Gauffová v Miami s nečakaným koncom, Rybakinová urobila ďalší krok k obhajobe finále

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Gauffová v Miami s nečakaným koncom, Rybakinová urobila ďalší krok k obhajobe finále

Gauffová v Miami prekvapujúco skončila už v osemfinále.
Gauffová v Miami prekvapujúco skončila už v osemfinále.Profimedia
Coco Gauffová (20) prekvapivo dohrala na Miami Open už v osemfinále. Nasadená trojka podľahla 3:6, 6:1, 2:6 trápiacej sa Caroline Garciovej (30), ktorá prehrala posledných sedem duelov proti hráčkam z TOP 10. Jelena Rybakinová (24), naopak, pokračuje v obhajobe vlaňajšieho finále. Jedna z najväčších favoritiek zdolala 6:3, 7:5 domácu Madison Keysovú (29) a pripísala si 20. tohtoročné víťazstvo.

Gauffová - Garciová 3:6, 6:1, 2:6

Coco Gauffová hrá od minulého leta v životnej forme. Pred stretom s trápiacou sa Caroline Garciovou vyhrala na domácej pôde 22 z posledných 23 zápasov, medzi ktoré patrí aj jej prvý triumf na turnajoch WTA 500 (Washington), WTA 1000 (Cincinnati) a grandslamoch (US Open). Do zápasu s Francúzkou logicky vstupovala ako jasná favoritka.

Duel ponúkol jazdu na horskej dráhe. Všetky tri sety boli pomerne rýchle a mali jednoznačný priebeh. Garciová udrela ako prvá, vybudovala si náskok 3:0 a už ho nepustila. V druhom sete však Gauffová dominovala a svojej súperke dovolila iba jeden gem. Kľúčový moment prišiel v úvodnej hre rozhodujúceho setu. Garciová odvrátila všetky štyri brejkbaly a potom na kurte napriek problémom s pravou rukou kraľovala.

Štatistiky súboja.
Štatistiky súboja.Flashscore

Garciová v druhej polovici sezóny 2022 reštartovala svoju kariéru a slávila štyri triumfy vrátane tých na turnajoch Cincinnati 1000 a Turnaji majsteriek. Potom sa však dostala do ďalšej krízy zahŕňajúcej sedem neúspechov v rade proti hráčkam TOP 10. Aktuálne sa nachádza až na 27. mieste v rebríčku a až v Miami si zahrá svoje prvé tohtoročné štvrťfinále.

Gauffová pravdepodobne nebude svoje vystúpenia na domácich podujatiach WTA 1000 hodnotiť pozitívne. Pred dvoma týždňami v Indian Wells nepotvrdila v semifinále proti Marii Sakkariovej úlohu favoritky a v Miami sa ani pri piatom štarte neprebojovala do štvrťfinále.

Až ako 30-ročná sa bývalá svetová štvorka Garciová dostala vôbec do prvého štvrťfinále v rámci marcových tisíciek v USA. V minulosti bola štyrikrát v osemfinále v Indian Wells a raz v Miami, ale ani raz sa nedostala ďalej. Tento rok však na Floride chytila skvelú formu, veď predchádzajúcom kole vyradila ďalšiu grandslamovú šampiónku Naomi Osakovú.

Vo štvrťfinálovej fáze sa stretne s domácou Danielle Collinsovou. Američanka vstúpila do turnaja prehrou v úvodnom sete, odvtedy však vyhrala všetkých osem. Bývalá finalistka Australian Open, ktorá tento rok končí kariéru, v osemfinále zmietla minuloročnú semifinalistku Soranu Cirsteaovú 6:3, 6:2 a bude sa snažiť o prvé semifinále v aktuálnej sezóne.

Keysová - Rybakinová 3:6, 5:7

Jelena Rybakinová potrebovala vo svojich úvodných dvoch zápasoch na tohtoročnom Miami Open proti kvalifikantkám Clare Tausonovej a Taylor Townsendovej všetky tri sety. V osemfinále proti svetovej osemnástke a domácej nádeji Madison Keysovej ich potrebovala už len dva.

Favorizovaná ruská rodáčka reprezentujúca Kazachstan si v zápase vypracovala dovedna osem brejkbalov, hoci Keysová trafila 75 % svojich prvých podaní. V úvodnom dejstve využila až piatu brejkovú šancu a následne získala set. V druhom síce prišla o výhodu brejku, ale ďalšie zaváhanie pri vlastnom podaní už nepripustila a v 11. hre sa opäť zmobilizovala na returne. Zápas ukončila piatym esom.

Štatistiky duelu.
Štatistiky duelu.Flashscore

Rybakinová bola v rovnaký čas vlani jedno víťazstvo od skompletizovania tzv. Sunshine Double, teda triumfu v Indian Wells a Miami v tej istej sezóne. Po prvenstve v kalifornskej púšti sa dostala do finále aj na Floride, ale nestačila na Petru Kvitovú. Tento rok prišla do Miami po mesačnej prestávke. Pre zdravotné problémy nenastúpila na štvrťfinálový duel na tisícke v Dubaji a potom nedokázala obhájiť titul na podujatí rovnakej kategórie v Indian Wells.

Na Miami Open si zahrá štvrťfinále druhýkrát, vlani deklasovala Martinu Trevisanovú. Teraz bude mať oveľa ťažšiu súperku, a to kolegyňu z TOP 10 svetového rebríčka Mariu Sakkariovú

Grékyňa napokon v osemfinále nehrala, keďže Anna Kalinská do súboja vôbec nenastúpila. Svetová deviatka by si postupom do semifinále vyrovnala svoje miestne maximum a s Rybakinovou môžu vyrovnať vzájomnú bilanciu na 2:2.

Julia Putincevová si zahrá svoje prvé štvrťfinále na podujatí WTA 1000 po takmer dvoch rokoch a bude sa usilovať o najväčšie semifinále v kariére. Bývalá 27. hráčka sveta zdolala v osemfinále Anhelinu Kalininovú, ktorá v predchádzajúcich kolách vyradila grandslamové šampiónky Caroline Wozniackú a Arynu Sabalenkovú, 6:4, 7:6.

Vo štvrťfinále sa stretne s Viktoriou Azarenkovou. Bieloruska postúpila do štvrťfinále v Miami, kde už trikrát triumfovala, prvý raz za posledných šesť rokov. Bývalá svetová jednotka zdolala v osemfinále Katie Boulterovú 7:5, 6:1 a zaútočí na svoje druhé tohtoročné semifinále.

Výsledky turnaja WTA 1000 v Miami