nemôže večne čakať na Albion, to najlepšie má za sebou. Čoskoro oslávi tridsiatku, po roku sa vrátil späť do Premier League z Beşiktaşu, háji farby Burnley.

Ideálna zostava Jamajky

Blake - Walker, Smalling, Pinnock, M. Aarons - Oxlade-Chamberlain, K. Phillips, Loftus-Cheek - Bailey, Toney, Sterling

Náhradníci

Johnson, Blackman - Holgate, Young, Oxford - Decordova-Reid, D. Gray, Morrison - Antonio, Gray, Weah, Redmond

Najznámejší jamajskí futbalisti minulosti

Jamajka dlhodobo produkuje hráčov pre potreby najmä anglického futbalu. Mnohí si zahrali v Premier League, veľa ich pôsobilo v MLS. Pri tejto krajine sa mnohým hneď objaví meno Wes Morgan, ktorý bol kapitánom Leicestru pri jeho rozprávkovom titule zo sezóny 2015/2016.

Najviac štartov v národnom tíme má Ian Goodison, ktorý hral v nižších anglických ligách, rovnako aj Ricardo Gardner. Boli súčasťou generácie, ktorá v roku 1998 postúpila na jediné majstrovstvá sveta. Pridal sa k nim aj brankár Warren Barrett.

Najlepší strelec Jamajky Luton Shelton pôsobil v dobrých európskych ligách. Bohužiaľ, v januári 2021 zomrel ako 35-ročný po tom, ako mu bola diagnostikovaná ťažká choroba ALS. Podľahol jej aj bývalý slovenský reprezentant Marián Čišovský.