Djokovič prežil ďalšiu bitku. V Melbourne stratil viac setov ako pri minuloročnom triumfe

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Djokovič prežil ďalšiu bitku. V Melbourne stratil viac setov ako pri minuloročnom triumfe

Djokovič už v Melbourne stratil viac setov ako počas minuloročného triumfu.
Djokovič už v Melbourne stratil viac setov ako počas minuloročného triumfu.AFP
Novak Djokovič (36) nie je na tohtoročnom Australian Open v optimálnej forme. S 10 triumfami najúspešnejší hráč turnaja a obhajca titulu stratil v dvoch tohtoročných zápasoch viac setov ako na ceste za minuloročným triumfom. Štyri sety potreboval aj proti domácemu Alexejovi Popyrinovi (24), ktorého zdolal 6:3, 4:6, 7:6, 6:3 vďaka štyrom odvráteným setbalom. O svoje 16. osemfinále v najúspešnejšom dejisku bude bojovať proti Tomásovi Martínovi Etcheverrymu (24).

Djokovič - Popyrin 6:3, 4:6, 7:6, 6:3

Novak Djokovič aj vo svojich 36 rokoch naďalej dominuje mužskému okruhu. Štatisticky najúspešnejší hráč všetkých čias je svetovou jednotkou, vlani si zahral finále na všetkých štyroch grandslamoch, tri z nich vyhral a v Melbourne Parku sa môže dostať na čelo historických tabuliek a prekonať Margaret Courtovú. Ak získa svoj 25. grandslamový vavrín.

Na začiatku tejto sezóny však úradujúci víťaz Turnaja majstrov nie je v ideálnej forme ani kondícii. Na United Cupe začal mať problémy s pravým zápästím a vo štvrťfinále prehral s Alexom de Minaurom. Na Australian Open, kde je s desiatimi triumfami najúspešnejším tenistom, ho zasa postihlo prechladnutie. Navyše, jeho zápästie zjavne stále nie je stopercentné.

Štatistika duelu.
Štatistika duelu.Flashscore

To by vysvetľovalo nestabilné výkony v úvodných dvoch kolách. Proti Dinovi Prizmičovi aj Alexejovi Popyrinovi suverénne vyhral úvodný set a v oboch zápasoch to vyzeralo, akoby ho náskok setu uspal. Nasledoval pokles intenzity, viac forhendových chýb, slabší servis a hrozba manka 1:2 na sety.

Rekordér v počte týždňov na tenisovom tróne však vždy našiel riešenie a zvíťazil v štyroch setoch. Proti domácemu Popyrinovi koketoval s vyradením alebo aspoň s potenciálnou päťsetovou bitkou. V treťom sete čelil štyrom setbalom, z toho trom v rade. Všetky hrozby, aj vďaka jednej lacnej chybe súpera, eliminoval a sadu napokon získal v tajbrejku. V záverečnom sete mal rovnako ako v tom úvodnom navrch a postúpil po troch hodinách a 12 minútach.

V Rod Laver Arene strávil viac ako sedem hodín a v dvoch súbojoch na tohtoročnom Australian Open stratil viac setov ako v siedmich na ceste za minuloročným triumfom. Pred rokom mu v druhom kole v Melbourne Parku dokázal vziať set iba Enzo Couacaud. "Stále nie som v najlepšej forme a dúfam, že ju počas turnaja nájdem. Úvodné kolá sú zradné, súperi nemajú čo stratiť a hrajú uvoľnene," povedal Djokovič v pozápasovom rozhovore po svojom 30. víťazstve v rade na tomto mieste.

V piatok bude útočiť na svoje 16. vystúpenie v druhom týždni úvodného grandslamu sezóny. Od roku 2007 sa minimálne do osemfinále nedostal len pred siedmimi rokmi, keď utrpel v 2. kole proti Denisovi Istominovi jednu z najšokujúcejších prehier kariéry.

Jeho ďalšou prekážkou bude Tomás Martín Etcheverry. Najvyššie nasadený Argentínčan dominoval v úvodných kolách proti päťnásobnému finalistovi Andymu Murraymu, ako aj ďalšiemu skúsenému veteránovi Gaëlovi Monfilsovi. Obe predchádzajúce stretnutia, ktoré sa odohrali vlani v Ríme a na Masters v Paríži, vyhral Srb.