Kosovo je srdcom Srbska. Djokovič vyvolal na French Open politickú kontroverziu

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Kosovo je srdcom Srbska. Djokovič vyvolal na French Open politickú kontroverziu

Srb je opäť stredobodom pozornosti.
Srb je opäť stredobodom pozornosti.Reuters
Tretí hráč svetového rebríčka riskoval, že na French Open vyvolá politickú kontroverziu po tom, ako v pondelok po svojom víťazstve v prvom kole napísal odkaz o Kosove.

Dvadsaťdvanásobný grandslamový šampión Djokovič po výhre v prvom kole na objektív kamery v srbčine napísal: "Kosovo je srdcom Srbska. Zastavte násilie."

Pri zrážkach so srbskými demonštrantami bolo v pondelok zranených približne 25 vojakov mierových síl NATO, ktorí bránili tri radnice v severnom Kosove, pričom srbský prezident uviedol armádu do najvyššieho stupňa bojovej pohotovosti.

K incidentom došlo deň po tom, ako šéf NATO Jens Stoltenberg vyzval Kosovo, aby zmiernilo napätie so Srbskom po konfliktoch medzi kosovskou políciou a demonštrantami, ktorí nesúhlasia s nástupom albánskych starostov do funkcií v etnických srbských oblastiach.

Srbský prezident Aleksandar Vučič uviedol, že v pondelok bolo zranených 52 Srbov, z toho traja vážne, zatiaľ čo kosovský prezident Vjosa Osmani obvinil svojho srbského partnera z destabilizácie Kosova.

"Kosovo je naša kolíska, naša pevnosť, centrum najdôležitejších vecí pre našu krajinu. Je veľa dôvodov, prečo som to napísal na kameru," citovala rozhlasová stanica RFI Djokovičove slová pre srbské médiá.

Srbsko a jeho tradičný spojenec Rusko neuznávajú nezávislosť Kosova a Moskva zablokovala snahu krajiny stať sa členom OSN. Srbsko stále považuje Kosovo za súčasť svojho územia.

"Neexistujú žiadne oficiálne grandslamové pravidlá o tom, čo hráči môžu alebo nemôžu povedať. FFT nebude v tejto veci vydávať žiadne vyhlásenie ani zaujímať žiadne stanovisko," uviedla pre Francúzska tenisová federácia, ktorá podujatie organizuje.