Sabalenková je v Melbourne blízko k obhajobe. Zvládla semifinále s Gauffovou

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Sabalenková je v Melbourne blízko k obhajobe. Zvládla semifinále s Gauffovou

Aktualizované
Aryna Sabalenková na ceste do finále nestratila ani set.
Aryna Sabalenková na ceste do finále nestratila ani set.Profimedia
Aryna Sabalenková (25) zdolala na Australian Open americkú tínedžerku Coco Gauffovú (19) 7:6, 6:4. Vrátila jej prehru z finále minuloročného US Open a od obhajoby svojho zatiaľ jediného grandslamového titulu ju delí už len jedno víťazstvo. Bieloruska, ktorá v šiestich zápasoch nestratila ani set, bude favoritkou proti Číňanke Čeng Čchin-wen (21) alebo Ukrajinke Dajane Jastremskej (23).

Gauffová - Sabalenková 6:7, 4:6

Aryna Sabalenková na začiatku minulej sezóny vyhrala trinásť zápasov v rade a na Australian Open oslávila svoj prvý grandslamový titul. Tento rok začala finálovou prehrou v Brisbane, ale v Melbourne suverénne pokračuje v obhajobe svojho najväčšieho úspechu. Dvadsaťpäťročná Bieloruska strávila na kurte v šiestich dueloch celkovo len 6 hodín a 55 minút, pričom nestratila ani set a prehrala len 26 gemov. 

Dva dni po tom, ako vyradila Barboru Krejčíkovú a vylepšila svoju fantastickú bilanciu vo štvrťfinále grandslamových turnajov na 8-0 na zápasy a 14-0 na sety, zvládla aj svoju zatiaľ najťažšiu skúšku proti svetovej štvorke Coco Gauffovej. O šesť rokov mladšiu Američanku zdolala 7:6, 6:4 a upravila vzájomnú bilanciu na 3-4.

Štatistika zápasu.
Štatistika zápasu.Flashscore

Sabalenková mala lepší vstup do zápasu a po zisku siedmich loptičiek v rade viedla 2:0. Brejk však nepotvrdila a čoskoro neudržala ani vedenie 5:2, hoci mala jeden setbal. Po zisku štyroch gemov v rade servírovala Gauffová na zisk prvého setu, no Američanka v dôležitej chvíli taktiež nedopodávala a rozhodla až skrátená hra. Bieloruska triumfovala 7:2.

Na začiatku druhého dejstva bývalá svetová jednotka Sabalenková nevyužila dva brejkbaly a obe tenistky následne odohrali štyri čisté hry. Rozhodnutie prišlo v deviatej hre, v ktorej Sabalenková opäť zatlačila svoju súperku na returne. Gauffová odvrátila prvý brejkbal, ale potom čelila ďalšiemu, ktorý Sabalenková využila. Bieloruska uzavrela zápas druhým mečbalom.

"Myslím, že som sa dnes dokázala sústrediť sama na seba. Vedela som, že Cori sa bude dobre pohybovať a všetko mi vráti. Musela som byť pripravená hrať všetky údery. Dnes som bola pripravená na všetko a to bol hlavný kľúč," povedala Sabalenková na kurte.

Devätnásťročná Gauffová nevyužila možnosť nahradiť svoju súperku na poste svetovej dvojky a tretíkrát sa dostať do finále niektorého z majorov, keď predtým prehrala na Roland Garros 2022 a zvíťazila na US Open 2023. Na Australian Open si aj tak vylepšila svoje maximum, keď tu bola doteraz najlepšie dvakrát v osemfinále.

Sabalenková v Melbourne neprehrala už 13 zápasov v rade a prvýkrát po 11 rokoch môže obhájiť titul vo dvojhre žien na Australian Open. Naposledy sa to podarilo jej krajanke Viktorii Azarenkovej, ktorá zvíťazila v rokoch 2012 a 2013.

Rodáčka z Minska si zahrala šieste grandslamové semifinále za sebou, celkovo ôsme v kariére a po tretí raz zvíťazila. Pred rokom v Melbourne premenila následné finále v titul. V New Yorku neudržala vedenie proti Gauffovej.