Djokovič zdeptal Mannarina dvomi kanármi, 58. grandslamovým štvrťfinále dobehol Federera

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Djokovič zdeptal Mannarina dvomi kanármi, 58. grandslamovým štvrťfinále dobehol Federera
Novak Djokovič sa dostal do svojho 58. grandslamového štvrťfinále, čím vyrovnal rekord Rogera Federera
Novak Djokovič sa dostal do svojho 58. grandslamového štvrťfinále, čím vyrovnal rekord Rogera FedereraProfimedia
Novak Djokovič (36) vyhral aj svoj piaty zápas proti francúzskemu veteránovi Adrianovi Mannarinovi (35). Na Australian Open zvíťazil jednoznačne 6:0, 6:0, 6:3 a postúpil do svojho 58. grandslamového štvrťfinále, čím vyrovnal rekord Rogera Federera. V Melbourne je medzi najlepšími ôsmimi štrnásty raz v kariére a o semifinále sa pobije so Stefanosom Tsitsipasom (25) alebo Taylorom Fritzom (26).

Djokovič - Mannarino 6:0, 6:0, 6:3

Novak Djokovič si vlani zahral finále na všetkých štyroch grandslamoch, tri z nich ovládol a na Australian Open je opäť najväčším favoritom. Ak by túto úlohu potvrdil a vyhral svoj 25. grandslam, osamostatnil by sa v historických tabuľkách na prvom mieste, o ktoré sa momentálne delí s Margaret Courtovou.

Melbourne je jeho najúspešnejším grandslamom. Celkovo tu triumfoval 10-krát a pri posledných štyroch štartoch bol neporazený. V roku 2021 ovládol edíciu s natrhnutým brušným svalom a vlani ho nezastavilo ani zranenie podkolennej šľachy.

Ani tento rok neprišiel na úvodný major sezóny v optimálnom stave. Trápilo ho prechladnutie a problémy s pravým zápästím, ktoré riešil počas United Cupu. Kým v úvodných dvoch kolách proti Dinovi Prizmičovi aj Alexejovi Popyrinovi potreboval pre pokles intenzity štyri sety, v posledných dvoch dueloch šetril sily.

Po trojsetovej výhre nad Tomásom Martínom Etcheverrym roztrhal v osemfinále nádeje svetovej devätnástky Adriana Mannarina. Tridsaťšesťročný Srb deklasoval o rok mladšieho Francúza, ktorý predchádzajúce tri zápasy vyhral v päťsetových bitkách, 6:0, 6:0, 6:3 a vzájomnú bilanciu vylepšil na 5:0.

Djokovič prehral prvý gem až v druhej hre tretieho setu. Z Mannarina opadol tlak hroziaceho debaklu a fanúšikovia začali šalieť. Srbský favorit však pokračoval v sústredenom výkone a stretnutie ukončil bez straty podania.

"Toto bol určite môj najlepší zápas na turnaji. Ten gem v treťom sete som chcel naozaj prehrať, pretože napätie na štadióne rástlo. Potreboval som ho odstrániť, aby som sa mohol opäť sústrediť na dokončenie duelu," pousmial sa Djokovič v pozápasovom rozhovore na kurte.

"Hral som naozaj skvele, sústredil som sa od prvej do poslednej loptičky. Výsledok úplne nereflektuje kvalitu súpera, ale dnes mu to nesadlo. Na druhej strane som bol od začiatku dobre naladený a pripravený na dlhé výmeny. To sa potvrdilo, pre mňa to bol dobrý test," pochvaľoval si Srb, ktorý mal v Austrálii krátku virózu.

"Cítim sa teraz naozaj dobre. Odohral som rýchle stretnutie a som v dobrej kondícii, čo je pre mňa po chorobe dobrá správa. Na ďalší program teraz nemyslím, pretože je ešte ďaleko. Pripravujem sa zápas po zápase a som spokojný tam, kde som," dodal rodák z Belehradu.

Djokovič, ktorý ako prvý muž v open ére odohral 100 duelov na všetkých štyroch grandslamových podujatiach, vylepšil svoju bilanciu na Australian Open na 93:8 a postúpil do štvrťfinále 14. raz z 19 štartov. Od roku 2007 sa doň nedostal iba raz.

Celkovo Djokovič postúpil do svojho 58. grandslamového štvrťfinále, čím vyrovnal mužský rekord Rogera Federera.

Srb utrpel v Melbourne Parku poslednú prehru ešte v roku 2018 v osemfinále proti Čong Hjonovi. Odvtedy zvládol všetkých 32 zápasov na Australian Open.

Vo štvrťfinále Australian Open má Djokovič bilanciu 10-3. Ak v ňom v minulosti uspel, vždy to nakoniec dotiahol až k triumfu. Tento rok bude hrať o semifinálovú miestenku v repríze vlaňajšieho finále proti Grékovi Stefanosovi Tsitsipasovi alebo Američanovi Taylorovi Fritzovi.

Výsledky dvojhry mužov na Australian Open