Djokovič potreboval pri návrate do Indian Wells tri sety, Medvedev bol suverénny

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Djokovič potreboval pri návrate do Indian Wells tri sety, Medvedev bol suverénny
Djokovič sa do Indian Wells úspešne vrátil po piatich rokoch.
Djokovič sa do Indian Wells úspešne vrátil po piatich rokoch.AFP
Novak Djokovič (36) sa vrátil do Indian Wells prvýkrát po piatich rokoch a vo svojom prvom zápase od neúspešného vystúpenia na Australian Open podal neistý výkon. Päťnásobný šampión BNP Paribas Open a aktuálny líder rebríčka vyhral nad trápiacim sa Aleksandrom Vukicom (27) 6:2, 5:7, 6:3. Daniil Medvedev (28), naopak, dominoval a úspešne vykročil za obhajobou minuloročného finále. Najlepší ruský tenista začal prvé tohtoročné podujatie Masters hladkým víťazstvom 6:2, 6:3 nad Robertom Carballésom (30).

Djokovič - Vukic 6:2, 5:7, 6:3

Novak Djokovič aj pre odmietanie vakcíny proti koronavírusu štartoval v Indian Wells naposledy v roku 2019. V sobotu si úspešným návratom na jeden zo svojich obľúbených turnajov poradil s trápiacim sa Aleksandrom Vukicom. Po dlhej pauze sa očakávalo, že nebude hrať svoj najlepší tenis, avšak strata setu sa rozhodne nepredpokladala.

Austrálsky outsider prekvapujúco vzdoroval a v druhom sete predviedol svoj najlepší tenis v sezóne, pričom v nej vyhral len dva z deviatich duelov. Aktuálny líder rebríčka začal suverénne a úvodné dejstvo získal hladko po 35 minútach. V druhom však musel likvidovať manko 0:3 a v záverečnej hre ponúkol Austrálčanovi dva setbaly. Pri druhom z nich Vukic vytiahol neuveriteľný return a vyrovnal na 1:1. Rozhodujúci set bol rovnako ako ten úvodný úplne v rukách Djokoviča.

Štatistiky duelu.
Štatistiky duelu.Flashscore

"Päť rokov je pre profesionálneho tenistu dlhá doba," komentoval Djokovič svoj návrat do Indian Wells. "Aleksandar hral výborne, bolo ťažké ho zlomiť, podarilo sa mi to až v treťom sete. Päť rokov som tu nehral, ale okamžite som sa opäť spojil s publikom. Veľa ľudí sa sem chodí pozerať aj na naše tréningy. Je úžasné, aký rešpekt a uznanie tu ako tenisti máme. Je skvelé byť späť."

Majiteľ rekordných 24 grandslamových trofejí sa v uplynulej sezóne dostal do finále všetkých štyroch majorov a tri z nich vyhral. Už teraz je isté, že tento rok bude na podujatiach veľkej štvorky menej úspešný ako vlani. Ako sám avizoval, do Austrálie prišiel po nedostačujúcej prestávke medzi sezónami a na jeho výkonoch sa to prejavilo. Okrem toho zápasil so zranením pravého zápästia a chrípkou.

V tímovom United Cupe jasne prehral s Alexom de Minaurom a jeho obhajoba titulu na Australian Open, kde je s 10 triumfami najúspešnejším hráčom, sa skončila v semifinále po mizernom výkone proti Jannikovi Sinnerovi, ktorý v posledných mesiacoch dominuje mužskému okruhu. Skúsený Srb označil svoj výkon v semifinále úvodného grandslamu roka za jeden zo svojich najhorších na grandslamoch.

V Indian Wells môže triumfovať už po šiesty raz, čím by prekonal rekord, o ktorý sa momentálne delí s Rogerom Federerom. Po hetriku v rokoch 2014 - 2016 sa mu na tomto mieste vôbec nedarilo, postupne vypadol s Nickom Kyrgiosom (2017, osemfinále), Tarasom Danielom (2018, druhé kolo) a Philippom Kohlschreiberom (2019, tretie kolo).

Proti Vukicovi si pripísal 400. víťazstvo na Masters. Túto hranicu dosiahol len Rafael Nadal, ktorý má 406 triumfov. Djokovič je rekordérom so 40 titulmi z podujatí tejto kategórie.

V útoku na prvé štvrťfinále v kalifornskej púšti od celkového triumfu v roku 2016 bude pokračovať v súboji s lucky loserom Lucom Nardim, ktorý v druhom kole zdolal v troch setoch Číňana Čang Č’-čena.

Medvedev - Carballés 6:2, 6:3

Na druhej strane si Daniil Medvedev pripísal suverénne víťazstvo vo svojom otváracom zápase na turnaji. Najlepší ruský tenista a finalista nedávneho Australian Open nedal Robertovi Carballésovi šancu a úspešne vykročil za obhajobou minuloročného finále.

Favorizovaný štvrtý hráč sveta síce raz zaváhal pri vlastnom podaní, ale na returne využil štyri zo siedmich brejkových príležitostí a za necelú hodinu a pol dovolil španielskemu antukovému špecialistovi len päť gemov. Aj tretí vzájomný zápas vyhral bez straty setu.

Medvedev sa tento rok zúčastňuje len na treťom turnaji, oba predchádzajúce sa pre neho skončili sklamaním. Vo finále Australian Open neudržal dvojsetový náskok proti Jannikovi Sinnerovi a v Dubaji skončil obhajobu titulu v semifinále po prehre v dvoch setoch s Ugom Humbertom.

V Indian Wells hrá siedmykrát v kariére a len vlani sa mu podarilo prejsť ďalej ako do osemfinále. O tretiu osemfinálovú účasť na kalifornskom podujatí sa bude usilovať proti Sebastianovi Kordovi. S Američanom s českými koreňmi má bilanciu 1:2, keď s ním vlani na Australian Open ani na Masters v Šanghaji neuhral ani set.

Výsledky turnaja ATP Masters 1000 v Indian Wells