Macháč vyradil Murrayho a je prvýkrát v osemfinále Masters, Lehečka v Miami pohorel

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Macháč vyradil Murrayho a je prvýkrát v osemfinále Masters, Lehečka v Miami pohorel

Macháč si zabezpečil svoju prvú osemfinálovú účasť na Masters.
Macháč si zabezpečil svoju prvú osemfinálovú účasť na Masters.Profimedia
Tomáš Macháč (23) zdolal v Miami dvojnásobného šampióna a bývalú svetovú jednotku Andyho Murrayho (36) po obrate a viac ako trojhodinovom boji 5:7, 7:5, 7:6 a postupom do osemfinále si opäť vylepšil svoju najlepšiu bilanciu na Masters. Naopak, Jiří Lehečka (22) vypadol hneď v úvodnom zápase, najlepší Čech v rebríčku ATP podľahol dvakrát 4:6 Alexejovi Popyrinovi (24) a len druhýkrát v sezóne sa mu nepodarilo vstúpiť do turnaja výhrou.

Macháč - Murray 5:7, 7:5, 7:6

Tomáš Macháč absoluvuje iba svoju tretiu hlavnú fázu na turnaji Masters a vďaka dvojsetovým víťazstvám nad domácim tínedžerom Darwinom Blanchom a svetovou šestkou Andrejom Rubľovom sa prvýkrát na prestížnej tisícke dostal do tretieho kola. Tam po viac ako trojhodinovej bitke zdolal dvojnásobného šampióna Andyho Murrayho a nadviazal na svoj premiérový skalp hráča TOP 10. Bývalú svetovú jednotku zdolal v dvoch setoch aj pred niekoľkými týždňami v Marseille.

Zostrih súboja Macháč - Murray.
Flashscore

V úvode zápasu sa trápil na svojom podaní, ale dokázal odvrátiť prvých osem brejkbalov. Na deviatu hrozbu však nenašiel odpoveď a za celý set nedostal ani jednu príležitosť vziať britskému veteránovi servis. V druhom sete naopak ponúkol Murraymu len jednu šancu, ktorú zlikvidoval. K prvým dvom setbalom sa prepracoval v desiatom geme, ale tretí využil až o dve hry neskôr.

Zápas, ktorý na niekoľko desiatok minút prerušila dážď, dospel do rozhodujúceho dejstva po viac ako dvoch hodinách. Macháč viedol už 3:0 a 30:0, ale stále pod tlakom. A to poriadne. V siedmej hre zlikvidoval dva brejkbaly v rade a za stavu 5:3 musel čeliť ďalším trom hrozbám.

Murray si za stavu 5:5 po gembale zranil ľavý členok a musel si na kurt zavolať fyzioterapeuta. Macháčovi zrejme pomohla kratšia prestávka a čistou hrou upravil skóre na 6:5. Na returne sa prepracoval k mečbalu, ale hral príliš pasívne, nechal Murrayho zatlačiť a nebránil sa. Veľká bitka napokon vyvrcholila v tajbrejku. V skrátenej hre český tenista predviedol skvelý obrat z 3:5 na 6:5 a tentoraz mečbal po krásnom voleji premenil.

"Je vždy veľkým potešením hrať s takou veľkou legendou. Na jednej strane som rád, že som s ním mohol odohrať taký dlhý zápas, ale na druhej strane nechcete stráviť toľko času," komentoval maratónsky duel Macháč. "Malo to všetko. Siahol som si až na dno síl, aby som dokázal vyhrať. Bol to najťažší zápas mojej kariéry," priznal rodák z Berouna, ktorý odvrátil 13 z 15 brejkbalov.

Štatistiky súboja.
Štatistiky súboja.Flashscore

Macháč bude v utorok usilovať o štvrté štvrťfinále na najvyššom okruhu, prvé na podujatí väčšom ako ATP 250. Na Miami Open, kde v oboch predchádzajúcich ročníkoch skončil v kvalifikácii, absolvuje premiéru v hlavnej súťaži a v osemfinále si zahrá s Matteom Arnaldim. S nebezpečným talianskym mladíkom sa doteraz stretol len vlani v Dubaji a povolil mu jeden gem. Víťaz by si o semifinále mohol zahrať s Jannikom Sinnerom.

Dvadsaťtriročný Arnaldi ešte v Miami nestratil ani set, po Arturovi Filsovi a Alexandrovi Bublikovi si poradil aj s premožiteľom Stefanosa Tsitsipasa Denisom Shapovalovom z Kanady.

Murray dosiahol v Miami prvú víťaznú šnúru od augustového osemfinále na Masters v Toronte. Štvornásobný finalista a dvojnásobný šampión floridského podujatia čaká na štvrťfinálovú účasť na najvyššej úrovni od vlaňajšieho februára, na Masters je to už takmer osem rokov.

Lehečka - Popyrin 4:6, 4:6

Jiří Lehečka pricestoval do Miami po štvrťfinálových účastiach v Dubaji a Indian Wells, v kalifornskej púšti zdolal Andreja Rubľova aj Stefanosa Tsitsipasa v dvoch setoch a prvýkrát v kariére sa prebojoval medzi najlepších osem na Masters. Na svoj tohtoročný úspech v Miami však nenadviaže.

Najvyššie nasadený Čech ukončil účinkovanie na Floride hneď po úvodnom zápase. Proti Alexejovi Popyrinovi dominoval na servise až do stavu 4:4, potom však nepochopiteľne stratil deviaty gem. Vysvetlenie prišlo pomerne skoro. Lehečka si na kurt zavolal fyzioterapeuta a nechal si ošetriť chrbát. Potom mal dve šance na vyrovnanie, ale súper ich obe svojou aktívnou hrou zlikvidoval.

Zostrih súboja Lehečka - Popyrin.
Flashscore

Na začiatku druhého setu sa šampiónovi tohtoročného turnaja ATP 250 v Adelaide podarilo získať brejk a v šiestej hre prvýkrát zobral Austrálčanovi podanie. To však nedokázal potvrdiť a vo zvyšku zápasu už nezískal ani gem.

Lehečka štartoval na Miami Open o deň neskôr pre počasie, vlani pri svojom debute skončil v treťom kole na rakete Karena Chačanova. V aktuálnej sezóne sa mu vstup do turnaja nepodaril len druhýkrát, keď v Rotterdame prehral s Hubertom Hurkaczom po nevyužitých mečbaloch.

Štatistiky súboja.
Štatistiky súboja.Flashscore

Popyrin hrá len na svojom štvrtom tohtoročnom turnaji a v Miami potvrdzuje solídnu formu. Na Australian Open potrápil Novaka Djokoviča, v Dauhe vzdoroval neskoršiemu šampiónovi Chačanovovi a v Miami nepovolil set ani Facundovi Díazovi Acostovi.

Postupom do tretieho kola vyrovnal svoje najlepšie výsledky na tomto podujatí. O piate osemfinále na Masters si zahrá s Fábiánom Marozsánom.

Výsledky turnaja ATP Masters 1000 v Miami