Nemci oslavujú triumf v United Cupe. Odvrátili mečbaly a prežili aj finále s Poliakmi

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Nemci oslavujú triumf v United Cupe. Odvrátili mečbaly a prežili aj finále s Poliakmi

Alexander Zverev vo finále United Cupu získal rozhodujúci bod.
Alexander Zverev vo finále United Cupu získal rozhodujúci bod.Profimedia
Tesne postúpili zo skupiny, milimetre ich delili od finálovej prehry. V troch zápasoch boli dvakrát jednu loptičku od porážky a konca súťaže, napriek tomu sa nemeckým tenistom podarilo nájsť spôsob, ako triumfovať v 2. ročníku United Cupu. Deň po tom, čo v Sydney prežili semifinálovú bitku s domácimi Austrálčanmi, zvládli finále proti Poliakom, ktorým k víťazstvu nepomohol ani bod svetovej jednotky Igy Swiatekovej (22).

Obrat naštartoval Alexander Zverev (26), ktorý po odvrátení dvoch mečbalov zdolal Huberta Hurkacza (26) a potom uspel v rozhodujúcej štvorhre proti Swiatekovej a Hurkaczovi s Laurou Siegemundovou (35).

Poľsko - Nemecko 1:2

Poľskí tenisti dlho potvrdzovali úlohu favorita. Do finále sa dostali s bilanciou 11 víťazstiev a jednej prehry, ktorú utrpeli len v zmiešanej štvorhre za rozhodnutého stavu. Vo dvojhre zostali po deviatom vystúpení v úvodnom kole proti Nemecku neporazení a dvakrát boli jednu loptičku od triumfu, ale ich súperi opäť ukázali húževnatosť a otočili vývoj.

Nemci sa najskôr dostali zo skupiny s odretými ušami. Porazili Talianov 2:1 a prehrali s Francúzmi 1:2. Na ďalšie výsledky čakali dva dni. Tie napokon rozhodli o tom, že do štvrťfinále postúpili ako najlepší tím z druhých miest z troch skupín. V ich prospech rozhodlo len niekoľko gemov.

A potom nasledovali tri obraty z 0:1 na zápasy vo vyraďovacej fáze v priebehu troch dní. V piatok Nemci zdolali Grékov 2:1, v sobotu Austrálčanov a napokon v nedeľňajšom finále Poliakov. Pritom boli celkovo šesťkrát jednu loptičku od vyradenia, ale proti Austrálii nemecký tím zachránili Angelique Kerberová a aj Alexander Zverev a Laura Siegemundová. Proti Poľsku Zverev zvládol kritický moment v mužskej dvojhre.

Swiateková - Kerberová 6:3, 6:0

Prvý bod vo finále získala podľa očakávania svetová jednotka Iga Swiateková. Angelique Kerberová, hrajúca na svojom prvom podujatí po 18-mesačnej materskej prestávke, ovládla úvodné "ladenie" po tom, ako v sobotu odvrátila dva mečbaly Ajle Tomljanovičovej a na štvrtý pokus si pripísala prvé víťazstvo od Wimbledonu 2022, keď vyhrala 6:3, 6:0.

Kerberová, bývalá svetová jednotka a trojnásobná grandslamová šampiónka, nečakane vzdorovala už na začiatku zápasu. Za stavu 2:2 a 3:3 mala dovedna päť brejkbalov, ale nevyužila žiadnu šancu. Od tohto momentu 35-ročná Nemka vyhrala už len jedenásť fiftínov a s o trinásť rokov mladšou Poľkou prehrala druhýkrát.

Hurkacz - Zverev 7:6, 6:7, 4:6

Nemeckých tenistov vrátil do hry Alexander Zverev. Deň po tom, čo spolu s Laurou Siegemundovou prežili semifinále proti domácim Austrálčanm v rozhodujúcej štvorhre dva mečbaly, unikol z rovnakej kritickej situácie proti Hubertovi Hurkaczovi.

Dvadsaťšesťročný Zverev za celý duel nečelil brejkbalu, napriek tomu bol ako prvý blízko k porážke. Ten prvý zlikvidoval po skvelej výmene a umiestnení loptičky presne na čiaru, ktorej sa pri dopade do kurtu dotkol len pár milimetrami. Napokon zvíťazil po troch hodinách boja 6:7, 7:6, 6:4.

Hurkacz/Swiateková - Zverev/Siegemundová 4:6, 7:5, 4:10

Hoci Zverev absolvoval v posledných troch dňoch päť náročných duelov, zvládol aj posledný rozhodujúci. A spolu s tridsaťpäťročnou veteránkou Laurou Siegemundovou sa postarali o víťazný bod, keď Hurkacza a Swiatekovú zdolali 6:4, 5:7, 10:4.

Nemci sa stali druhými víťazmi turnaja zmiešaných družstiev. Prvý ročník vlani ovládli Spojené štáty americké s Jessicou Pegulovou, Madison Keysovou, Taylorom Fritzom a Francesom Tiafoem. Tento rok Američania vypadli už v základnej skupine.