Super Maria nechcú ani v Sione. Zamieri futbalový rebel do Rumunska?

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Super Maria nechcú ani v Sione. Zamieri futbalový rebel do Rumunska?

Pôsobenie Balotelliho vo Švajčiarsku sa chýli ku koncu.
Pôsobenie Balotelliho vo Švajčiarsku sa chýli ku koncu.Profimedia
Mario Balotelli (32) bol kedysi považovaný za jeden z najžiarivejších talentov na futbalovom poli. Bývalý taliansky reprezentant však pútal pozornosť disciplinárnymi prehreškami a jeho kariéru postretol strmý pád. V lete minulého roka zakotvil vo švajčiarskom Sione.

"Super Mario" má v klube zmluvu ešte na jeden rok a hneď po prestupe ukazoval záblesky svojho umenia, množiace sa zranenia však ovplyvnili jeho výkonnosť a v tomto kalendárnom roku sa strelecky presadil iba raz. Vedenie by ho tak rado speňažilo. Balotelli údajne rokuje s Rapidom Bukurešť, ktorý trénuje ďalší búrlivák Adrian Mutu. Rumunský útočník kedysi hájil farby Parmy, Chelsea a Juventusu, jeho kariéru však poznamenali problémy s drogami.

Veľké dieťa

Rodák z Palerma odštartoval svoju kariéru v roku 2006 v Lumezzane, kde sa už v pätnástich rokoch prebojoval do prvého tímu. Jeho talent si vtedy všimli zástupcovia slávnej Barcelony, no po neúspešnej skúške zamieril do milánskeho Interu. Práve počas pôsobenia u "Nerazzurri" sa o ňom začalo hovoriť ako o jednom z najväčších talentov na svete. V novembri 2008 sa stal vo veku 18 rokov a 85 dní najmladším strelcom Interu v Lige majstrov a svet mu ležal pri nohách. Rozprávka však nemala dlhé trvanie.

Futbalista odmietal dodržiavať striktné tréningové jednotky kouča Josého Mourinha, ktorý ho následne vyradil z tímu. V roku 2010 nahneval priaznivcov klubu, keď v istom televíznom programe vystúpil v drese rivala AC. Každému mohlo byť jasné, že sa jeho pôsobenie v Interi chýli ku koncu.

Pomocnú ruku mu hodil krajan Roberto Mancini, v tom čase kouč Manchestru City. Posila za 22 miliónov libier mala anglický klub doviesť na vrchol a hoci Balotelli predviedol, že futbal hrať nezabudol, častejšie sa ocital na titulných stránkach bulvárnych denníkov. Pred stretnutiami vyhľadával striptízové bary, pre nesprávnu manipuláciu s pyrotechnikou zapálil vlastný dom, na tréningu si nevedel obliecť rozlišovaciu sadu a stal sa hitom internetu, inokedy si dokonca išiel do školy prehovoriť s agresorom, ktorý šikanoval jeho fanúšika. Skrátka živel.

Pád z Olympu

Vrcholom kariéry "nepochopeného génia" bola finálová účasť vtedy podceňovaného Talianska vo finále ME 2012, ku ktorej prispel tromi gólmi. Následne striedal jeden klub za druhým a zahral si v AC Miláno, Liverpoole, Nice, Marseille a v Brescii, kde však odmietol trénovať. Manažment klubu s ním po zostupe do druhej ligy rozviazal zmluvu.

Pred tromi rokmi sa nad "Balom" zľutoval magnát Silvio Berlusconi, niekdajší majiteľ milánskeho AC, ktorý kúpil maličký klub z Monzy a vytiahol ho zo štvrtej do druhej ligy (aktuálne klub pôsobí v Serii A).

Balotelli dostal zmluvu na sedem mesiacov a musel plniť pokyny staronového šéfa Adriana Gallianiho, ktorý od neho žiadal, aby mu každé ráno posielal fotografie svojej váhy. Mario síce začal dobre, za 20 dní zhodil 5 kilogramov a vo svojom debutovom zápase skóroval, nastúpil však len do dvanástich duelov, v ktorých zaznamenal päť gólov. 

Následne zamieril do tureckého Demirsporu a v drese nováčika sa mu darilo, odohral 33 duelov a zaznamenal 18 gólov. Pôsobenie v Sione ale všetko vrátilo do starých koľají.

Mario Balotelli.
Mario Balotelli.Profimedia