Nadal je po roku späť a prehral vo štvorhre. Posledná sezóna? Asi áno, tvrdí

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Nadal je po roku späť a prehral vo štvorhre. Posledná sezóna? Asi áno, tvrdí

Legenda je späť na kurtoch.
Legenda je späť na kurtoch.Profimedia
Rafael Nadal (37) odohral svoj prvý súťažný zápas od minuloročného Australian Open. Na podujatí ATP 250 v austrálskom Brisbane si najprv zahral vo štvorhre s krajanom a kamarátom Marcom Lópezom (41), sám dvakrát stratil podanie a Španieli v prvom kole prehrali s domácim párom Max Purcell (25) a Jordan Thompson (29) 4:6, 4:6.

Purcell/Thompson - López/Nadal 6:4, 6:4

Nadal má za sebou najdlhšiu prestávku od tenisových zápasov. Od jeho posledného vystúpenia na minuloročnom Australian Open uplynulo takmer 12 mesiacov. Vtedy si v Melbourne zranil bedrový kĺb a v júni musel podstúpiť operáciu.

Ráno sa budil s neznesiteľnými bolesťami a uvažoval o konci kariéry. Napriek tomu aj vo veku 37 rokov našiel odhodlanie opäť sa vrátiť k súťažnému tenisu, hoci bez očakávania veľkého úspechu. Návrat víťaza 22 grandslamov sledujú fanúšikovia v austrálskom Brisbane, kde sa skúsený Španiel prihlásil do oboch súťaží.

Predstavil sa vo štvorhre po boku Marca Lópeza, s ktorým pred siedmimi rokmi vyhral olympijský turnaj v Riu de Janeiro. Víťazný návrat sa mu však nepodaril. Španieli nestačili na domáci tandem Max Purcell a Jordan Thompson a na returne získali len deväť loptičiek.

Nadal bol jediným hráčom na kurte, ktorý si nedokázal udržať svoje podanie. Stalo sa mu to raz v každom sete - za stavu 2:2 v úvodnom a 3:3 v druhom.

Nadal by mal najbližšie hrať v utorok 2. januára. Do singlovej súťaže vstúpi súbojom grandslamových šampiónov s Dominicom Thiemom (h2h 9:6), s ktorým prehral posledné dva súboje pred tromi rokmi. Rakúsky tenista prešiel v Austrálii cez dvojkolovú kvalifikáciu, v ktorej unikol z troch mečbalov.

Na tlačovej konferencii pred vstupom do turnaja Nadal zdôraznil, že sezóna 2024 nemusí byť jeho poslednou. Je to však veľmi pravdepodobné.

"Neviem, či je to moja posledná sezóna. Neviem predpovedať budúcnosť. Preto som už skôr povedal, že toto je pravdepodobne môj posledný ročník. Nie je to ľahké, ale cítim v sebe, že je tu vysoké percento poslednej sezóny," necháva si Nadal otvorené dvierka.

"Je veľmi pravdepodobné, že v Austrálii hrám naposledy. Ale ak tu budem aj o rok, tak mi nehovorte, že som povedal, že je to moja posledná sezóna. Pretože som to nepovedal," zdôraznil rodák z Malorky.

"Samozrejme, že som myslel na koniec kariéry. V istom momente som sa však rozhodol a bol som rozhodnutý pokračovať," vrátil sa k ťažkým chvíľam počas roka 2023. Tenis však neprestal milovať ani počas prestávky, na rozdiel od Naomi Osakovej.

"Pravdepodobne sa unavila alebo stratila motiváciu. Mne sa to nestalo. Vypadol som, pretože moje telo nebolo schopné pokračovať," ubezpečil Nadal, ktorý od seba neočakáva veľké úspechy.

"Súťažný tenis je iný než trénovanie. Pokiaľ však ide o tréning proti niektorým hráčom, som celkom spokojný, pretože som dokázal byť konkurencieschopný. Určite však nemám také očakávania ako v minulosti. Rok som nehral, operovali ma. Je to pre mňa veľmi nepredvídateľné, čo sa bude diať," dodal.