Gauffová prvýkrát vo štvrťfinále Australian Open, Sabalenková na šiestom grandslame v rade

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Gauffová prvýkrát vo štvrťfinále Australian Open, Sabalenková na šiestom grandslame v rade

Coco Gauffová vyhrala všetkých deväť svojich tohtoročných zápasov.
Coco Gauffová vyhrala všetkých deväť svojich tohtoročných zápasov.Profimedia
Favoritky dolnej polovice pavúka ženskej dvojhry na Australian Open pokračujú bez najmenšieho zaváhania a po štyroch kolách zostávajú bez straty setu. Američanka Coco Gauffová (19) v osemfinále deklasovala Poľku Magdalenu Frechovú (26) 6:1, 6:2, vyhrala svoj deviaty zápas v tomto roku a prvýkrát v Melbourne postúpila medzi osem najlepších. Obhajkyňa titulu Aryna Sabalenková (25) nedala šancu Amande Anisimovovej (22) a postúpila do štvrťfinále šiesteho grandslamu v rade.

Frechová - Gauffová 1:6, 2:6

Coco Gauffová má v posledných mesiacoch skvelú formu. Ešte začiatkom augusta mala na konte len trofeje z podujatí WTA 250, no potom už slávila prvé triumfy na turnajoch WTA 500 (Washington), WTA 1000 (Cincinnati) a grandslamovom US Open. Navyše, minuloročnú sezónu zakončila semifinálovými účasťami v Pekingu a na Turnaji majsteriek.

V prestávke medzi sezónami zjavne nestratila formu, v roku 2024 ešte neprehrala. V deviatich dueloch navyše nestratila ani set. V Aucklande úspešne zvládla premiéru v pozícii obhajkyne titulu, vylepšila svoju perfektnú finálovú bilanciu na 7-1 a momentálne prežíva svoj najlepší Australian Open.

Devätnásťročná Američanka nestratila v Melbourne v štyroch dueloch ani set a celkovo pustila len 16 gemov. Po Slovenke Anne Karolíne Schmiedlovej, krajankách Caroline Dolehideovej a Alycie Parksovej zvládla úlohu veľkej favoritky aj proti Magdalene Frechovej. V ich prvom vzájomnom zápase o sedem rokov staršiu Poľku zmietla 6:1, 6:2, pričom nemusela odvracať ani jeden brejkbal.

"Od prvých minút som hrala koncentrovane a mala som zápas pod kontrolou. Som veľmi spokojná so svojou hrou a dúfam, že si výkonnosť dokážem udržať a možno ju posuniem ešte o kúsok ďalej," pochvaľovala si svetová štvorka Gauffová, ktorá od augusta minulého roka vyhrala 33 z 37 zápasov.

Finalistka Roland Garros 2022 a víťazka US Open 2023 postúpila do štvrťfinále grandslamového turnaja šiestykrát v kariére, ale v Melbourne prvýkrát. Doteraz bola medzi najlepšími ôsmimi len v Paríži alebo New Yorku.

O svoje tretie grandslamové semifinále bude hrať s Martou Kosťukovou (h2h 1:0). Vo svojom druhom grandslamovom osemfinále a prvom na Australian Open 21-ročná Ukrajinka zdolala Rusku Mariu Timofejevovú s prehľadom 6:2, 6:1 a postupom do štvrťfinále prekonala svoje maximum z Roland Garros 2021.

Anisimovová - Sabalenková 3:6, 2:6

Aryna Sabalenková vyhrala na začiatku minulej sezóny trinásť zápasov v rade. Hoci tento rok začala finálovou prehrou v Brisbane, na Australian Open sa suverénne chystá obhájiť svoj jediný grandslamový triumf.

Dvadsaťpäťročná Bieloruska v štyroch dueloch nestratila ani set a celkovo prehrala len 11 gemov. Po víťazstvách nad Ellou Seidelovou, Brendou Fruhvirtovou a Lesiou Curenkovou si poradila aj s neobľúbenou súperkou Amandou Anisimovovou, s ktorou predtým prehrala štyri z piatich duelov vrátane dvoch grandslamových.

Sabalenková zdolala o tri roky mladšiu Američanku, ktorá vlani na jar prerušila kariéru pre syndróm vyhorenia a teraz hrala druhý turnaj od svojho návratu, 2:0 na sety a pripísala si druhé víťazstvo vo vzájomných meraniach síl.

Zápas v Margaret Court Arene prerušil počas šiesteho gemu dážď a tenistky museli čakať, kým sa zatiahne strecha. Sabalenková sa tým však nenechala vykoľajiť. Udržala si vedenie 4:1 a po 70 minútach vyhrala 6:3, 6:2. Jediný brejkbal v záverečnom geme úspešne odvrátila, zaznamenala 18 winnerov a len 11 nevynútených chýb.

"Som veľmi šťastná s úrovňou svojej hry a spôsobom, akým som vyhrala. Hrala som s ťažkou súperkou a veľmi rada ju vidím späť na kurte. Je skvelé, že sa vracia na okruh," povedala Sabalenková v pozápasovom rozhovore na kurte.

"Dnešné podmienky boli veľkou výzvou. Počas prestávky sme sa snažili zostať koncentrované a potom sa znova sústrediť na každú výmenu. Myslím si, že som to zvládla veľmi dobre a so svojím výkonom môžem byť spokojná," pochvaľovala si svetová dvojka.

"Ďakujem fanúšikom za fantastickú atmosféru, veľmi si to tu užívam. Práve vďaka nim som stále silnejšia a dúfam, že progres bude pokračovať až do posledného dňa turnaja a uvidíme sa vo finále," dodala dobre naladená rodáčka z Minska.

Sabalenková postúpila do štvrťfinále šiesteho grandslamového turnaja za sebou a celkovo ôsmeho v kariére. V tejto fáze Majors má fantastickú bilanciu 7:0 na zápasy a 14:0 na sety, pričom do tajbrejku musela ísť iba raz.

Finalistka minuloročného US Open si o semifinále na šiestom grandslame v rade zahrá buď proti českej tenistke Barbore Krejčíkovej, alebo ruskej tínedžerke Mirre Andrejevovej.

Výsledky dvojhry žien na Australian Open