Nosková je už vo štvrťfinále Australian Open, Svitolinová skrečovala po 20 minútach

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Nosková je už vo štvrťfinále Australian Open, Svitolinová skrečovala po 20 minútach

Nosková znovu vylepšila svoje grandslamové maximum.
Nosková znovu vylepšila svoje grandslamové maximum.AFP
Linda Nosková (19) na Australian Open dva dni po skalpe svetovej jednotky Igy Swiatekovej (22) postúpila už do štvrťfinále a tretíkrát vylepšila svoje grandslamové maximum. Osemfinálový súboj s Elinou Svitolinovou (29) si ale príliš neužila, súperka totiž po troch gemoch pre bolesti chrbta skrečovala. Česká tínedžerka v boji o miesto medzi štvorkou najlepších vyzve ďalšiu Ukrajinku Dajanu Jastremskú (23), ktorá vyradila dvojnásobnú šampiónku Viktóriu Azarenkovú (34).

Nosková - Svitolinová 3:0 / skreč Svit.

Zatiaľ čo vlani Nosková na Australian Open skončila už v prvom kole kvalifikácie aj vinou únavy po presune z Adelaide, kde dva dni predtým prehrala svoje prvé finále na okruhu WTA, tento rok už ako svetová päťdesiatka o miesto medzi elitou turnaja bojovať nemusela. Po úspešnej jazde do semifinále na "päťstovke" v Brisbane mala týždeň na odpočinok a teraz svoju premiéru v hlavnej súťaži Australian Open pretavuje na životný grandslamový výsledok.

Z predchádzajúcich piatich štartov bolo najlepším umiestnením víťazky dievčenského French Open 2021 druhé kolo (French Open 2023 a US Open 2023), ale v Melbourne už prekonala štyri prekážky. Po víťazstvách nad krajankou Bouzkovou a Američankou Kesslerovou nemusela dva dni po životnom skalpe 18 zápasov neporazenej svetovej jednotky dlho bojovať s bývalou trojkou rebríčka WTA Elinou Svitolinovou.

"Neviem, čo sa stalo, ale už v prvom geme mi do chrbta začala vystreľovať ostrá bolesť. Nemohla som nič robiť, chrbát som mala úplne zablokovaný. Som z toho teraz dosť smutná," vysvetľovala Svitolinová na tlačovej konferencii.

"Už som na sebe niečo cítila, ale bolo to normálne vzhľadom na fázu turnaja. Vo štvrtom kole už máte niektoré časti tela trochu stuhnuté. Žiadnu špeciálnu bolesť som ale predtým necítila. Myslím, že toto sa mi stalo prvýkrát. V minulosti to skôr bol stuhnutý chrbát po zápase z predchádzajúceho dňa," dodala manželka francúzskeho tenistu Gaëla Monfilsa.

Mladá Češka do zápasu vstúpila brejkom. Servis o desať rokov staršej Ukrajinke, ktorá vlani na jar obnovila kariéru po materskej pauze a počas necelého roka sa v rebríčku vyšplhala už na 23. miesto, zobrala po zhruba desaťminútovom boji. Následne čistou hrou udržala svoje podanie a bolesťou chrbta limitovaná súperka odišla na lavičku a využila medical timeout. Fyzioterapeutka jej v pokračovaní pomôcť nedokázala. Svitolinová sa síce ešte na kurt vrátila, ale keď aj druhýkrát prišla o servis, za stavu 0:3 skrečovala a so slzami v očiach opustila Margaret Court Arenu.

"Dnešná výhra sa rozhodne nerodila cestou, akú by som si predstavovala. Eliny mi je ľúto, dúfam, že sa dá čoskoro do poriadku. Uvidíme, čo sa stane v ďalšom kole," povedala Nosková bezprostredne po postupe v pozápasovom rozhovore na kurte.

"Musela som sa na zápas veľmi sústrediť, pretože som mala za sebou výhru nad Swiatekovou. Ľudia na to dosť reagovali, mala som tendenciu sa k tomu stále vracať. Bolo mentálne ťažké sústrediť sa na ďalšie stretnutie," priznala rodáčka zo Vsetína .

Zverenkyňa Tomáša Krupu a Davida Kotyzu upravila parádnu tohtoročnú bilanciu na 8:1, keď jedinú porážku utrpela so svetovou štvorkou Jelenou Rybakinovou. V rebríčku vyletí z 50. miesta s veľkou pravdepodobnosťou až do TOP 30 a prekoná svoje maximum (40. miesto).