Medjedovič nečakane ovládol Next Gen ATP Finals. Turnaj má po piaty raz neporazeného šampióna

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Medjedovič nečakane ovládol Next Gen ATP Finals. Turnaj má po piaty raz neporazeného šampióna
Medjedovič kráča v stopách Djokoviča.
Medjedovič kráča v stopách Djokoviča.Profimedia
Hamad Medjedovič (20) prekvapujúco vyhral tohtoročný ročník Turnaja majstrov do 21 rokov v saudskoarabskej Džidde. Srbský talent vo svojom prvom finále na podujatí väčšom ako "challengery" zdolal nasadenú jednotku a najväčšieho favorita Arthura Filsa (19) 3:4, 4:1, 4:2, 3:4, 4:1. Next Gen ATP Finals sa konalo po šiesty raz a po piatykrát má neporazeného šampióna.

Fils - Medjedovič 4:3, 1:4, 2:4, 4:3, 1:4

Hamad Medjedovič prežil skvelé záverečné mesiace práve skončenej sezóny. V júli si v Gstaade pripísal prvé víťazstvo v hlavnej súťaži na vrcholnom turnaji a svoje ťaženie na švajčiarskej antuke dotiahol až do semifinále. Nedávno v Astane sa opäť prebojoval medzi kvarteto najlepších.

Na Next Gen ATP Finals neprišiel v najlepšej forme. Talentovaný srbský mladík pred cestou do saudskoarabskej Džiddy prehral päť z posledných šiestich zápasov, ale tento týždeň zvládol všetkých päť duelov. Po stopercentnej bilancii v základnej skupine mu v semifinále skrečoval Dominic Stricker a vo finále prekonal najvyššie nasadeného Arthura Filsa.

Fils naopak pricestoval ako najväčší favorit. Jednak bol jediným účastníkom z prvej päťdesiatky rebríčka a tiež jediným, ktorý si pred začiatkom turnaja zahral finále na najvyššom okruhu.

V boji o titul však ťahal za kratší koniec. Úvodné dejstvo síce ovládol po dvoch odvrátených setbaloch pomerom 8:6 v tajbrejku a vo štvrtej sade odvrátil dva mečbaly a po dramatickej skrátenej hre (11:9) vyrovnal stav stretnutia, ale v ďalších troch dejstvách dominoval jeho súper.

Medjedovič v rozhodujúcom dejstve trafil 19 nechytateľných podaní. Nastreľal najviac es (69, rekord turnaja) a z 58 gemov na servise prehral len dva.

Medjedovič zatiaľ v elitnej stovke svetového rebríčka nedebutoval, napriek tomu má pozitívnu bilanciu so zástupcami prvej päťdesiatky rebríčka (teraz 4:2). Za triumf na Next Gen ATP Finals nezíska ani bod, ale ako neporazený víťaz si odnesie šek v hodnote 514-tisíc dolárov. Doteraz si tenisom zarobil približne 335 tisíc dolárov.

"Nemôžem uveriť, že som tu získal titul. Som si istý, že mi to dodá veľa sebavedomia do sezóny 2024. Arthur je skvelý hráč, zaslúžene je v prvej štyridsiatke. Vo štvrtom sete som pri mečbaloch nehral dobre, úplne som zamrzol. Vďaka Bohu, že som sa z toho dostal. Povedal som si, že musím byť uvoľnený. Napokon sa mi to podarilo," tešil sa.

Dá sa povedať, že rodák z Nového Pazaru nasledoval Novaka Djokoviča, ktorý pred niekoľkými týždňami ovládol klasický Turnaj majstrov, a podporuje Medjedovičovu kariéru nielen finančne. Fils zhoršil svoju finálovú bilanciu na najvyššej úrovni na 1:2. V máji kraľoval na domácej antuke v Lyone, potom však neuspel v Antverpách a teraz v Džidde.