Tatar je skvelý, mal vplyv v kabíne aj na ľade. Kanadu sme mohli zlomiť, tvrdí Frühauf

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Tatar je skvelý, mal vplyv v kabíne aj na ľade. Kanadu sme mohli zlomiť, tvrdí Frühauf

Tatar so svojím tímom skončil pred bránami semifinále MS.
Tatar so svojím tímom skončil pred bránami semifinále MS.TASR
Jedným z lídrov slovenskej hokejovej reprezentácie bol na MS v Ostrave a Prahe Tomáš Tatar (33), ktorý potvrdil, že je výborný kapitán. Uviedol to asistent trénera SR Peter Frühauf (41), podľa ktorého sa pozície lídrov správne zhostili aj asistenti Marek Hrivík (32) a Peter Čerešňák (31). Slovenský tím napokon obsadil 7. miesto, keď prehral štvrťfinálový zápas s Kanadou.

Slováci čakajú na postup do semifinále od roku 2012, keď sa umiestnili na 2. mieste po finálovej prehre s Ruskom. Na MS 2024 napokon obsadili 7. priečku, ktorá je odvtedy ich najlepším umiestnením a zároveň najlepším na MS pod vedením Craiga Ramsayho. Vo štvrťfinále Slováci nezaskočili víťaza základnej A-skupiny Kanadu, ktorá mala náskok prakticky od začiatku a v 2. minúte viedla 2:0. 

"Úvod zápasu bol presne taký, aký sme nechceli. Inkasovali sme dva góly po dvoch chybách. Potom sme sa zdvihli a konečne sme aj my mali trochu šťastia pri našom prvom zásahu. Žiaľ, odklonilo sa nám v našej príležitosti pri strele Kelemena do odkrytej bránky. Videl som už zblokovať gólovú strelu, ktorá šľa po ľade, ale vo vzduchu asi ešte nie," vravel Frühauf a dodal:

Ak hráte proti Kanade, tak takéto šance musíte využiť. Potom nám odskočili, čím prišli ťažšie chvíľky, ktoré dostali mužstvo dole."

Kanada - Slovensko 6:3

Asistenta trénera tešilo, že tím sa nevzdal ani napriek nepriaznivému vývoju. Slovákom nabudil kuriózny gól Cehlárika na 1:2, keď si jeden z Kanaďanov zrazil puk do vlastnej bránky. Favorit sa v tretej tretine dostal do vedenia 5:1, no aj zásah Kelemena v 48. minúte dodal Slovensku energiu:

"Po našom druhom góle sme boli znovu nebezpeční. Vôbec to nevyzeralo, že sa nám kráti čas, naopak, mal som pocit, že Kanadu môžeme zlomiť. Opäť sme mali šance, ktoré sme nepremenili. Napokon sa ukázala skúsenosť Kanaďanov, ktorí si to postrážili. Ku cti našim hráčom slúži, že to nezabalili a až do šiesteho gólu stále verili, že sa zápas dá otočiť. Žiaľ, už sa nám to nepodarilo," mrzelo Frühaufa.

Zostrih zápasu Kanada - Slovensko.
Flashscore

Slováci začali turnaj prehrou s Nemeckom 4:6, po ktorej prišli štyri víťazstvá - nad Kazachstanom 6:2, USA 5:4 pp, Poľskom 4:0 a Francúzskom 4:2. Po prehre s Lotyšskom (2:3 sn) si museli počkať na potvrdenie postupovej definitívy, ktorú im zabezpečil triumf USA nad Lotyšskom. S ostravskou skupinou sa rozlúčili prehrou so Švédskom 1:6.

"Víťazstvo nad USA nám dvihlo sebavedomie, no trochu nás zrazili zápasy s Lotyšskom a Švédskom. Prvý z nich bol enormne vyčerpávajúci a potom prišla aj prehra so Švédmi," poznamenal Frühauf.

V tímovej produktivite bol najlepší útočník Hudáček, ktorý mal v 8 zápasoch bilanciu 5 gólov a 5 asistencií. O dva body zaostal Slafkovský s bilanciou 0+8. Od najproduktívnejšieho Slováka v NHL v sezóne 2023/24 fanúšikovia očakávali aj góly.

Slafkovský a Hudáček by individuálne body vymenili za postup.
Slafkovský a Hudáček by individuálne body vymenili za postup.TASR

"Nevnímali sme to tak, že od neho potrebujeme góly. Tie potrebujeme od každého. Pozerali sme sa na to, že hrá pre tím a snaží sa. Ak víťazíme, tak víťazíme ako tím. Samozrejme, že chceme, aby hráči dali góly, no v konečnom dôsledku hodnotíme to, čo odvedú pre tím," vravel Frühauf a pokračoval:

"Každý tréner od každého hráča očakáva viac. Nezdolali sme Kanadu, takže automaticky čakáme viac. 'Slaf' je skvelý hráč. Hrá pod obrovským tlakom, ktorý mu nezávidím. Nie je to jednoduché, zvlášť nie v mladom veku. Je to hráč, ktorý má budúcnosť. A či sme od neho chceli viac? Od každého sme chceli viac."

Najlepšie trio hráčov slovenského tímu na MS.
Najlepšie trio hráčov slovenského tímu na MS.TASR

Okrem spomínaného dua či jedného z najlepších brankárov turnaja Hlavaja bol ťahúňom aj Tatar. Spoločne s Hlavajom a Hudáčkom ho vyhlásili v trojici najlepších slovenských hráčov na turnaji. Svoj druhý šampionát v pozícii kapitána (siedmy celkovo) zakončil s bilanciou jeden gól, osem asistencií a tri plusové body.

"Tomáš Tatar je fantastický kapitán v dobrom aj v zlom. Vedel vplývať na tím v kabíne a aj na ľade. Z nášho pohľadu je to skvelý líder, ale pridali sa k nemu aj Hrivík a Čerešňák. Mali sme super kapitána," konštatoval Frühauf.