Veľké zmeny vo svete tenisu? Kus z koláča si chcú ukrojiť aj hráči

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Veľké zmeny vo svete tenisu? Kus z koláča si chcú ukrojiť aj hráči
ATP a WTA v posledných mesiacoch rokovali o zmene pomerov.
ATP a WTA v posledných mesiacoch rokovali o zmene pomerov.Reuters
Zdá sa, že v profesionálnom tenise sa v najbližších rokoch určite udejú zmeny a keďže sa pripravujú plány či navrhujú nové turnaje, hráči sú odhodlaní vyjadriť svoj názor.

Tenis na rázcestí

Organizátori grandslamových turnajov tento mesiac v Indian Wells predložili návrh na radikálnu reorganizáciu elitnej hry, zatiaľ čo Saudská Arábia, ktorá sa presadzuje na ATP tour, chce rozšíriť svoje investície. Zdá sa, že všetci veria, že tenis môže priniesť väčšie príjmy, ale spôsob, akým bude tento šport štruktúrovaný a ako sa budú nové peniaze rozdeľovať, sa zrejme vyrieši v priebehu nasledujúcich 18 mesiacov.

Asociácia profesionálnych tenistov (PTPA) si myslí, že hráči by mali mať prinajmenšom "miesto pri stole". "Bez ohľadu na špecifiká týkajúce sa akýchkoľvek návrhov sme si istí, že zlepšenie je možné," povedal výkonný riaditeľ PTPA Ahmad Nassar pre agentúru Reuters.

"Sme presvedčení, že sa dá odomknúť obrovské množstvo dodatočných hodnôt, z ktorých by mali priamy prospech hráči, fanúšikovia a celý šport. Tento nevyužitý potenciál podčiarkuje naše presvedčenie o potrebe neustáleho prispievania a zapájania hráčov," dodal.

PTPA, ktorú v roku 2020 založili Novak Djokovič (36) a Vasek Pospisil (33), je relatívne novým hlasom v tenisovom svete, ktorý už dlho riadi množstvo ne/spolupracujúcich organizácií. Grand Slamy - Australian Open, French Open Wimbledon a US Open - sú najväčšie turnaje v kalendári a riadia svoje vlastné programy, zatiaľ čo ATP sa stará o elitnú mužský ohruh a WTA o ten ženský. Medzinárodná tenisová federácia (ITF) dohliada na celú hru, stará sa o juniorské turnaje, olympijské súťaže, ako aj Davis Cup a Pohár Billie Jean Kingovej.

Pandémia koronavírusu, ktorá spôsobila veľké narušenie na vrcholovej úrovni hry a zainteresované strany stála stovky miliónov dolárov, bola katalyzátorom rozhovorov o zefektívnení riadiacej štruktúry. Ďalším aktérom zmien je saudskoarabský Verejný investičný fond (PIF), ktorý spravuje aktíva v hodnote viac ako 700 miliárd dolárov a už zmenil prostredie v športoch, ako je golf a futbal. PIF už má svoje meno na svetovom rebríčku ATP a je partnerom niektorých významných turnajov z tejto sezóny.

Šéf Tenisovej asociácie Spojených štátov Lew Sherr, ktorý riadi US Open, minulý týždeň zverejnil plán budúcnosti, ktorý vypracovali organizátori štyroch hlavných turnajov.

"Tenis je atraktívny šport, ale... komerčne nedosahuje dostatočné výsledky," povedal Sherr v rozhovore pre Sports Illustrated. Je tu príliš veľa turnajov, ktoré nie sú životaschopné. Desať podujatí poháňa 80 % všetkých ekonomických nákladov. Štyri z nich sú Grand Slamy a šesť ďalších. Ak sa dokážeme oprieť a pokúsiť sa riešiť štrukturálne problémy, ktorým tento šport čelí, možno sa nám naskytne nová príležitosť."

Premier Tour

Grand Slamy navrhujú zefektívnenú "Premier Tour" pozostávajúcu zo štyroch turnajov kategórie major a 10 ďalších elitných kombinovaných podujatí mužov a žien, ako aj jednej tímovej súťaže a finále na záver sezóny. Sherr uviedol, že nový model, ktorý by presunul niekoľko súčasných podujatí ATP a WTA na nižšiu úroveň, by mohol priniesť dodatočné ročné príjmy vo výške 1 miliardy USD.

Nedávne mediálne správy naznačujú, že saudskoarabský PIF ponúkol rovnakú sumu pre každú z tour ATP a WTA. ATP a PIF sa k týmto správam odmietli vyjadriť.

Načasovanie návrhu Premier Tour niektorí považujú za reakciu na ambíciu PIF vlastniť a viesť elitný turnaj Masters, ktorý by sa mohol uskutočniť ešte pred úvodným grandslamovým turnajom roka v Melbourne.

Ako nedávno povedal americký velikán John McEnroe pre agentúru Reuters, akýkoľvek krok, ktorý by vtesnal turnaj do už aj tak preplneného kalendára, by zhoršil únavu hráčov a fanúšikov. ATP a WTA medzitým pokračujú v snahách o zlúčenie svojich komerčných a mediálnych práv, aby sa stali atraktívnejšími pre vysielateľov a sponzorov. WTA, od ktorej sa všeobecne očakáva, že finále sezóny sa uskutoční v Saudskej Arábii, prostredníctvom svojho hovorcu uviedla, že skúma možnosti väčšieho zosúladenia v rámci celého športu.

"Tieto rozhovory prebiehajú už nejaký čas a hoci sú naďalej pozitívne a konštruktívne, v súčasnosti neexistuje v celom športe zhoda na žiadnom preferovanom výsledku," uviedol hovorca ženskej vetvy. "WTA sa bude naďalej sústreďovať na zabezpečenie ďalšej vzrušujúcej sezóny a realizáciu našich plánov rastu, pričom bude prehodnocovať návrhy, ktoré predkladá Saudská Arábia a Grand Slamy."

ITF uviedla, že zostane súčasťou rokovaní a je odhodlaná zabezpečiť dlhodobý rast a udržateľnosť tohto športu. "Je ešte len začiatok, v médiách sa objavujú rôzne fámy a špekulácie. Môžeme vás ubezpečiť, že zlepšenie nášho športu bude vždy naším cieľom a stredobodom všetkých diskusií, ktorých budeme súčasťou," reagoval hovorca ITF.