Sinner uspel premiérovo na Masters, vo finále v Toronte porazil de Minaura

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Sinner uspel premiérovo na Masters, vo finále v Toronte porazil de Minaura

Sinner oslavuje zisk svojej prvej veľkej trofeje tri dni pred oslavou svojich 22. narodenín.
Sinner oslavuje zisk svojej prvej veľkej trofeje tri dni pred oslavou svojich 22. narodenín.Profimedia
Jannik Sinner (21) na tretí pokus uspel vo finále turnaja Masters 1000. Taliansky tenista sa tri dni pred oslavou svojich 22. narodenín v kanadskom Toronte tešil zo zisku svojej prvej veľkej trofeje po finálovom víťazstve 6:4, 6:1 nad Alexom de Minaurom (24), s ktorým vyhral aj ich piaty spoločný zápas. Vo svetovom rebríčku sa prvýkrát posunul na 6. miesto.

Sinner - de Minaur 6:4, 6:1

Sinner si po nie príliš vydarenej antukovej jari zahral vo Wimbledone svoje prvé grandslamové semifinále a teraz po návrate na tvrdý povrch pokračuje v skvelých výkonoch zo začiatku sezóny.

Na Rogers Cupe v Kanade štyrikrát prekonal svoje maximum z minuloročného Montrealu. V Toronte síce nečelil žiadnemu favoritovi, ale zároveň od začiatku nečelil ani outsiderovi. Poradil si s Talianom Matteom Berrettinim, postúpil bez boja cez Brita Andyho Murrayho, našiel recept na Francúza Gaëla Monfilsa i premožiteľa svetovej jednotky Carlosa Alcaraza Američana Tommyho Paula. Vo finále spečatil svoj veľký úspech v súboji s Alexom de Minaurom.

Zostrih súboja Sinner - de Minaur.
Flashscore

O tri roky staršieho Austrálčana zdolal prvýkrát pred štyrmi rokmi vo finále Turnaja majstrov hráčov do 21 rokov v Miláne, teraz sa tak stalo už po piaty raz. V Toronte napriek dvom nepotvrdeným brejkom v úvodnom sete zvíťazil nad takmer neškodným súperom hladko 6:4, 6:1. De Minaur zahral za 88 minút iba tri winnery a urobil 15 nevynútených chýb.

"Tento úspech pre mňa veľa znamená. Je to skvelý výsledok, o ktorý sa môžem s ľuďmi, ktorí sú mi blízki každý deň, s celým mojím realizačným tímom. Mám zo všetkého dobrý pocit a chuť pracovať ďalej. Poradil som si tu s ťažkými podmienkami a bral som súperov tak, ako prichádzali. Úprimne, cítil som tlak, ale do zápasu som išiel s tým, že budem hrať svoj tenis," povedal bezprostredne po životnom úspechu Sinner, ktorý síce urobil 25 nevynútených chýb, tie však vyvážil 15 víťaznými údermi.

Rozhovor s Jannikom Sinnerom po triumfe v Toronte.
Flashscore

Rodák zo San Candida si vylepšil finálovú bilanciu na 8-3. Finále turnaja Masters 1000 si zahral tretíkrát v kariére a po neúspechoch v Miami 2021 a 2023 dosiahol tri dni pred 22. narodeninami svoju najcennejšiu trofej, ktorou prekonal triumf na "päťstovke" vo Washingtone 2021. Tento rok vyhral druhýkrát, nadviazal na halové víťazstvo v Montpellieri.

Sinner sa stal vôbec prvým Talianom v Open ére, ktorý vyhral aspoň 40 zápasov v troch sezónach po sebe a dvakrát v jednej sezóne sa dostal do finále Masters (od roku 1990). Po Fabiovi Fogninim (Monte Carlo 2019) je teraz len druhým talianskym šampiónom. Vo svetovom rebríčku sa posunul na 6. miesto, čím o dve priečky prekonal svoje doterajšie maximum.

De Minaur sa dostal do finále aj na svojom druhom turnaji pred US Open, ale rovnako ako pred týždňom v mexickom Los Cabos na titul nedosiahol. V Toronte prvýkrát v kariére zdolal na jednom turnaji dvoch hráčov z TOP 10 (Taylora Fritza a Daniila Medvedeva) a na 11. pokus prekonal osemfinále turnaja Masters 1000. Svoje celkovo 14. finále však nepremenil na ôsmy a doteraz najcennejší titul.

"Bol to pre mňa prelomový týždeň. Zažil som pekné dní, hral som skvelý tenis a ochutnal som prvé finále na Masters," skonštatoval s prehrou vyrovnaný de Minaur, ktorý v rebríčku poskočil na 12. miesto, o tri priečky vyššie ako jeho doterajšie maximum.

Výsledky turnaja ATP Masters 1000 v Toronte