Od Swiatekovej po Schmiedlovú. Päť žien, ktoré sa na Australian Open oplatí sledovať

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Od Swiatekovej po Schmiedlovú. Päť žien, ktoré sa na Australian Open oplatí sledovať

Schmiedlová bude jedinou slovenskou zástupkyňou v "singli".
Schmiedlová bude jedinou slovenskou zástupkyňou v "singli".Profimedia
Ženská časť pavúka na prvom grandslamovom turnaji roka Australian Open sľubuje veľa napínavých momentov. O titul šampiónky sa pobije viacero zvučných mien tenisového sveta a s určitosťou nebude núdza ani o prekvapenia. Pripravili sme si pre vás zoznam piatich tenistiek, ktoré sa v Melbourne Parku určite oplatí sledovať.

Iga Swiateková

Svetová jednotka je štvornásobnou grandslamovou šampiónkou, ale v Melbourne Parku ešte nikdy neprešla ďalej ako do semifinále. Poľská tenistka sa po novembrovom zisku svojej prvej trofeje na Turnaji majsteriek vrátila na vrchol rebríčka.

V roku 2022 zažila skvostnú sezónu, keď zaznamenala 37 víťazstiev v rade, ale vlani ju postretol pokles výkonnosti a jej 75-týždňové pôsobenie na poste jednotky sa skončilo v septembri. Dvadsaťdvaročná Swiateková však prehrala len jeden zo svojich záverečných 13 zápasov v sezóne a tento mesiac uspela vo všetkých piatich dvojhrách na United Cupe.

Aryna Sabalenková

Šampiónka Australian Open z roku 2023 sa zdala byť na najlepšej ceste ukončiť kalendárny rok na čele svetového rebríčka, kým ju Swiateková neprekonala víťazstvom na Turnaji majsteriek.

Dôsledná Bieloruska, ktorá pred 12 mesiacmi vo finále zdolala Jelenu Rybakinovú, sa mohla vlani pochváliť skvelou bilanciou na "majoroch". V Paríži a na Wimbledone sa dostala do semifinále, zatiaľ čo vo finále US Open prehrala s Coco Gauffovou.

Sabalenková sa stala prvou hráčkou od Sereny Williamsovej v roku 2016, ktorá sa dostala aspoň do semifinále na všetkých štyroch "slamoch" v jednej sezóne. Aryna odštartovala rok 2024 finálovou prehrou s Rybakinovou na podujatí v Brisbane.

Jelena Rybakinová

Naturalizovaná Kazaška bola pred rokom blízko k tomu, aby k wimbledonskému titulu z roku 2022 pridala aj korunu z Australian Open, no so Sabalenkovou prehrala v troch setoch. Svetová trojka začala rok vo veľkom štýle, keď vo finále v Brisbane zdolala bieloruskú rivalku a stratila len tri gemy a v úvodnom sete jej dokonca nadelila "kanára".

"Určite mi to dodáva sebavedomie," povedala o svojich ambíciách na Australian Open. "Teraz hrám dobre, tak dúfam, že v tom budem pokračovať."

Naomi Osaková

Obľúbená Japonka to v Melbourne Parku dobre pozná, triumfovala v rokoch 2019 a 2021, no tento rok je akousi neznámou. Bývalá svetová jednotka priznala, že na tenis takmer zanevrela, ale teraz si tento šport opäť užíva.

Dvadsaťšesťročná tenistka sa v septembri 2022 stiahla z očí verejnosti s odvolaním sa na problémy s duševným zdravím. Následne sa jej narodila dcéra Shai. Osaková bude nenasadená po tom, čo klesla na 833. miesto rebríčka.

Anna Karolína Schmiedlová

Hoci nechceme opomenúť talentovanú tínedžerku a víťazku minuloročného US Open Coco Gauffovú, slovenský fanúšik však viac zbystrí pozornosť pri mene Anny Karolíny Schmiedlovej. Rodáčka z Košíc ani zďaleka nepatrí medzi kandidátky na celkový triumf, v prvom kole navyše narazí práve na spomínanú Američanku, s ktorou má negatívnu bilanciu 0:2. Tenis však už dokázal priniesť aj väčšie prekvapenia...

Minulý rok s ňou prehrala v osemfinále Roland Garros v Paríži a v máji 2022 na turnaji WTA v Madride, oba duely sa hrali na antuke. Schmiedlová je jedinou Slovenkou, ktorá sa v ženskom singli predstaví v hlavnej súťaži. Viktória Hrunčáková i Rebecca Šramková vypadli v prvom kole kvalifikácie.

Schmiedlovú čaká ťažká prekážka.
Schmiedlovú čaká ťažká prekážka.Profimedia