Next Gen ATP Finals smeruje do finále. Do boja o titul postúpili mladíci Fils a Medjedovič

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Next Gen ATP Finals smeruje do finále. Do boja o titul postúpili mladíci Fils a Medjedovič
Arthur Fils je prvým francúzskym finalistom na Next Gen ATP Finals
Arthur Fils je prvým francúzskym finalistom na Next Gen ATP FinalsAFP
Neporazení Arthur Fils (19) a Hamad Medjedovič (20) postúpili do finále 6. ročníka Turnaja majstrov ATP pre hráčov do 21 rokov v saudskoarabskej Džidde. Najvyššie nasadený Francúz v semifinále po obrate zdolal svojho krajana Lucu Van Asscheho (19), zatiaľ čo v prospech Srba v druhom kole skrečoval Dominic Stricker (21).

Fils - Van Assche 2:4, 4:1, 4:3, 4:3

Arthur Fils, 36. hráč sveta, bol jediným z ôsmich účastníkov, ktorý mal titul z turnaja ATP (Lyon 2023) a do Džiddy pricestoval ako najväčší favorit. S tlakom sa vyrovnal dobre, skupinovou fázou prešiel bez porážky a svoju neporaziteľnosť si udržal aj v semifinále.

Devätnásťročný Francúz si poradil s krajanom a kamarátom Lucom Van Asschem po tom, ako otočil z 0:1 na sety. Po prehratom úvodnom dejstve sa mohol spoľahnúť na svoje podanie a otočiť vývoj zápasu. Kľúčový moment prišiel, keď za stavu 1:1 na sety odvrátil dva setbaly a potom štvrtým mečbalom zápas uzavrel.

Zostrih stretnutia Fils - Van Assche.
Flashscore

"Dnes to bol ťažký zápas proti skvelému priateľovi. Poznáme sa od našich deviatich rokov, takže to bolo ťažké pre oboch a som veľmi rád, že som to dotiahol do víťazného konca," komentoval Fils, ktorý svojmu rovesníkovi odplatil prehru z chlapčenského finále Roland Garros 2021.

"Išiel som na kurt s tým, že môžem vyhrať. Prvý set bol ťažký, on hral veľmi dobre, kvalitne bránil a rýchlo sa pohyboval. Ten záverečný tajbrejk som získal aj s trochou šťastia," dodal Fils, ktorý sa stal prvým francúzskym finalistom.

Medjedovič - Stricker 4:3, 2:1 /  skreč S.

Fils si v nedeľu zahrá o titul v prvom vzájomnom zápase proti o rok staršiemu Hamadovi Medjedovičovi. Dvadsaťročný Srb nadviazal na tri víťazstvá v skupine a v druhom semifinále pre bližšie nešpecifikované zranenie musel Švajčiar Dominic Stricker duel skrečovať v jeho prospech.

"V minulosti sme spolu hrali v juniorskom veku a ja som to vzdal. Dnes to bolo naopak, bohužiaľ, taký je život. Nikdy neviete, čo sa stane. Chcem sa poďakovať všetkým, ktorí nás prišli podporiť, uvidíme sa zajtra," povedal zverenec bývalej svetovej dvanástky Viktora Troického.

Zostrih stretnutia Medjedovič - Stricker.
Flashscore

Medjedovič, ktorý minulý týždeň získal daviscupové skúsenosti po boku svetovej jednotky Novaka Djokoviča v Španielsku, získal tento rok svoje prvé tri challengerové tituly, dvakrát si zahral v semifinále turnajov ATP (Gstaad a Astana) a klope na dvere Top 100.

Next Gen ATP Finals sa koná od roku 2017 a tohtoročný šampión bude v spoločnosti Kórejčana Hyeon Chunga, Gréka Stefanosa Tsitsipasa, Taliana Jannika Sinnera, Španiela Carlosa Alcaraza a Američana Brandona Nakashimu, ktorý vyhral posledný ročník v Miláne.

Súťaž sa hrá s netradičnými pravidlami a počítaním Fast 4 (zrýchlené sety na štyri víťazné gemy bez výhod). Podujatie ATP sa prvýkrát v histórii koná na území Saudskej Arábie a tento rok sa navyše testujú inovatívnejšie pravidlá na zrýchlenie zápasov.