Grandslam pre Čínu po desaťročí? Sabalenkovú vyzve vo finále Australian Open Čchin-wen

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Grandslam pre Čínu po desaťročí? Sabalenkovú vyzve vo finále Australian Open Čchin-wen

Aktualizované
Čchin-wen môže po 10 rokoch napodobniť krajanku Na Li.
Čchin-wen môže po 10 rokoch napodobniť krajanku Na Li.Reuters
Svetová pätnástka Čeng Čchin-wen (21) zdolala v semifinále Australian Open Ukrajinku Dajanu Jastremskú (23) dvakrát 6:4 a postupom do finále si druhýkrát vylepšila svoje grandslamové maximum. O svoj najväčší triumf si 21-ročná Číňanka zahrá s vlaňajšou šampiónkou Arynou Sabalenkovou (25) (h2h 0:0).

Čchin-wen - Jastremská 6:4, 6:4

Čeng Čchin-wen sa môže stať druhou čínskou grandslamovou víťazkou po Na Li, ktorá ovládla Roland Garros 2011 a Australian Open 2014. Vo finále pred desiatimi rokmi Číňanka zdolala Slovenku Dominiku Cibulkovú.

Semifinálový duel debutantov v Rod Laver Arene začala nervózne Čeng Čchin-wen a prehrala prvé dva gemy. Rýchlo sa však dokázala dostať do zápasu a bola mierne lepšou hráčkou. Jastremskú, ktorá na turnaji zastavila Češky, v prvom kole Vondroušovú a v stredajšom štvrťfinále Lindu Noskovú, navyše začali limitovať problémy s brušným svalstvom a po siedmom geme si vzala medical timeout. 

Číňanka potom brejk po boji potvrdila a dotiahla set do víťazného konca. V druhom sete síce, naopak, brejk na 2:1 nepotvrdila, ale od stavu 2:3 získala jedenásť fiftínov v rade a napokon zlomila odpor unavenej súperky.

Štatistiky zápasu.
Štatistiky zápasu.Flashscore

"Začala veľmi dobre a pre mňa bolo ťažké udržať sa v hre. Mala som tam taký zvláštny pocit, že som vo finále grandslamu. Vždy to bol môj sen," priznala Čeng Čchin-wen nervozitu v rozhovore s Laurou Robsonovou pre Eurosport.

Číňanka, ktorá mala už pred súbojom istotu postupu medzi TOP 10, sa ani v jednom zo šiestich kôl v Melbourne nestretla so súperkou z elitnej päťdesiatky.

Víťazka dvoch turnajov (Palermo 2023, Čeng-čou 2023) vo svojom celkovo piatom finále vyzve v sobotu obhajkyňu titulu Sabalenkovú, s ktorou vlani na US Open prehrala svoje prvé grandslamové štvrťfinále.

"Sabalenková je úžasná hráčka. Minulý rok tu vyhrala a vo finále bude hrať svoj najlepší tenis. Pre mňa to však bude iné ako naposledy, minule to bolo pre mňa niečo nové. Teraz už mám nejaké skúsenosti, odohrala som niekoľko zápasov na centrálnom kurte. Dúfam, že sa to vo finále prejaví a dokážem odohrať dobrý zápas," zamyslela sa Čeng Čchin-wen.