Djokovič po Nadalovom vyhlásení premýšľa o svojej kariére. Na French Open mu nechýba

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Djokovič po Nadalovom vyhlásení premýšľa o svojej kariére. Na French Open mu nechýba

Djokovič môže v Paríži vyhrať 23. grandslamový turnaj kariéry.
Djokovič môže v Paríži vyhrať 23. grandslamový turnaj kariéry. AFP
Po nie úplne vydarenej antukovej časti sa Novak Djokovič (35) zúčastnil tlačovej konferencie pred svojím začiatkom na French Open. S nadhľadom prezradil, že Rafael Nadal (36) mu v Paríži chýbať nebude. Favoritom číslo 1 je pre Srba talentovaný Carlos Alcaraz (20).

Pocity z prípravy 

"Je skvelé byť opäť tu. Ďalší grandslam. Všetky sú v tejto fáze kariéry pre mňa darom. Budem sa snažiť využiť príležitosť, ktorá sa naskytla. Na antuke sa mi príliš nedarí, ale grandslam je iný. Vždy na ňom cítite viac motivácie, sebavedomia. To všetko vďaka úspechom, ktoré som za tie roky na tomto type podujatia dosiahol. Hranie mi stále prospieva. Okrem toho je tu príležitosť krátkeho odpočinku medzi zápasmi, čo mi umožňuje dobre regenerovať."

Prípadné finále 

"Nechcem hovoriť o záverečných kolách, pretože by to bol nedostatok rešpektu voči mojim súperom na úvod. Budem hovoriť len o najbližšom, ktorým je Američan srbského pôvodu Kovačevič. Trénovali sme spolu. Hovorí rovnakým jazykom. Môžem o ňom hovoriť iba v dobrom. Je veľmi talentovaný a výborný na returne. Nemal veľa možností hrať na antuke, ale nebudem nikoho podceňovať. Myslím, že ak chcem byť úspešný po zvyšok grandslamu, musím odštartovať víťazstvom."

Myšlienky k 23. grandslamovému titulu

"Jedným z hlavných dôvodov, prečo stále hrám a súťažim na tejto úrovni, je aj prekonávanie rekordov. Ide o primárny zdroj motivácie či inšpirácie. Ako som už povedal, veci sú iné než pred desiatimi rokmi. Moje telo je iné, regenerujem iným spôsobom. Budem uprednostňovať grandslamy pred ostatnými podujatiami. Momentálne sa cítim dobre. Nemám žiadne fyzické problémy, ktoré by ma trápili. Keď sa mám blížiť k ďalšiemu grandslamovému titulu, musím sa cítiť dobre."

Bez zranenia 

"V Austrálii som hral dobrý tenis, no v Adelaide som sa zranil. Musel som sa s tým vyrovnať. Nebolo to príjemné. Napriek všetkému som dokázal víťaziť. Verím, že nič podobné ma teraz nečaká. Je potrebné, aby som bol psychicky pripravený, ak by k niečomu takému prišlo. Časť mňa, samozrejme, cíti sebadôveru a túži po výhrach, najmä na grandslamoch a po zbieraní ďalších titulov. Aj preto pristupujem k všetkému pokorne. Mesiac po mesiaci je náročné udržať tempo. Budem sa snažiť nájsť správnu rovnováhu. Viem, ako pristúpiť ku grandslamu počas tých týždňov na kurte i mimo neho. 

Absencia Nadala

"To, že tu tento rok nebude, je veľká strata pre všetkých, pretože je veľkým menom v tenise. Nám ostatným sa tak otvára príležitosť získať titul. Keď hrá, je nespochybniteľným favoritom na každom turnaji. Na druhej strane, je tu Alcaraz, svetová jednotka. V súčasnosti najväčší favorit French Open. Nasleduje Tsitsipas či Medvedev. Začína hrať dobre na antuke. Zverev vie, akým spôsobom pristúpiť k veľkým turnajom. Všetko je otvorené. Vyhrať môže ktokoľvek, no verím, že to budem ja. Musím ale povedať, že mi Rafa nechýba (smiech). Z hľadiska rekordov sa zapísal do histórie. Má charizmu, ide o skutočnú osobnosť. Zanecháva za sebou veľký odkaz."

Nadalov vplyv na kariéru Srba

"Ľudia sa ma pýtali, ako som sa cítil, keď prišiel s oznámením. Myslím, že časť mňa odíde s ním. Mám pocit, že on je ten, kto mal najväčší vplyv na moju kariéru. Pomohol mi rásť. Je pre mňa veľkým motivátorom. Navzájom sme sa neustále posúvali, aby sme dosiahli viac. To ma núti premýšľať, že čo teraz s mojou kariérou? Ako dlho ešte budem hrať? Dnes neurobím žiadne vyhlásenie, ale prinútilo ma to zamyslieť sa. Musím povedať, že som mal v sebe veľa emócií. Rafu rešpektujem a obdivujem. Viem, aké ťažké je udržať si takúto úroveň. Dúfam, že sa po tejto sezóne vráti. Povedal, že budúci rok bude jeho posledným. To bol šok pre všetkých." 

Prečo favorizuje Alcaraza

"Je svetová jednotka. V tomto ročníku získal na antuke niekoľko významných titulov. Robia z neho favorita. Aj keď vyhral jeden grandslam a ja 22, keď sa pozriete na ostatné mesiace, vo forme je on. Platí ale, že grandslam je odlišný turnaj. Dokonca iný šport. Hrá sa na päť setov. Čaká nás jedno z najväčších podujatí na svete. Skúsenosti sú na mojej strane. Ale ako veľmi budú zohrávať rolu? Uvidíme, keď na seba narazíme. Z herného hľadiska a formy, opakujem, je favoritom."