Páči sa mi, ako hrá. Veľmi si ju vážim, hovorí Swiateková o Muchovej. Nikdy ju neporazila

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Páči sa mi, ako hrá. Veľmi si ju vážim, hovorí Swiateková o Muchovej. Nikdy ju neporazila
Iga Swiateková môže získať svoj tretí titul na Roland Garros.
Iga Swiateková môže získať svoj tretí titul na Roland Garros.AFP
Svetová jednotka Iga Swiateková (22) sa bude v sobotu usilovať o svoje tretie víťazstvo na French Open. V Paríži triumfovala v rokoch 2020 a 2022 a tento rok sa pri svojej obhajobe stretne s Karolínou Muchovou (26). Poľská hráčka priznala, že má pred českou nádejou veľký rešpekt a veľmi dobre ju pozná.

Pri všetkej úcte k svetovej jednotke, vrcholom štvrtkového programu na Roland Garros bol duel Aryny Sabalenkovej s Karolínou Muchovou. Tušila to dokonca aj samotná Swiateková.

"Ich zápas som sledovala najmä preto, aby som vedela, kedy sa mám začať rozcvičovať. Zaujímalo ma však najmä skóre, nesledovala som to veľmi pozorne," povedala poľská tenistka, ktorá má v Paríži bilanciu 27 víťazstiev oproti len dvom prehrám.

Mnohí tenisoví fanúšikovia očakávali, že po desiatich rokoch sa vo finále stretnú dve najlepšie hráčky rebríčka (vtedy sa stretli Serena Willamsová a Maria Šarapovová). Muchová však svojím výkonom tento scenár pokazila.

Nemyslieť na Sabalenkovú

"Po ich zápase bolo najdôležitejšie sústrediť sa na seba. Som rada, že som tú Aryninu prehru pustila z hlavy. Nemá zmysel niečo plánovať, keď máte pred sebou veľkú výzvu. Preto sa na začiatku turnaja ani nepozerám na rebríček hráčov," dodal Swiateková.

Muchová a Swiateková proti sebe v histórii nastúpili dvakrát, z toho raz v oficiálnom dueli na antuke na Livesport Prague Open 2019 . "Bol to jeden z prvých turnajov v mojej kariére a v ten deň som musela odohrať dva zápasy. V tom čase som ešte začínala v kvalifikácii a pre dážď sa hralo v rovnaký deň ako prvé kolo. Bola som vyčerpaná a tiež som cítila, že turnaj pre mňa nie je ideálny," spomína dnes svetová jednotka.

Muchová vyhrala aj druhýkrát, o rok neskôr na letnom exhibičnom podujatí v Prahe, a to za stavu 2:1, keď posledný set rozhodol až supertajbrejk.

Nestavte proti Muchovej

Pre Muchovú, ktorá si v Paríži zahrá svoje prvé grandslamové finále, však mala len slová chvály. "Veľmi sa mi páči, ako hrá, naozaj si ju vážim. Je to hráčka, ktorá na kurte dokáže všetko. Hrá uvoľnene, má skvelý pohyb a úžasnú techniku. Viem to, často sme spolu trénovali," dodala.

Napokon podobne hovorí aj tréner Tomasz Wiktorowski. "Muchová je všestranná, hrá veľmi pekný tenis, na rozdiel od ostatných 95 percent hráčok. Určite sa jej budeme venovať. Určite to nie je hráčka, proti ktorej by sa dalo staviť," zhodnotil.

Preview zápasu Muchová - Swiateková (15:00)