Semifinále mužov na AO: Séria Djokoviča, tesné prehry Zvereva i stratené servisy Medvedeva

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Semifinále mužov na AO: Séria Djokoviča, tesné prehry Zvereva i stratené servisy Medvedeva

Djokovič je favorit ako na postup do finále, tak aj na celkový titul.
Djokovič je favorit ako na postup do finále, tak aj na celkový titul.AFP
Novak Djokovič (36) sa v piatok stretne s Jannikom Sinnerom (22) v boji o postup do finále Australian Open, pričom ho posilňuje vedomie, že po šokujúcom vypadnutí Carlosa Alcaraza (20) ho už z pozície svetovej jednotky nikto nemôže zosadiť.

Srbská superhviezda bude v popoludňajšom stretnutí v Rod Laver Arene pokračovať vo svojom ťažení za 11. titulom a rekordnou 25. grandslamovou korunou, pričom jeho duel bol opäť presunutý z obľúbeného večerného času.

Tridsaťšesťročný tenista sa sťažoval, že sa na kurte cíti "uväznený" v úmornom teple, keď vo štvrťfinále zdolal Taylora Fritza, keďže teplota prekročila 32 stupňov Celzia. 

O sériu prísť nechce

V piatok má byť podľa predpovedí približne o 10 stupňov chladnejšie a Djokovič je odhodlaný udržať si v Melbourne Parku svoju 33-zápasovú sériu neporaziteľnosti, ktorá sa ťahá od roku 2018. V roku 2022 na tomto podujatí neštartoval pre svoj stav očkovania proti koronavírusu.

"Som si vedomý série, ktorú ťahám, a množstva zápasov, ktoré som v kariére v Aréne Roda Lavera vyhral. Nechcem o to prísť. Čím dlhšie táto séria trvá, tým viac sa buduje takýto druh sebavedomia, tiež očakávania, ale aj ochota naozaj prejsť takpovediac míľu navyše."

Nech sa stane čokoľvek, zostane svetovou jednotkou. Djokovič, Alcaraz a Daniil Medvedev začali prvý grandslam sezóny so šancou odísť z Melbourne ako svetová jednotka. Po Alcarazovej prehre vo štvrťfinále s Alexandrom Zverevom už Srb zosadený byť nemôže.

Ak Medvedev získa titul, získa Alcarazovo miesto svetovej dvojky. Štvrtý nasadený Talian Sinner je v životnej forme. Úspechom je preňho predovšetkým víťazstvo nad Djokovičom vo finále Turnaja majstrov a Davisovom pohári na konci minulej sezóny.

"To je to, pre čo trénujem, hrať proti najlepším hráčom na svete," uviedol 22-ročný tenista, ktorého cieľom je premiérový grandslamový titul. "Samozrejme, má tu neuveriteľnú bilanciu, pre mňa je radosť hrať proti nemu, najmä v záverečnej fáze turnaja, kde je to trochu zaujímavejšie. Ak mám byť úprimný, teším sa na to. Bude to však ťažké," doplnil Sinner.

Mimoriadne sebavedomý

Šiesty nasadený Zverev postúpil do semifinále po tom, ako vyprevadil Alcaraza, keď v štyroch setoch zvládol veľký odpor a vybojoval si súboj s Medvedevom. S tretím nasadeným hráčom sa stretol už osemnásťkrát, no z posledných šiestich zápasov prehral až päť.

"Veľa zápasov bolo zjavne mimoriadne tesných," vyjadril sa 26-ročný Nemec, ktorý stále čaká na prelomový grandslamový titul.

"Veľakrát to bolo o tom, že on si vlani nesmierne veril, hral azda najlepší tenis v živote. Ja som sa vrátil po zranení a nemal som dostatok sebadôvery v rozhodujúcich momentoch. Avšak áno, je nesmierne ťažké s ním hrať. O tom niet pochýb. Momentálne je to jeden z najlepších hráčov na svete," polichotil svojmu súperovi Zverev.

Nemec Alexander Zverev
Nemec Alexander ZverevAFP

Medvedev je v ôsmom semifinále na grandslame, ale získal len jeden titul - na US Open 2021. V Melbourne sa dostal do finále v rokoch 2021 a 2022, ale podľahol Novakovi Djokovičovi a potom Rafaelovi Nadalovi. Pred piatkom dal jasne najavo, že tentoraz to chce zmeniť.

Napriek tomu, že bol počas turnaja prišiel už 18-krát o svoje podanie a musel sa prebojovať cez dva vyčerpávajúce päťsetové zápasy, o svoju formu sa neobáva.

"Myslím, že aj Novak prišiel o podanie. Možno je to niečo s loptičkami alebo kurtom. Naozaj sa tým príliš netrápim, najmä keď vyhrávam zápasy. Mám pocit, že v skutočnosti podávam dobre. Na druhej strane áno, je dobré, že sa mi podarilo dostať do semifinále, keď som prišiel o svoj servis 18-krát," zamyslel sa Rus.