Rybakinová sa odrazila od najhoršieho setu v kariére, vo finále ju čaká domáca Collinsová

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Rybakinová sa odrazila od najhoršieho setu v kariére, vo finále ju čaká domáca Collinsová
Rybakinová je v Miami po roku opäť vo finále.
Rybakinová je v Miami po roku opäť vo finále.Profimedia
Jelena Rybakinová (24) uhrala v druhom sete proti Viktorii Azarenkovej (34) len päť fiftínov, čím si vytvorila nový nelichotivý osobný rekord. Napriek tomu trojnásobnú šampiónku z Miami zdolala 6:4, 0:6, 7:6 a po roku opäť postúpila do finále floridskej tisícky. O svoj tretí titul na okruhu WTA 1000 zabojuje proti domácej Danielle Collinsovej (30), ktorá v posledných 12 setoch stratila len 24 gemov.

Rybakinová - Azarenková 6:4, 0:6, 7:6

Jelena Rybakinová odohrala na tohtoročnom Miami Open päť zápasov, v štyroch z nich strávila na kurte približne dve a pol hodiny a musela ísť do rozhodujúceho setu. Aj štvrtý vzájomný duel proti trojnásobnej šampiónke a bývalej svetovej jednotke Viktorii Azarenkovej pritom zvládla.

Favorizovaná Ruska reprezentujúca Kazachstan nevyužila v úvodnom geme štyri brejkbaly, z toho tri v rade. Všetky tri brejkové hrozby však v prvom sete eliminovala, v siedmej hre slávila úvodný brejk zápasu a set ukončila čistou hrou. V druhom, na druhej strane, predviedla najhorší set v kariére, získala iba päť fiftínov a utrpela nepríjemný kanár.

V rozhodujúcom sete si udržala podanie a po skončení piateho gemu sa ujala vedenia o brejk. Na žiadnu drámu to nevyzeralo, ale Azarenková naďalej bojovala o postup a v poslednej chvíli sa jej podarilo vyrovnať. Rybakinová sa zdravo rozčúlila, ďalšou čistou hrou na servise vyrovnala na 6:6 a v tajbrejku dovolila svojej o 10 rokov staršej súperke len dva body.

Štatistiky duelu.
Štatistiky duelu.Flashscore

Rybakinová si tak druhý rok po sebe na Floride zahrá vo finále. Vlani, keď tu bola jediné víťazstvo od skompletizovania Sunshine Double, nestačila v súboji wimbledonských šampióniek na Petru Kvitovú. Tento rok pricestovala do Miami po mesačnej prestávke, keď pre zdravotné problémy vynechala štvrťfinále v Dubaji a nemohla obhájiť titul v Indian Wells.

"Chcem sa poďakovať divákom za podporu, atmosféra bola neuveriteľná. Veľmi som si to užívala. Bol to veľmi náročný zápas. Tento turnaj je pre mňa ako maratón," povedala v pozápasovom rozhovore Rybakinová, ktorá na kurtoch strávila už viac ako 11 hodín.

Azarenková, druhá najstaršia semifinalistka v histórii Miami Open (Venus Williamsová, 2017), bola na pokraji prvého finále od októbra 2021. Vtedy bojovala o triumf v Indian Wells. Od toho momentu sa dostala do semifinále len štyrikrát, zakaždým prehrala. Proti Rybakinovej si mohla pripísať 16. finálovú účasť na podujatiach WTA 1000 a v sobotu by útočila na svoju 11. trofej z týchto podujatí.

Svetová štvorka Rybakinová je vo štvrtom tohtoročnom finále. V aktuálnej sezóne stihla triumfovať na päťstovkových turnajoch v Brisbane a Abú Zabí, odohrala i finále na tisícke v Dauhe. Po skalpe Azarenkovej si vylepšila tohtoročnú bilanciu na 22:3 a v sobotu ju čaká piate finále na turnajoch série WTA 1000, kde doteraz triumfovala dvakrát.

Alexandrovová - Collinsová 3:6, 2:6

Rybakinová si o svoj tretí tohtoročný titul zahrá proti domácej Danielle Collinsovej, s ktorou vedie vo vzájomných súbojoch 3:1. Všetky tri Rybakinovej víťazstvá prišli po trojsetovej bitke, naposledy minulý mesiac v Abú Zabí.

"Odohrali sme spolu niekoľko ťažkých bitiek. Práve pre takéto zápasy hráme tenis. Myslím, že som ju pred rokmi zdolala v San Jose. Mám tu však novú domácu úlohu, (Rybakinová) dnes hrala fantastický tenis," uviedla Collinsová, ktorá si jediné víťazstvo zo štyroch súbojov pripísala na domácej pôde ešte pred tromi rokmi v San Jose, kde napokon turnaj ovládla.

Collinsová, ktorá si svoje prvé semifinále na okruhu WTA zahrala pred šiestimi rokmi v Miami, stratila ešte na začiatku turnaja set s krajankou Bernardou Peraovou. Odvtedy vyhrala 12 setov v rade a nikdy nestratila viac ako tri gemy. V posledných 12 setoch povolila súperkám len 24 gemov.

Vo štvrťfinále si 30-ročná Američanka v prvom vzájomnom zápase poradila s Jekaterinou Alexandrovovou. O rok mladšiu Rusku prevalcovala 6:3, 6:2, keď po strate servisu za stavu 1:1 stratila na vlastnom servise už len päť fiftínov.

Collinsová hrala v semifinále turnaja WTA 1000 len druhýkrát v kariére a opäť v Miami. Tento rok na Floride ukončila čakanie na svoje štvrté finále, ktoré si naposledy zahrala na Australian Open 2022, a prvé na tisíckach.

"A je to ešte špeciálnejšie, keďže to je na domácej pôde. Zažila som tu niekoľko vydarených ročníkov, ale tento je určite najpamätnejší," tešila sa bývalá svetová sedmička a aktuálne 53. hráčka svetového rebríčka Collinsová, ktorá sa v rebríčku posunie na 28. miesto. Prípadný najcennejší triumf by ju katapultoval na 22. pozíciu.

Collinsová má vo svojej zbierke zatiaľ dve trofeje, keď v lete 2021 vyhrala dva turnaje v priebehu troch týždňov - ovládla WTA 250 na antuke v Palerme a WTA 500 na tvrdom povrchu v San Jose. Pred touto sezónou oznámila, že rok 2024 bude jej posledným na okruhu.

Výsledky turnaja WTA 1000 v Miami