Murray prekonal antukové trápenie a po rekordných 18 rokoch triumfoval na challengeri

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Murray prekonal antukové trápenie a po rekordných 18 rokoch triumfoval na challengeri

Murray zaznamenal svoj prvý triumf od októbra 2019.
Murray zaznamenal svoj prvý triumf od októbra 2019.IG / @andymurray
Andy Murray (35) vyhral challenger prvýkrát od roku 2005 a zapísal sa do histórie. Skúsený Brit prišiel minulý týždeň do francúzskeho Aix en Provence hľadať formu a zápasový rytmus na neobľúbenej antuke.

Sám sa konečného výsledku nemohol dočkať. Po štyroch skalpoch domácich hráčov zvládol aj finále proti najvyššie nasadenému Američanovi Tommymu Paulovi a zaznamenal svoj prvý triumf od októbra 2019, keď vyhral halový turnaj ATP 250 v Antverpách. Andy Murray vyhral 8 z 12 zápasov v úvode sezóny, pričom väčšinou dokazoval svoju nezlomnosť. Sedemkrát vyhral napriek tomu, že stratil aspoň jeden set, päťkrát bol aspoň dve loptičky od prehry a trikrát unikol z mečbalu.

Potom však prišla séria štyroch prehier a ôsmich stratených setov s Jackom Draperom, Dušanom Lajovičom, Alexom de Minaurom a Andreom Vavassorim.

S Austrálčanom a Talianom prehral na menej obľúbenom antukovom povrchu, na ktorom počas bohatej kariéry slávil len tri zo svojich 46 titulov na okruhu ATP (Mníchov 2015, Madrid 2015 a Rím 2016) a na ktorom odohral od French Open 2017 len päť zápasov. Tento rok si Murray užíval prípravu na oranžovej drti, ale jeho nadšenie rýchlo opadlo po debakli 1:6, 3:6 s de Minaurom v Monte Carle. Hovoril o jednom z najhorších výkonov v kariére a zvažoval skoré ukončenie antukovej jari.

"Bolo to strašné. Na tom výkone nebolo nič dobré. Neviem, čo sa stalo. Neurobil som jedinú vec správne, nevybral som si správne údery. Zrazilo mi to sebavedomie, takto som sa v kariére necítil už dávno. Je naozaj nepríjemné vidieť, ako všetka tvrdá práca vyjde nazmar," hovoril Murray sebakriticky.

Zmena nálady o 180 stupňov a triumf po 4 rokoch

Keď však potom prehral v prvom kole aj v Madride so svetovou dvojkou Vavassorim, otočil rétoriku a pokračoval v príprave na Roland Garros. "Rád by som si tam zahral, už len preto, že neviem, či ešte niekedy dostanem šancu. Pokiaľ sa budem cítiť zdravý a fit, rád by som to skúsil," povedal opäť v bojovom móde Brit, ktorý prijal divokú kartu na challenger v Aix en Provence.

A trojnásobný grandslamový šampión opäť ukázal, aké dôležité je nielen v športe správne mentálne nastavenie. Na juhu Francúzska našiel zápasový rytmus, ale aj dlho nepoznaný pocit turnajového víťazstva.

Murray odohral na antuke päť zápasov za 5 dní, čo je rovnaký počet ako za posledných šesť rokov. Všetky ich vyhral. Po kvartete domácich vyzývateľov Gaël Monfils, Laurent Locoli, Luc Van Assche a Harold Mayotte si vo finále poradil aj s najvyššie nasadeným Američanom Tommym Paulom.

Svetovú sedemnástku a semifinalistu tohtoročného Australian Open zdolal pred zaplnenou halou 2:6, 6:1, 6:2, odplatil mu dva roky starú prehru zo Štokholmu. Tretíkrát v tejto sezóne zdolal hráča TOP 20 a šiesty raz v tomto roku otočil duel z 0:1 na sety.

"Posledný rok a pol som sa trápil so svojou hrou. Môj tím ma však podporoval a pracoval so mnou na zlepšení," povedal zverenec českej legendy Ivana Lendla týždeň pred oslavou svojich 36. narodenín.

Stal sa víťazom turnaja prvýkrát od októbra 2019 (ATP 250 Antverpy) a len druhýkrát od februára 2017 (ATP 500 Dubaj). Challenger vyhral tretíkrát v kariére a premiérovo od leta 2005, keď triumfoval na amerických hardoch v Aptose a Binghamtone. Odstup 17 rokov a 8 mesiacov je najdlhším časovým rozpätím medzi dvoma challengerovými titulmi.

"Najdôležitejšou súčasťou tohto týždňa boli fanúšikovia, ktorí ma prišli podporiť. Atmosféra od prvého do posledného zápasu bola neuveriteľná. Na týchto turnajoch je veľmi dôležitá podpora miestnej komunity. Ľudia tam boli aj počas tréningu, sledovali ma a podporovali. Znamená to veľa pre hráčov, ale je to dôležité aj pre podujatie," dodal Murray, ktorý v roku 2019 takmer ukončil kariéru pre neznesiteľné bolesti bedrového kĺbu, ale už štvrtý rok hrá s kovovou náhradou.

Aj napriek tomu šťastný veterán Murray potom na sociálnych sieťach nadšene tweetoval dôležitú správu. "Späť v kruhu víťazov." V najbližších dňoch by sa mal Murray pokúsiť ukázať svoju formu na Masters v Ríme, pričom pred French Open sa môže ešte predstaviť na challengeri v Bordeaux.