Koľko je hodín, pýtal sa Medvedev. Prečo sa Night Session opäť skončila pred štvrtou ráno?

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Koľko je hodín, pýtal sa Medvedev. Prečo sa Night Session opäť skončila pred štvrtou ráno?

Daniil Medvedev opúšťa Rod Laver Arenu o 3:46 h.
Daniil Medvedev opúšťa Rod Laver Arenu o 3:46 h. Profimedia
Hoci tenisový svet zaviedol pred sezónou pravidlá, ktoré majú eliminovať neskoré začiatky zápasov, štvrtkový súboj druhého kola medzi tretím nasadeným Daniilom Medvedevom (27) a Fínom Emilom Ruusuvuorim (24) v Melbourne sa skončil až pred štvrtou hodinou ráno. Tradičná Night Session sa v Austrálii opäť predĺžila viac, ako mala.

Už vlani si organizátori prvého grandslamového turnaja sezóny vypočuli nepríjemné slová od Andyho Murrayho. Ten síce dokázal otočiť svoj zápas s domácim Thanassim Kokkinakisom z 0:2 na 3:2 na sety, ale vďaka tomu, že sa päť hodín a 45 minút trápil s postupom, sa epický súboj skončil až po štvrtej hodine ráno austrálskeho času.

"Je príjemné vyhrať, ale rád by som sa aj vyspal. Neviem, pre koho je to dobré. Záver bol trochu fraška," vyslovil sarkastické poznámky trojnásobný grandslamový šampión. Ťažko ho mohol utešiť fakt, že sa s Kokkinakisom zapísali do análov ako aktéri druhého najdlhšieho duel: v histórii Australian Open.

Keď potom v novembri Jannik Sinner odstúpil zo štedro dotovaného turnaja Masters v Paríži, pretože sa nestihol zotaviť zo zápasu, ktorý sa skončil o tretej ráno, veci sa konečne začali riešiť. Výsledkom je čerstvá dohoda, že na turnajoch ATP a WTA sa večerný program, ktorý zahŕňa dva dvojsetové zápasy, začne najneskôr o 19:30. A tiež, že začiatok posledného stretnutia bude najneskôr o 22:30.

Grand Slamy sa však hrajú na tri sety a na turnaje veľkej štvorky sa nevzťahujú pravidlá ATP a WTA. Turnaj má jednoducho svoje vlastné pravidlá. Napriek tomu sa práve po minuloročnom súboji Murray-Kokkinakis rozprúdila debata o optimalizácii programu a tento rok sa Australian Open začalo o deň skôr ako tradične. V nedeľu.

Nočná tradícia zostáva zachovaná

Melbournská "Night Session" zostala zachovaná. Jej začiatok je stanovený na 19:00 austrálskeho času a obsahuje dva zápasy - jeden ženský a jeden mužský. Tak sa stalo, že vo štvrtok odohrali svoj súboj Jelena Rybakinová a Anna Blinkovová ešte pred duelom Medvedeva s Ruusuvourím. Aj oni počkali na koniec predchádzajúceho duelu a začali až po 20:00. Potom sa do análov zapísali najdlhším tajbrejkom v histórii (22:20), čo hráčkam nasledujúceho súboja trochu znepríjemnilo situáciu.

"Myslím, že ich tajbrejk trval možno 35 minút. V tenise nikdy neviete, kedy sa máte najesť a kedy sa ísť rozcvičiť. Všetci si mysleli, že to bude rýchlejší zápas, takže som sa, samozrejme, rozcvičoval. Je to tak, že sa rozcvičujete 5 minút a ďalších päť odpočívate. Stále ste v strehu. Kým som sa dostal na kurt, bol som už trochu unavený," povedal Medvedev, ktorému začiatok nevyšiel. Možno aj pre postupné meškanie, ale aj nepohodlie na úvod prehral prvé dvé sady.

Keď Medvedev a Ruusuvuori odohrali prvé loptičky, bolo štvrť na dvanásť. Keď Medvedev po ošetrení nohy prehral tajbrejk nekonečného druhého setu, bolo takmer pol druhej v noci. Až vtedy sa ruský tenista pustil do obratu, v ktorom musel odohrať ďalšie tri víťazné sety.

V akom čase ísť spať?

"Koľko je hodín? Budú štyri hodiny ráno? Keby som bol tenisový fanúšik, išiel by som domov o jednej! Takže ďakujem všetkým, ktorí zostali, ste neuveriteľne silní," povedal po náročnom päťsetovom súboji. Ruusuvuori mu v poslednom sete vlastne ani nevzdoroval, keby si viac veril, možno by stretnutie trvalo ešte dlhšie... "Bol to veľmi ťažký zápas. Myslím, že jediné dva, v ktorých som prehrával 0:2 na sety a otočil ich, boli v tejto hale," povedal Medvedev.

Zároveň však vedel, že ho čaká ďalší boj, tentoraz s programom a vlastným telom. "Ak teraz nepôjdem k fyzioterapeutovi, budem dva dni nepoužiteľný. Ak pôjdem teraz, uvidím, koľko sa vyspím. Dúfam, že do pol siedmej budem spať a potom by som chcel na poludnie vstať a ísť si ľahko zatrénovať. Nie je to jednoduché, no chcem tu naďalej víťaziť a dostať zo seba maximum. Keď sa to nepodarí, tak sa to nepodarí..."

Daniil Medvedev sa v treťom kole stretne s Felixom Augerom-Aliassimom.