Sabalenková často chybovala, ale vyradila Svitolinovú a je krok od finále na French Open

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Sabalenková často chybovala, ale vyradila Svitolinovú a je krok od finále na French Open
Aryna Sabalenková v akcii počas štvrťfinále.
Aryna Sabalenková v akcii počas štvrťfinále. Reuters
Svetová tenisová dvojka Aryna Sabalenková (25) z Bieloruska zdolala v utorok v súboji Ukrajinku Elinu Svitolinovú (28) 6:4, 6:4 a postúpila do semifinále French Open.

Zápas bol zaujímavý aj vzhľadom na to, že Svitolinová odmieta podať ruku hráčkam z Ruska alebo Bieloruska po minuloročnej invázii Moskvy na Ukrajinu.

Šampiónka Australian Open Sabalenková, ktorá sa najbližšie stretne s Češkou Karolínou Muchovou, spôsobila rozruch tým, že po svojich posledných dvoch zápasoch odmietla rozprávať pred médiami, keď bola "grilovaná" v súvislosti s vojnou a zapojením jej krajiny ako nástupišťa ruských vojsk.

Sabalenková čaká pri sieti po vyhratom štvrťfinálovom zápase, keď Svitolinová prechádza okolo
Sabalenková čaká pri sieti po vyhratom štvrťfinálovom zápase, keď Svitolinová prechádza okoloReuters

Na kurte Philippa Chatriera si však počínala vecne a prešla cez štvrťfinále napriek tomu, že urobila 37 nevynútených chýb v porovnaní s 12 chybami svojej súperky.

Sabalenková - Svitolinová 6:4, 6:4

"Je to ťažká súperka, veľmi dobre sa pohybuje," povedala Sabalenková o náročnom začiatku zápasu a k Svitolinovej jedným dychom dodala. "To, čo dokázala po pôrode, je pôsobivé, mám pred ňou rešpekt."

"Som spokojná s víťazstvom a atmosférou. Všetci vieme, že sa čaká na Novaka (Djokoviča, ktorý hrá ako ďalší), ale budem to brať tak, akoby to bolo pre mňa," rýpla si mierne do publika.

S niekoľkými rozvinutými ukrajinskými vlajkami na poloprázdnych tribúnach si dvojica na začiatku vymieňala údery, pričom ani jednej z nich sa v prvých ôsmich gemoch nepodarilo uchmatnuť si podanie súperky.

Favorizovaná Sabalenková, ktorá by sa celkovým víťazstvom v Paríži dostala na post svetovej jednotky, však získala kľúčový brejk a o niečo neskôr podávala na zisk prvého setu.

V druhom sete Svitolinová brejkla na 2:0, keď Sabalenková urobila 23. nevynútenú chybu. Ukrajinka v konečnom dôsledku ťahala vo väčšine výmen za kratší koniec a dovolila súperke stiahnuť brejk, keď zahrala bekhend do siete. Sabalenková pokračovala v nastolenej práci a opäť ju brejkla na 3:2 forhendovým winnerom.

Svitolinová sa držala nad vodou vďaka nevynúteným chybám súperky, ale výsledok bol stále v rukách Bielorusky. Sabalenková duel ukončila druhým mečbalom a ďalším forhendovým winnerom. Z tribún sa ozývalo bučanie, keď Svitolinová bez podania ruky odkráčala rovno k lavičke, zatiaľ čo Sabalenková čakala pri sieti.