De Minaur opäť dobyl Acapulco, Ruud naďalej čaká na triumf na turnaji väčšom ako ATP 250

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

De Minaur opäť dobyl Acapulco, Ruud naďalej čaká na triumf na turnaji väčšom ako ATP 250

De Minaur obhájil v Acapulcu minuloročný triumf.
De Minaur obhájil v Acapulcu minuloročný triumf.AFP
Alex de Minaur (25) získal vlani na "päťstovke" v Acapulcu svoj prvý titul na podujatiach väčších ako ATP 250, teraz ho dokázal obhájiť. Najvyššie nasadený Austrálčan v tohtoročnom finále v mexickej metropole zdolal bývalú svetovú dvojku Caspera Ruuda (25) 6:4, 6:4, získal prvú trofej od vlaňajšieho triumfu na tomto podujatí a zabezpečil si zotrvanie v TOP 10 svetového rebríčka. Nór, naopak, na svoj prvý titul z úrovne ATP 500 a vyššie stále čaká.

De Minaur - Ruud 6:4, 6:4

Alex de Minaur potvrdil, že podmienky v Acapulcu mu vyhovujú. Kým pred týždňom v Los Cabos vypadol hneď po úvodnom zápase, v inom mexickom dejisku sa po roku opäť prebojoval k titulu. Vo finále zdolal Caspera Ruuda, ktorý neuspel v súboji o titul ani pred týždňom.

Kým v úvodnom dejstve Austrálčan nečelil ani jednému brejkbalu, v druhom sete musel likvidovať stratu podania a Nórovi ponúkol celkovo štyri brejkbalové šance. Stratený servis si však okamžite zobral späť a viac ako hodinu trvajúci set vyhral rovnakým pomerom ako ten predchádzajúci. K víťazstvu mu výrazne pomohol Ruud, ktorý v zápase trafil len osem víťazných úderov.

Štatistiky duelu.
Štatistiky duelu.Flashscore

De Minaur si vylepšil finálovú bilanciu na 8:8, pričom sedem z ôsmich titulov získal na hardoch pod holým nebom, pričom prvýkrát obhájil trofej na tejto úrovni. Po minuloročnom triumfe na tomto mieste, keď sa tešil z prvej trofeje z podujatí väčších ako ATP 250, prehral všetky štyri nasledujúce finále. V Acapulcu naposledy obhájil titul David Ferrer počas hetrikového ťaženia v rokoch 2010 až 2012.

Zopakovaním vlaňajšieho prvenstva si zabezpečil zotrvanie v TOP 10 svetového rebríčka, ktorú bude v ďalšom vydaní rebríčka uzatvárať. Do prvej desiatky sa vráti aj porazený finalista Ruud, najlepší nórsky tenista histórie figuruje na deviatom mieste, o jedno pred de Minaurom.

"Bol to parádny týždeň. Ak mám byť úprimný, titul som nečakal. Do Mexika som neprišiel v najlepšej forme, ale stále som si hovoril, že sa pokúsim vydať zo seba to najlepšie. Myslím, že som dnes odohral najlepší zápas za ostatný týždeň, takže som veľmi šťastný," uviedol de Minaur.

"Acapulco je pre moju kariéru veľmi dobré miesto. Vlani som tu prvýkrát vyhral "päťstovku", teraz som tu prvýkrát obhájil titul. Cítim sa tu ako doma," dodal.

Ruud, naopak, na prvý triumf na turnaji vyššej kategórie ako ATP 250 stále čaká. Na svojom konte má 10 vavrínov, ale všetky sú z nižšie hodnotených podujatí a len jeden prišiel na inom povrchu ako na jeho obľúbenej antuke. Napriek bol vo finále US Open 2022 jedno víťazstvo od toho, aby sa stal svetovou jednotkou.

Ani tentoraz nedokázal na jednom klasickom turnaji poraziť viac ako jedného hráča z TOP 10. Trojnásobný grandslamový finalista si navyše za posledné dva týždne na mexickej pôde zhoršil finálovú bilanciu na 10:10. Pred týždňom v Los Cabos nenašiel recept na outsidera Jordana Thompsona a v Acapulcu prehral s ďalším austrálskym reprezentantom.

"Alex hral celý týždeň fantasticky, dnes bol príliš dobrý. Zdá sa, že Acapulco ti celkom vyhovuje, takže predpokladám, že prídeš aj budúci rok. Budem síce dúfať, že nedorazíš, ale som si istý, že tu budeš," zažartoval Ruud.