Malé očakávania, veľké nádeje. Djokoviča trápi forma, na French Open však chce písať dejiny

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Malé očakávania, veľké nádeje. Djokoviča trápi forma, na French Open však chce písať dejiny

Djokovič je úradujúcim šampiónom French Open.
Djokovič je úradujúcim šampiónom French Open.AFP
Novak Djokovič (37) zažíva pomerne turbulentnú sezónu, v ktorej sa mu zatiaľ nepodarilo získať titul z okruhu ATP. Srb pred svojím štartom na French Open uviedol, že má malé očakávania a veľké nádeje. Takisto povedal, že účinkovanie na podujatí bude brať deň po dni.

Svetová jednotka začne svoju snahu o štvrtú korunu z Roland Garros a rekordný 25. grandslamový triumf v utorok, keď nastúpi proti francúzskemu držiteľovi voľnej karty, ktorým je Pierre-Hugues Herbert. Srbský tenista sa v tomto roku ešte nedostal do finále, jeho bilancia výhier a prehier je pomerne neuspokojivá a znie 14:6.

Djokovič pricestoval do Paríža po šokujúcej semifinálovej prehre na zahrievacom podujatí v Ženeve, kde podľahol Čechovi Tomášovi Macháčovi. Následne povedal, že sa obáva o svoju formu. "Malé očakávania a veľké nádeje," odpovedal rodák z Belehradu novinárom na otázku, ako sa cíti pred najbližším Grand Slamom.

"Je mi takmer trochu trápne, keď mám povedať, aké sú moje očakávania. Čokoľvek okrem titulu pre mňa nie je uspokojivé. Tak to bolo vždy. Viem, že to pre mnohých ľudí môže znieť arogantne, ale myslím si, že mám kariéru, ktorá to potvrdzuje," vysvetlil.

Naposledy Djokovič smeroval na French Open bez titulu v kalendárnom roku 2018, keď ho vo štvrťfinále vyradil nestarnúci Talian Marco Cecchinato. Keď srbská hviezda vlani na US Open zdvihla nad hlavu svoj rekordný 24. mužský grandslamový primát (tretí titul z Majors v roku 2023), zdalo sa, že v ďalšej sezóne bude opäť dominovať.

Nole však stále čaká na to, aby v historickom rekorde počtu grandslamových titulov pokoril maximum Margaret Courtovej. Naposledy sa mu to nepodarilo na Australian Open, kde v semifinále prehral s neskorším šampiónom Jannikom Sinnerom.

"Svojím spôsobom je pre mňa, hrajúceho stále na tejto najvyššej úrovni, jedným z hlavných dôvodov snaha písať ďalšie dejiny tohto športu a získať tie najväčšie tituly. Paríž je určite jedným z nich," vravel a pokračoval:

"Preto sú moje nádeje a ciele stále rovnaké, ale musím znížiť očakávania. Keď to hovorím, myslím tým, že možno nebudem myslieť príliš dopredu, pokiaľ ide o turnaj a to, s kým by som sa mohol stretnúť v neskorších kolách, ale budem to brať deň po dni, krok za krokom a budovať svoju hru. Pretože to je to, s čím som bojoval, nehral som stabilne na dobrej úrovni."

Djokovič v posledných mesiacoch utrpel niekoľko prekvapivých prehier - v Indian Wells prehral s vtedajším 123. hráčom sveta Lucom Nardim a v Ríme s 32. hráčom rebríčka ATP Čilanom Alejandrom Tabilom. Žiadny zo súperov tohto veterána sa však nemôže rovnať jeho skúsenostiam s dosahovaním posledných fáz grandslamových podujatí.

Rafael Nadal sa vrátil na Major turnaje prvýkrát od Australian Open 2023 a Djokovič dúfa, že si vo svojom nabitom programe nájde čas, aby si v pondelok pozrel súboj svojho odvekého rivala v prvom kole so štvrtým nasadeným Alexandrom Zverevom.

"Určite sa budem pozerať. Počas dňa mám povinnosti, ale budem sa snažiť zachytiť z toho zápasu čo najviac. Myslím si, že každý bude chcieť vidieť, čo sa bude diať." Jediný spôsob, ako sa Srb a Španiel môžu v najbližších dvoch týždňoch stretnúť po 60. raz, je štvrtý finálový boj na kurtoch Roland Garros.