Rune prežil mečbal a vyradil bývalého šampióna, vo štvrťfinále vyzve Medvedeva

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Rune prežil mečbal a vyradil bývalého šampióna, vo štvrťfinále vyzve Medvedeva
Runeho čaká finalista Australian Open.
Runeho čaká finalista Australian Open.Profimedia
Holger Rune (20) na turnaji Masters 1000 v Indian Wells zdolal po odvrátení mečbalu domáceho šampióna z roku 2022 Taylora Fritza (26) a oplatil mu minuloročnú porážku z Miami. Vo štvrťfinále dánsky mladík vyzve minuloročného finalistu Daniila Medvedeva (28), ktorý si poradil s Bulharom Grigorom Dimitrovom (32). Ďalšiu štvrťfinálovú dvojicu vytvorili Casper Ruud (25) a Tommy Paul (26).

Fritz - Rune 6:2, 6:7, 3:6

Rune nemal ideálny vstup do stretnutia. V prvom sete urobil až 15 nevynútených chýb a zahral len 5 winnerov. Od stavu 2:2 stratil 20 z 24 výmen a keď na ukazovateli svietil nepriaznivý výsledok 2:6 a 0:1, čelil brejkbalu. Dokázal ho však zlikvidovať a o podanie už neprišiel. To ani za stavu 4:5, keď posledný brejkbal a zároveň mečbal odvrátil servisom na telo.

Druhé dejstvo dánsky tenista získal v tajbrejku, v ktorom stratil len dve loptičky. V treťom sete získal 20 z 23 fiftínov po svojom podaní a jediný brejkbal vo štvrtej hre mu stačil na dokonanie obratu. O šesť rokov staršiemu Fritzovi, ktorý predvlani v rodnej Kalifornii získal svoju najcennejšiu trofej a tri roky po sebe v Indian Wells nechýbal vo štvrťfinále, oplatil rok starú dvojsetovú porážku z Miami.

"Bolo to šialené. Len som sa snažil zostať v zápase, bojovať a ísť bod po bode. Myslím, že na konci druhého setu sa mi úžasne podarilo zvýšiť úroveň svojej hry," komentoval Rune, ktorý nakoniec nastrieľal 29 víťazných úderov. "Súper to mal v prvom a dlho aj v druhom sete pod kontrolou. Som šťastný, že som bojoval a veril, že v jednej chvíli nájdem svoj rytmus," dodal siedmy hráč sveta.

Mladý Dán vo februári po polročných experimentoch s trénermi, keď mal v jednej chvíli v tíme hviezdne duo Severin Lüthi a Boris Becker, obnovil spoluprácu s Francúzom Patrickom Mouratoglouom a od tej chvíle vyhral päť zo šiestich duelov. Pomaly sa tak dostáva z útlmu, v ktorom sa trápil od minuloročného vyradenia vo štvrťfinále Wimbledonu.

Štatistiky zápasu.
Štatistiky zápasu.Flashscore

V Indian Wells Rune postupom do štvrťfinále po druhý raz prekonal svoje maximum a na podujatí Masters mimo Európy je medzi najlepšími ôsmimi po prvýkrát. O postup do semifinále sa pobije s Medvedevom v ich prvom vzájomnom súboji na tvrdom povrchu. Vlani sa s ním dvakrát stretol na antuke - vyhral v Monte Carle a prehral vo finále nasledujúceho Masters v Ríme.

"Som hráč, ktorý útočí. Je mi jedno, kde hrám, aj tak budem ofenzívny. Proti Daniilovi to bude úplne iný zápas ako dnes. Myslím, že Fritz a Medvedev majú podobný len servis, inak sú to dvaja odlišní tenisti," uviedol víťaz štyroch turnajov ATP. Naposledy triumfoval vlani v apríli na antuke v Mníchove.

Medvedev - Dimitrov 6:4, 6:4

Medvedev v osemfinále zdolal tento rok veľmi dobre hrajúceho Bulhara Dimitrova, čím mu odplatil tri roky starú prehru z rovnakej fázy turnaja a vylepšil vzájomnú bilanciu na 7:3.

"Myslím, že celkovo som hral dobre. Bol to konzistentný výkon. Som rád, že som porazil takého dobrého súpera. Proti Grigorovi je to vždy výzva a som šťastný, že som ho tentoraz dokázal prekonať," komentoval Medvedev, ktorý urobil len 13 nevynútených chýb, zatiaľ čo o štyri roky starší Bulhar ich mal na konte 29.

Ruský tenista vyhral všetky turnaje Masters 1000 na tvrdom povrchu (Miami, Cincinnati, Rogers Cup, Šanghaj, Paríž) okrem Indian Wells. Vlani tu vo finále podľahol španielskemu oponentovi Carlosovi Alcarazovi.

Ruudovi sa tento rok na tvrdom povrchu darí

Ďalšiu štvrťfinálovú dvojicu v stredu skompletizovali Ruud a Paul. Nórsky tenista zdolal 3:6, 7:6, 6:4 francúzskeho veterána Gaëla Monfilsa, ktorý hrá vo výbornej forme. Prvýkrát na Masters v kalifornskej púšti postúpil medzi najlepších osem. Ruud tento rok vyhral na tvrdom povrchu už 16 zápasov, čo je viac ako za celý minulý rok.

Američan Paul porazil 6:4, 6:3 v osemfinále talianskeho lucky losera Lucu Nardiho, ktorý nedokázal nadviazať na senzačný skalp Novaka Djokoviča. Paul sa štvrtýkrát v kariére dostal do štvrťfinále turnaja Masters 1000.

Už v utorok premiérovo na turnaji Masters 1000 postúpil do štvrťfinále český tenista Jiří Lehečka, ktorý vyradil Stefanosa Tsitsipasa a chystá sa na tento rok neporazeného Taliana Jannika Sinnera. Štvrtú štvrťfinálovú dvojicu vytvorili Carlos Alcaraz a Alexander Zverev.