Jazda Muchovej pokračuje. Po viac ako dvoch rokoch sa predstaví v semifinále

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Jazda Muchovej pokračuje. Po viac ako dvoch rokoch sa predstaví v semifinále
Karolína Muchová sa prvýkrát v kariére dostala do semifinále French Open.
Karolína Muchová sa prvýkrát v kariére dostala do semifinále French Open.AFP
Karolína Muchová (26) pokračuje vo výborných výkonoch. Na parížskej antuke si už tretíkrát vylepšila svoje maximum a jej impozantné ťaženie sa neskončilo ani proti rozbehnutej Anastasii Pavľučenkovovej (31). Finalistku vlaňajšej edície zdolala 7:5, 6:2 a postúpila do svojho prvého semifinále od Australian Open 2021. O premiérové grandslamové finále bude bojovať proti Aryne Sabalenkovej alebo Eline Svitolinovej.

Muchová - Pavľučenkovová 7:5, 6:2

Karolína Muchová patrí podľa mnohých odborníkov do prvej desiatky rebríčka. Rodáčku z Olomouca však počas celej kariéry brzdia zdravotné problémy. Poslednú plnohodnotnú sezónu odohrala v roku 2019, tú nasledujúcu nemohla absolvovať pre Covid, rok predtým musela skončiť po US Open a vlani odohrala celkovo len 23 zápasov.

Tento rok však ukazuje, čoho je schopná, keď ju neobmedzuje zdravie. Do Paríža prišla so skvelou bilanciou 19-7, na konte má tri štvrťfinálové účasti a na ceste do svojho prvého semifinále od Australian Open 2021 stratila jediný set. Okrem toho skompletizovala zbierku grandslamových štvrťfinále na všetkých povrchoch a tiež druhé týždne na štyroch majors.

Bývalá svetová 19-ka bola v septembri v rebríčku až v tretej stovke, no vďaka utorňajšiemu víťazstvu sa posunula v live rankingu na svoje doterajšie maximum. Dokonale využila priaznivejší žreb v dejisku Roland Garros, kde jej predchádzajúcim najlepším výsledkom bolo tretie kolo v ostatných dvoch edíciách. Rovnako ako vlani vyradila členku Top 10 Mariu Sakkariovú, potom zdolala ďalšiu bývalú semifinalistku Naďu Podoroskú a následne pomerne ľahko prekonala Irinu Begovú, Elinu Avanesianovú a Anastasiu Pavľučenkovovú.

Proti bývalej svetovej jedenástke a teraz 333. hráčke rebríčka Pavľučenkovovej, ktorá na parížskej antuke štartovala prvýkrát od finálovej prehry s Barborou Krejčíkovou spred roka a vracala sa po problémoch s kolenom, bola od začiatku lepšou hráčkou na kurte. Cestu do ďalšieho kola si však skomplikovala najmä v úvodnom dejstve. Za stavu 3:1 nevyužila päť brejkbalov a jej súperka vyrovnala skóre. Muchová potom mala šancu ukončiť set v desiatej hre, ale znervóznela a napokon uspela až na druhý pokus.

Druhý set bol úplne v rukách Češky, víťazstvom v takmer hodinovom úvodnom sete definitívne zlomila odpor súperky, pustila ju už len k jednému brejkbalu (v poslednej hre) a za takmer 100 minút mohla oslavovať. S Ruskou vyrovnala skóre na 2-2 a nadviazala na svoje minuloročné víťazstvo vo Wimbledone.

Muchová si v utorok zahrala svoje štvrté grandslamové štvrťfinále, predtým zdolala len vtedajšiu svetovú jednotku Ashleigh Bartyovú na Australian Open 2021. Vo štvrtok sa môže stať siedmou českou finalistkou na French Open, štvrtou za posledných 10 rokov po Šafářovej, Vondroušovej a Krejčíkovej. Doteraz sa na antukovom vrchole sezóny podarilo dominovať len Hane Mandlíkovej (1981) a Barbore Krejčíkovej (2021). Poslednou Češkou, ktorá si zahrala grandslamové finále, bola predminulý rok Karolína Plíšková vo Wimbledone.

O svoje premiérové grandslamové finále a celkovo tretie na najvyššom okruhu (Livesport Prague Open 2019 a triumf v Soule 2019) bude usilovať proti Aryne Sabalenkovej alebo Eline Svitolinovej.

Zvyšné dve štvrťfinále sú na programe v stredu. Obhajkyňa titulu a svetová jednotka Iga Swiateková nastúpi proti Cori Gauffovej v repríze vlaňajšieho finále, Beatriz Haddadová Maiaová vyzve Ons Jabeurovú.

Prečítajte si o ďalších tenisových výsledkoch v našom trackeri