8 najzaujímavejších štatistík mužského Australian Open

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
8 najzaujímavejších štatistík mužského Australian Open
Dvaja najúspešnejší hráči Australian Open.
Dvaja najúspešnejší hráči Australian Open.Profimedia
56. ročník mužského Australian Open sa už čoskoro začne a aby sme vás dostali do správnej tenisovej nálady, pripravili sme si pre vás osem najzaujímavejších štatistík o tomto turnaji.

Koniec jednej éry

Po odstúpení Rafaela Nadala z podujatia to bude prvý hlavný žreb mužskej dvojhry na Australian Open bez účasti Nadala alebo Rogera Federera od roku 1999.

Pán stovkár

Roger Federer vyhral najviac stretnutí mužskej dvojhry na Australian Open, svoju kariéru ukončil s bilanciou 102-15. Švajčiar je jediným hráčom, ktorý na tomto podujatí ovládol 100 a viac zápasov, ďalší v poradí je Novak Djokovič s 89 víťazstvami.

Djokovičova dominancia

V Open ére je Djokovič držiteľom najvyššieho percenta víťazstiev v mužskej dvojhre na AO s úspešnosťou 91,8 %. Srb je spolu s Jimmym Connorsom (91,7 %) a Andrem Agassim (90,6 %) jedným z troch hráčov, ktorí majú 90 % alebo vyššiu úspešnosť - do úvahy sa bralo minimálne 10 odohratých duelov.

V prípade, že Djokovič vyhrá svoj zápas úvodného kola, stane sa po Rogerovi Federerovi (221) iba druhým hráčom v Open ére, ktorý nastúpil na 200 grandslamových stretnutí na tvrdom povrchu.

Stan the Man

Od víťazstva Marata Safina na podujatí v roku 2005 vyhral mužskú dvojhru len jeden hráč, ktorý nepatril do 'veľkej trojky' - Stan Wawrinka, ktorý v roku 2014 vo finále zdolal Nadala.

Večne druhý

Andy Murray sa objavil v najväčšom počte finále mužskej dvojhry na Australian Open bez víťazstva v Open ére, keď prehral vo všetkých piatich prípadoch - 2010, 2011, 2013, 2015, 2016. Je jediným hráčom od roku 1968, ktorý sa objavil v piatich alebo viacerých finále mužskej dvojhry na jednom grandslamovom podujatí bez víťazstva.

Stratená generácia

Daniil Medvedev je jediným z desiatich najvyššie nasadených mužov vo veku 27 až 35 rokov a jedným z troch v prvej pätnástke.

Mladé pušky

Je to po prvý raz od roku 2010 (Novak Djokovič, Andy Murray a Juan Martin del Potro), čo sú dvaja alebo viacerí hráči mladší ako 23 rokov (Carlos Alcaraz a Janik Sinner) nasadení v prvej päťke mužskej dvojhry na Australian Open.

V prípade, že vyhrá mužskú dvojhru, stane sa Alcaraz po Matsovi Wilanderovi, Bjornovi Borgovi a Nadalovi len štvrtým hráčom v Open ére, ktorý získal tri grandslamové tituly pred dovŕšením 21 rokov.

Neobjavené územie

V prípade, že Djokovič získa tento rok 11. titul, stane sa prvým hráčom, ktorý získa 25 grandslamových titulov vo dvojhre. Nič podobné sa nepodarilo ani nikomu v ženskej kategórii.