Sabalenková prvýkrát na turné nestratila ani gem, do osemfinále AO poľahky i Gauffová

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Sabalenková prvýkrát na turné nestratila ani gem, do osemfinále AO poľahky i Gauffová

Sabalenková vyhrala prvýkrát v kariére na turné bez straty zápasu.
Sabalenková vyhrala prvýkrát v kariére na turné bez straty zápasu.AFP
Aryna Sabalenková (25) pokračuje na Australian Open v obhajobe svojho zatiaľ jediného grandslamového triumfu. Svetová dvojka v treťom kole zdemolovala nasadenú dvadsaťosmičku Lesiu Curenkovú (34) 6:0, 6:0 a prvýkrát v kariére zvíťazila na najvyššom okruhu bez straty jediného gemu. Do osemfinále sa prebojovala aj Coco Gauffová (19), ktorá ako úradujúca šampiónka US Open zdecimovala krajanku Alyciu Parksovú (23).

Curenková - Sabalenková 0:6, 0:6

Aryna Sabalenková vlani v Austrálii vyhrala všetkých 11 zápasov a stala sa úplne novou grandslamovou šampiónkou. Motiváciu na to, aby sa jej to podarilo aj tento rok, má v Melbourne Parku. Okrem úspešnej obhajoby titulu sa bude snažiť napraviť si chuť po semifinálových neúspechoch na French Open a Wimbledone, ako aj vo finále US Open. Navyše, na ďalší triumf čaká už viac ako osem mesiacov, naposledy sa jej to podarilo v máji v Madride.

Na Australian Open zatiaľ kosí jednu súperku za druhou. V úvodnom kole povolila jeden gem Elle Seidelovej, v druhom kole jasne prevalcovala ďalšiu tínedžerskú kvalifikantku Brendu Fruhvirtovú a v boji o osemfinále zničila skúsenú Lesiu Curenkovú za necelú hodinu dvoma kanármi.

Štatistiky zápasu.
Štatistiky zápasu.Flashscore

Bývalá svetová jednotka zvíťazila bez straty hry len druhýkrát v kariére. Prvýkrát sa jej to podarilo v roku 2015 na turnaji ITF s dotáciou 10-tisíc USD v tureckej Antalyi. Finalistka z Brisbane mala na kurte jasnú prevahu, odvrátila jedinú hrozbu brejku a vyhrala 27 z 39 bodov pri svojom podaní.

Bieloruska čelila brejkbalu v úvodnej hre a zápas sa mohol vyvíjať trochu iným smerom, ak by Ukrajinka šancu premenila. Na Australian Open došlo k výsledku 6:0, 6:0 po prvý raz od roku 2021, keď v prvom kole dominovala domáca Ashleigh Bartyová.

"Vlani Iga (Swiateková) vyhrala veľa setov 6:0. Jedným z mojich cieľov je priblížiť sa k nej," povedala Sabalenková s úsmevom na kurte. "Som veľmi spokojná s úrovňou, s akou teraz hrám. Dúfam, že v tom budem pokračovať a pokúsim sa ešte trochu zlepšiť," dodala.

Sabalenková, ktorá na tri víťazné zápasy potrebovala necelé tri hodiny a celkovo stratila len šesť gemov, postúpila do druhého týždňa na šiestom grandslame v rade. Svoj jediný grandslamový titul bude ďalej obhajovať proti Amande Anisimovovej. S Američankou má bilanciu 1:4, ale posledné stretnutie vyhrala vlani v Ríme.

Anisimovová po návrate po zranení zdolala bývalú svetovú dvojku Paulu Badosovú 7:5, 6:4 a tretíkrát v kariére postúpila do osemfinále Australian Open. Bývalá 21. hráčka svetového rebríčka, ktorá už v apríli ukončila sezónu pre syndróm vyhorenia, sa bude v nedeľu v Melbourne Parku snažiť vylepšiť svoje maximum.

Parksová - Gauffová 0:6, 2:6

Coco Gauffová vlani v lete prvýkrát triumfovala na podujatiach WTA 500 (Washington), prestížnych "tisícovkách" (Cincinnati) a grandslamoch (US Open), pričom od začiatku augusta do konca roka vyhrala 24 z 28 duelov. Vo forme pokračuje aj na začiatku tejto sezóny, v ktorej je stále neporazená.

Devätnásťročná Američanka pred dvoma týždňami v Aucklande prvýkrát v kariére obhájila titul a na prebiehajúcom Australian Open predĺžila aktuálnu neporaziteľnosť na grandslamoch na 10 zápasov. Takúto víťaznú sériu na podujatiach veľkej štvorky majú v tomto storočí ako tínedžerky len Svetlana Kuznecovová, Maria Šarapovová a súčasná svetová jednotka Iga Swiateková. Z Američaniek sa to v open ére ako tínedžerkám podarilo len Chris Evertovej, Tracy Austinovej a Serene Williamsovej.

Svetová štvorka a jedna z najväčších favoritiek nepovolila set Slovenke Anne Karolíne Schmiedlovej, Caroline Dolehideovej ani krajanke Alycii Parksovej. Poslednú menovanú nechala tvoriť hru a táto taktika sa ukázala ako správna. Staršia Američanka trafila len 11 víťazných úderov a dopustila sa 34 nevynútených chýb vrátane ôsmich dvojchýb.

Gauffová je v osemfinále Australian Open tretíkrát, v roku 2020 prehrala s neskoršou šampiónkou Sofiou Keninovou, vlani s Jelenou Ostapenkovou. Tentoraz bude mať papierovo oveľa slabšiu súperku - Magdalénu Frechovú.

Frechová v druhom kole senzačne vyradila Caroline Garciovú a na 33. pokus získala svoj prvý skalp hráčky TOP 50 na tvrdom povrchu. O dva dni neskôr po troch hodinách zdolala grandslamovú debutantku Anastasiu Zacharovovú 4:6, 7:5, 6:4 a prvýkrát postúpila do osemfinále grandslamu. V nedeľu bude bojovať o svoje prvé štvrťfinále na betóne na vrcholnom turné.

Marta Kosťuková v treťom kole odvrátila stratu setu a brejku a zdolala Elinu Avanesianovú, senzačnú premožiteľku Marie Sakkariovej z predchádzajúceho kola, 2:6, 6:4, 6:4. Miestna juniorská šampiónka uspela v tejto fáze úvodného majoru sezóny na štvrtý pokus a vyrovnala svoje grandslamové maximum. O prvú štvrťfinálovú miestenku sa stretne s Mariou Timofejevovou alebo Beatriz Haddadovou Maiovou.

Výsledky ženskej dvojhry na Australian Open