Sabalenková na turnaji v Miami končí, Rybakinová sa na postup opäť vytrápila

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Sabalenková na turnaji v Miami končí, Rybakinová sa na postup opäť vytrápila

Sabalenková vypadla v Miami po druhom vystúpení.
Sabalenková vypadla v Miami po druhom vystúpení.AFP
Aryna Sabalenková (25) sa prebiehajúceho Miami Open zúčastnila napriek tragickej smrti bývalého partnera a s floridskou "tisíckou" sa rozlúčila už po druhom zápase. Šampiónka posledných dvoch ročníkov Australian Open do turnaja vstúpila výhrou nad kamarátkou Badosovou (26), avšak teraz podľahla Anheline Kalininovej (27). Minuloročná finalistka Jelena Rybakinová (24) opäť potrebovala na postup všetky tri sety a vyše dve hodiny času.

Kalininová - Sabalenková 6:4, 1:6, 6:1

Sabalenková sa v Miami predstavila pár dní po smrti Konstantína Kolcova. Od usporiadateľov dostala deň voľna navyše a už pred štartom jedného z najprestížnejších podnikov sezóny avizovala, že nebude absolvovať tlačové konferencie ani poskytovať rozhovory.

Do turnaja vstúpila hladkou výhrou nad svojou veľmi dobrou kamarátkou Paulou Badosovou. Proti bývalej svetovej dvojke, ktorá v poslednom roku neustále bojuje so zdravotnými problémami, ani raz nestratila servis. Nad jej sily však bola hneď nasledujúca súperka Anhelina Kalininová.

Favorizovanej Bieloruske sa nedarilo na podaní. V stretnutí trafila len tri esá, urobila šesť dvojchýb a rovnako ako Ukrajinka čelila 11 brejkbalom. O servis prišla celkom šesťkrát. V druhom dejstve síce dominovala a stav zápasu vyrovnala, ale v rozhodujúcom sete úplne odpadla, na podaní získala len päť fiftínov a pre vysoký počet nevynútených chýb uhrala jeden gem.

Štatistiky duelu.
Štatistiky duelu.Flashscore

Sabalenková mala rovnako ako vlani vynikajúci vstup do sezóny. Na generálke v Brisbane suverénne prešla do finále a potom bez straty jediného setu obhájila triumf na grandslamovom Australian Open. Po skončení austrálskeho leta sa jej však prestalo dariť. V Dubaji sa lúčila hneď po prvom dueli a do Miami prišla po osemfinálovom neúspechu proti Emme Navarrovej v Indian Wells.

Svetová dvojka zrejme čakala od svojho vystúpenia na Floride aj napriek momentálnym okolnostiam viac. Po porážke dala priechod svojim emóciám z posledných dní a zlosťou niekoľkokrát udrela raketou o kurt. 

V Miami skončili už štyri členky elitnej desiatky rebríčka a všetky v rámci sobotného programu. Okrem Sabalenkovej neuspeli ani trojnásobná grandslamová finalistka Ons Džabúrová, finalistka tohtoročného Australian Open Čchin-wen Čeng a Jelena Ostapenková.

Kalininová sa mohla rozlúčiť s floridskou "tisíckou" hneď na úvod. Finalistka minuloročného podniku tejto kategórie turnajov v Ríme však proti bývalej svetovej jednotke Caroline Wozniackej zlikvidovala manko setu a brejku aj mečbal a postupom do osemfinále v Miami vyrovnala svoje tunajšie maximum.

Svoju bilanciu s hráčkami z TOP 10 vylepšila na 4:9 a zaznamenala svoju ešte len štvrtú víťaznú sériu na turnajoch po spomínanom májovom finále v talianskej metropole. V osemfinále sa stretne s Juliou Putincevovou, s ktorou môže vyrovnať skóre na 2:2.

Townsendová - Rybakinová 3:6, 7:6, 4:6

Rybakinová sa v Miami vracia po mesačnej zdravotnej pauze a s obhajobou finálovej účasti má plné ruky práce. Ruská rodáčka reprezentujúca Kazachstan, ktorá bola v minuloročnom finále proti Petre Kvitovej jedinú výhru od skompletizovania Sunshine Double, potrebovala v oboch zápasoch takmer dve a pol hodiny a všetky tri sety.

Po Clare Tausonovej sa svetová štvorka trápila aj v súboji s domácou outsiderkou a kvalifikantkou Taylor Townsendovou. Favoritka síce nastrieľala 16 es a len dvakrát zaváhala na vlastnom servise, ale aj tak zvíťazila len veľmi tesne. Po prehranom tajbrejku sa v rozhodujúcom dejstve rýchlo dostala do vedenia jedného brejku. Ten však nepotvrdila a Američanke znova zobrala podanie až v poslednom geme stretnutia.

Rybakinová, ktorá tento rok oslavovala triumfy na "päťstovkách" v Brisbane a Abú Dabí, upravila svoju vynikajúcu tohtoročnú bilanciu na 19:3. Už dávno mohla mať vyše 20 víťazstiev, v posledných týždňoch však pre zdravotné problémy nenastúpila na štvrťfinále v Dubaji a nemohla obhajovať titul v Indian Wells.

V osemfinále sa stretne s ďalšou domácou reprezentantkou Madison Keysovou. S Američankou, ktorá v Miami štartuje už trinástykrát a iba druhýkrát postúpila medzi najlepšiu šestnástku, prehráva vo vzájomnej bilancii 1:2.