Najcennejší titul Báeza neuspal. Po triumfe v Riu ovládol aj Santiago a zamieril do TOP 20

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Najcennejší titul Báeza neuspal. Po triumfe v Riu ovládol aj Santiago a zamieril do TOP 20
Báez získal druhú trofej v priebehu pár dní.
Báez získal druhú trofej v priebehu pár dní.AFP
Sebastián Báez (23) týždeň po životnom triumfe na "päťstovke" v Riu de Janeiro ovládol aj poslednú zo štyroch akcií Golden Swing na juhoamerických antukách v čilskom Santiagu. Vo finále argentínsky tenista zdolal domáceho Alejandra Tabila (26), získal celkovo šiesty titul a zaistil si premiérový posun do TOP 20.

Tabilo - Báez 6:3, 0:6, 4:6

Báez absolvoval podujatie Golden Swing s bilanciou 13:2, pričom vo všetkých zápasoch bol papierovým favoritom. Aj keď na úvod štvordielnej šnúry na juhoamerických antukách neobhájil titul na domácej pôde v Córdobe a po prekvapivej porážke skončil aj v Buenos Aires, posledné dve akcie ovládol a zaznamenal sériu deviatich víťazstiev.

Argentínčan týždeň po triumfe v brazílskom Riu de Janeiro, kde vybojoval premiérovú trofej z turnaja ATP 500, dobyl aj Santiago. Dvakrát dokázal otočiť nepriaznivý stav 0:1 na sety, v semifinále zvládol odvetu za predvlaňajšie finále proti Španielovi Pedrovi Martínezovi a vo finále po obrate zdolal domáceho Alejandra Tabila.

Báez naštartoval otočku kanárom. V druhom dejstve stratil len päť fiftínov a keď získal deväť gemov v rade, náskok už nepustil. Za stavu 4:1 síce nevyužil päť brejkbalov, stratil výhodu brejku a Tabilo záver zdramatizoval, ale Argentínčan duel hraný v búrlivom prostredí ukončil na returne.

"Mieša sa vo mne veľa pocitov, pretože na začiatku zápasu som nehral dobre. Každý set bol iný, postupne som sa lepšil. Z dna na vrchol. Veľmi si to teraz užívam, pretože pred rokmi sme s tímom tvrdo bojovali o tom, aby som tu mohol byť. Aby som zažíval tieto skvelé momenty a stúpal rebríčkom," uviedol finálový víťaz, ktorý sa prvýkrát posunie do TOP 20.

Štatistiky zápasu.
Štatistiky zápasu.Flashscore

Báez premenil 8. finále na 6. titul, päť z nich oslavoval v uplynulých 13 mesiacoch. Päťkrát zvíťazil na obľúbenej antuke, iba vlani vo Winston-Saleme po skalpe Jiřího Lehečku triumfoval na tvrdom povrchu.

V hodnotení tohtoročnej sezóny sa bude deliť s Andrejom Rubľovom o 5. priečku, vyššie budú len Jannik Sinner, Daniil Medvedev, Alex de Minaur a Alexander Zverev. Po obľúbenej časti sezóny tak drží postupovú pozíciu v boji o Turnaj majstrov. "Budem sa ďalej sústrediť na našu prácu a uvidíme, ako to dopadne," vyjadril sa finalista juniorského Roland Garros 2018.

Tabilo pred domácim publikom nedokázal skompletizovať premiérové double, v sobotu totiž triumfoval vo štvorhre s krajanom Marcelom Barriosom a získal prvý deblový titul. Zatiaľ jedinú singlovú trofej na okruhu ATP vybojoval na začiatku sezóny na tvrdom povrchu v Aucklande, na antuke prehral aj druhé finále dva roky po neúspechu v Córdobe.