Mladučká kométa zažiarila. Andrejevová zdolala svetovú šestku, stačilo jej 56 minút

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Mladučká kométa zažiarila. Andrejevová zdolala svetovú šestku, stačilo jej 56 minút

Mirra Andrejevová má svoj prvý skalp hráčky Top 10.
Mirra Andrejevová má svoj prvý skalp hráčky Top 10.AFP
Mirra Andrejevová (16) je jasnou kométou minulej sezóny a zrejme v tomto roku chce zažiariť ešte viac. Ruská tínedžerka, ktorá na minuloročnom Australian Open hrala finále dvojhry dievčat, deklasovala v Rod Laver Arene za necelú hodinu svetovú šestku a trojnásobnú grandslamovú finalistku Ons Džabúrovú (29) a pripísala si svoj premiérový skalp TOP 10.

Džabúrová - Andrejevová 0:6, 2:6

Progres Mirry Andreevovej za posledný rok vyráža dych. Mladá Ruska sa Australian Open zúčastnila aj vlani, ale ako juniorka a vo finále dvojhry dievčat prehrala súboj so svojou krajankou a rovesníčkou Alinou Kornejevovou. V polovici apríla naskočila späť na profesionálne turné, ovládla obe antukové podujatia série W60 a získala svoj piaty a šiesty titul ITF. To bol len začiatok...

Na "tisícke" v Madride absolvovala len svoje druhé hlavné podujatie na najvyššom okruhu, vyradila grandslamovú finalistku Leylah Fernandezovú a členky TOP 20 Beatriz Haddadovú Maiovú a Magdu Linetteovú. Musela skloniť až pred Arynou Sabalenkovou v osemfinále. Okamžite zistila, že môže byť hrozbou aj na najvyššej úrovni, a to len pár dní po svojich 16. narodeninách. Nasledovalo tretie kolo na French Open, osemfinále Wimbledonu a účasť medzi 16 najlepšími v Pekingu.

Tento rok sa zdá, že ruská hviezdička chce zažiariť ešte viac. Na svojom prvom turnaji v novej sezóne zdolala v Brisbane Dianu Šnajderovú, Ľudmilu Samsonovú a Arinu Rodionovovú a vo svojom premiérovom štvrťfinále na hlavnej túre prehrala v dvoch tesných setoch s ďalšou vychádzajúcou hviezdou Lindou Noskovou.

Rok po spomínanom juniorskom finále ju čakal profesionálny debut na Australian Open. Zatiaľ je to premiéra ako hrom. Po pomerne hladkej výhre nad Bernardou Peraovou zdemolovala svetovú šestku Ons Džabúrovú. Andrejevová už pred začiatkom zápasu vlastnila päť skalpov hráčok z TOP 20, ale na prvé víťazstvo proti niekomu z elitnej desiatky potrebovala päť pokusov.

Štatistiky duelu.
Štatistiky duelu.Flashscore

Stredajší zápas trval len 56 minút. Kým tínedžerka opäť ukázala svoj obrovský talent a potenciál, skúsená trojnásobná grandslamová finalistka pokračovala v nepresvedčivých výkonoch a trápení po prehre vo wimbledonskom finále s Markétou Vondroušovou.

Tunisanka vyhrala po prvom aj druhom podaní len okolo 40 percent bodov, dostala sa iba k jednému brejkbalu a na returne dohromady získala 10 fiftínov. Na vine je aj vysoko negatívny pomer víťazných úderov a nevynútených chýb. Winnerov zahrala len deväť, chýb urobila 24. S takým výkonom nemohla rozbehnutej tínedžerke v žiadnom prípade vzdorovať a znovu po roku končí v Melbourne Parku už v druhom kole.

"Pred zápasom som bola nervózna, pretože Ons ma svojou hrou inšpirovala. V prvom sete som hrala úžasne. Úprimne som od seba taký výkon nečakala. Chcela som si jednoducho len užiť svoj druhý duel na tomto veľkom štadióne. Vlani som mala 15 rokov. Myslím si, že tento rok som sa veľmi zmenila a na kurte je to vidieť," povedala víťazka v pozápasovom rozhovore.

Andrejevová hrá svoj iba štvrtý grandslamový turnaj medzi ženami. Vlani na French Open to dotiahla z kvalifikácie do tretieho kola, vo Wimbledone si ako kvalifikantka zahrala osemfinále a minimálne medzi najlepšiu tridsiatku by sa možno pozrela aj na US Open, keby v druhom kole nestretla neskoršiu šampiónku Coco Gauffovú. O ďalšie osemfinálové miesto na turnaji veľkej štvorky bude bojovať s Francúzkou Diane Parryovou. V osemfinále by sa mohla stretnúť s deviatou nasadenou Barborou Krejčíkovou.