Delový servis poľského juniora. Berkieta stanovil nový rekord Australian Open

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Delový servis poľského juniora. Berkieta stanovil nový rekord Australian Open

Berkieta sa prezentoval poriadnou bombou.
Berkieta sa prezentoval poriadnou bombou.Profimedia
Poľský tenista Tomasz Berkieta (17) sa stal novým rekordérom Australian Open. V zápase druhého kola juniorskej súťaže proti Brazílčanovi Enzovi Kohlmannovi (17) vyprodukoval podanie s rýchlosťou 233 km/h.

Paradoxne, delové podanie neviedlo k zisku výmeny, napriek tomu poľský junior napokon zvíťazil 7:6, 3:6, 6:2. Raketový servis Berkietu je dokonca rýchlejší ako tohtoročný najlepší výkon Američana Bena Sheltona, ktorému radar nameral 231 km/h. Tretie miesto patrí ďalšiemu Poliakovi Hubertovi Hurkaczovi s 226 km/h, ktorý mal pre svojho o deväť rokov mladšieho krajana len slová chvály.

"Doma v Poľsku sme spolu raz trénovali, z podania posiela skutočné atómovky. Dúfam, že sa mu tu bude dariť," citovala agentúra Reuters deviateho hráča sveta. "Ja ale pri podaní dávam prednosť presnosti," dodal Hurkacz.

Berkieta je v juniorskom rebríčku na ôsmom mieste a tento rok v Melbourne obhajuje vlaňajšiu účasť v semifinále dvojhry chlapcov. Na Wimbledone sa vo svojej vekovej kategórii dostal do štvrťfinále. Poľský mladík hrá tento rok v Austrálii aj štvorhru po boku 16-ročného Čecha Maxima Mrvu.

Absolútnym rekordérom v rýchlosti podania je od roku 2012 austrálsky tenista Sam Groth, ktorému v zápase proti Bielorusovi Vladimirovi Ignatikovi na challengeri v kórejskom Pusane namerali 263 km/h.

Hoci tenisové organizácie oficiálne neuznávajú rekordy v rýchlosti podania, keďže meracie zariadenia na jednotlivých turnajoch nie sú unifikované, Grothov servis má oficiálnu pečať. Bol totiž nameraný pomocou zariadenia schváleného ATP.