Wozniacka v dusnom Miami nevyužila mečbal, Rybakinová musela otáčať vývoj zápasu

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Wozniacka v dusnom Miami nevyužila mečbal, Rybakinová musela otáčať vývoj zápasu

Wozniacku viackrát ošetrovali.
Wozniacku viackrát ošetrovali.Profimedia
Finalistka z roku 2017 Caroline Wozniacka (33) skončila na turnaji WTA 1000 v Miami už v druhom kole po viac ako trojhodinovej bitke, hoci s Anhelinou Kalininovou (27) viedla a disponovala aj mečbalom. Nepriaznivý vývoj naopak otočila finalistka minulého ročníka a svetová štvorka Jelena Rybakinová (24), ktorá zdolala Claru Tausonovú (21) a oslávila víťazný návrat po zdravotných problémoch.

Kalininová - Wozniacka 5:7, 7:5, 6:4

Wozniackej chýbal k postupu medzi 32 najlepších len malý kúsok. Finalistka z roku 2017 viedla nad nasadenou Kalininovou už 7:5 a 5:2, lenže stretnutie nedokázala dopodávať a vzápätí nevyužila mečbal na returne. V druhom sete nakoniec prehrala päť hier v rade a po dvoch viac ako hodinových setoch prišlo na rad rozhodujúce dejstvo, v ktorom už toho mali obe aktérky v náročných podmienkach plné zuby.

Viac síl nakoniec našla Kalininová, Ukrajinka v poslednom sete využila v poradí až siedmy brejkbal a išla do vedenia. Wozniacka, ktorá sa nechala v priebehu záverečnej časti niekoľkokrát ošetrovať, síce ešte vyrovnala na 3:3, ale brejk nepotvrdila. V deviatom geme odvrátila tri mečbaly a vykresala nádej na postup, avšak viac ako trojhodinovú bitku zvládla ukrajinská hráčka. Maratónsky súboj ponúkol celkom 40 brejkbalových šancí a 11 stratených servisov.

Štatistiky duelu.
Štatistiky duelu.Flashscore

Bývalá svetová jednotka Wozniacka, ktorá vlani v lete nečakane a po viac ako troch rokoch obnovila kariéru a nemá ďaleko k návratu do TOP 100 svetového poradia, štartovala na Miami Open trinásty raz a prvýkrát po piatich rokoch. Skôr ako v treťom kole stroskotala iba druhýkrát, medzi najlepšiu tridsiatku sa nedostala ani v roku 2018.

Pred dvoma týždňami na ďalšej americkej "tisícke" v Indian Wells dosiahla na svoju prvú víťaznú sériu v tohtoročnej sezóne a nakoniec vypadla až vo štvrťfinále po skreči (problémy s pravou nohou) s neskoršou šampiónkou a svetovou jednotkou Igou Swiatekovou.

Kalininová vlani v máji zažiarila postupom do finále antukového podniku WTA 1000 v Ríme. Súboj o titul však musela vzdať a odvtedy zaznamenala len tri turnaje, na ktorých vyhrala viac ako jeden zápas. O vyrovnanie svojho maxima v Miami (osemfinále z roku 2022) sa pobije s s Arynou Sabalenkovou alebo Paulou Badosovou.

Sabalenková, ktorá sa vyrovnáva s tragickou smrťou bývalého priateľa, dostala od usporiadateľov deň voľna navyše. Na úvodný duel mala svetová dvojka nastúpiť vo štvrtok, nakoniec sa ale so svojou španielskou kamarátkou stretne až v rámci piatkového programu.

Tausonová - Rybakinová 6:3, 5:7, 4:6

Po víťaznom obrate vykročila za obhajobou finále svetová štvorka Jelena Rybakinová. Kazašská tenistka, ktorá pre zažívacie ťažkosti odstúpila z Dubaja a neobhajovala titul v Indian Wells, po návrate na kurty zdolala Dánku Claru Tausonovú až po dva a pol hodine.

V prvom sete sa Rybakinová trápila na servise. Štyrikrát po sebe čelila minimálne jednému brejkbalu, trikrát podanie neudržala a s 91. hráčkou sveta prehrávala 0:1 na sety. Vývoj však otočila, hoci v druhom dejstve nevyužila dva setbaly za stavu 5:4 pri svojom podaní a v závere nepremenila dva mečbaly na returne. Duel uzavrela pri svojom servise víťazným úderom z forhendu.

"Prvé kolá sú vždy ťažké. Výhra pre mňa veľmi znamená, pretože som cez týždeň nehrala. Kým sa vrátim do formy, bude to chvíľu trvať. V poslednej dobe som na kurte zameškala veľa času. Teraz sa chcem každou hodinou na kurte a každým zápasom zlepšovať," povedala Rybakinová, ktorá pred rokom ovládla Indian Wells a až Petra Kvitová ju v miamskom finále pripravila o skompletizovanie prestížneho a ojedinelého Sunshine Double.

"Každý duel tu bol veľký boj, takže tento rok očakávam to isté a pôjdem od zápasu k zápasu," zaspomínala si víťazka Wimbledonu 2022 na minuloročné ťaženie. O postup do osemfinále si zahrá s Američankou Taylor Townsendovou. "Je to zradná súperka, ešte nikdy sme spolu nehrali. Je to ľavačka, má dobrý servis a volej," dodala.

Sakkariová - Yue Yuan 6:2, 6:2

Sakkariová ukončila posledné dva štarty na Miami Open hneď po úvodnom vystúpení. Tento rok rovnaký scenár nepripustila a poradila si ľahko s Jüan Jüe, ktorá v marci triumfovala v Austine a na predchádzajúcej "tisícke" v Indian Wells sa dostala do štvrťfinále.

Grécka jednotka zatiaľ na Floride potvrdzuje zlepšenú formu pod novým trénerom Davidom Wittom. Proti rozbehnutej Číňanke odvrátila tri zo štyroch brejkbalov, využila päť z deviatich vlastných šancí na brejk a na postup potrebovala len hodinu a 20 minút.

Svetová deviatka zaknihovala pred necelými dvoma týždňami v Indian Wells svoju prvú víťaznú sériu na individuálnych turnajoch od októbrového vystúpenia v Pekingu. V kalifornskej púšti si nakoniec znova po dvoch rokoch zahrala finále a opäť v ňom nestačila na Igu Swiatekovú.

O osemfinále na prebiehajúcom podujatí v Miami si semifinalistka ročníka 2021 zahrá s Dajanou Jastremskou, ktorá môže vyhrať dvakrát za sebou prvýkrát od januárového senzačného semifinále na Australian Open.