Muchová je v treťom semifinále grandslamu, o finále US Open si zahrá s Gauffovou

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Muchová je v treťom semifinále grandslamu, o finále US Open si zahrá s Gauffovou

Po Australian Open 2021 a Roland Garros 2023 je Karolína Muchová na US Open vo svojom treťom semifinále kariéry na grandslamoch.
Po Australian Open 2021 a Roland Garros 2023 je Karolína Muchová na US Open vo svojom treťom semifinále kariéry na grandslamoch.AFP
Karolína Muchová (27) vo svojom prvom štvrťfinále na US Open zdolala Rumunku Soranu Cirsteaovú (33) 6:0, 6:3, tretíkrát v kariére postúpila do grandslamového semifinále a tretíkrát na inom mieste. Finalistka tohtoročného Roland Garros si zahrá o svoje druhé veľké finále v repríze nedávneho finále v Cincinnati proti domácej Coco Gauffovej (19).

Muchová - Cirsteaová 6:0, 6:3

Kariéru Karolíny Muchovej brzdili časté zdravotné problémy, ale od januára jej telo vďaka každodennej spolupráci s fyzioterapeutom a kondičným trénerom v rámci možností drží. Olomoucká rodáčka prežíva životnú sezónu.

Ešte pred rokom figurovala v tretej stovke rebríčka, no tento rok vyhrala aspoň jeden zápas na 13 zo 14 podujatí. Na French Open sa vďaka skalpu svetovej jednotky Igy Swiatekovej prvýkrát dostala do grandslamového finále. V Cincinnati sa prvýkrát dostala do finále turnaja WTA 1000 a teraz na US Open hrá svoj prvý turnaj ako hráčka TOP 10.

Zatiaľ čo v predchádzajúcich dvoch rokoch neuhrala vo Flushing Meadows ani set, tento rok vďaka priaznivému žrebu zdolala už päť súperiek. Po Storm Hunterovej, Magdaléne Frechovej, Taylor Townsendovej a Xinyu Wangovej si pri svojej štvrťfinálovej premiére na US Open poradila aj so Soranou Cirsteaovou.

O šesť rokov staršiu Rumunku, premožiteľku Jeleny Rybakinovej a Belindy Benčičovej, prestrieľala 31:12 na víťazné údery a po hodine a 38 minútach hry ju z turnaja vyprevadila po výsledku 6:0, 6:3. V ich piatom vzájomnom stretnutí zvíťazila štvrtýkrát a pripísala si 10. víťazstvo z posledných 11 zápasov.

Muchová mala dobrý vstup do večerného zápasu na Arthur Ash Stadium. Hneď na úvod zobrala svetovej tridsiatke dve podania a v dlhom štvrtom geme odvrátila deväť brejkbalov. Potom už Rumunke nedala šancu a za 43 minút jej uštedrila kanára.

Cirsteaová na začiatku druhého setu zabojovala a získala brejk na 2:0. Muchová však okamžite odpovedala a vyrovnala. Pred začiatkom siedmej hry tréner Emil Miške poradil Muchovej, aby útočila po druhom podaní súperky. Česká tenistka ho poslúchla a získala ďalší brejk. Neskôr ukončila zápas svojím prvým mečbalom.

"Je to sladké víťazstvo. Tento štadión je pre mňa neuveriteľný, ďakujem každému fanúšikovi za podporu. V ťažkých chvíľach mi veľmi pomohlo podanie. Som rada, že sa naň môžem spoľahnúť," usmievala sa prvá česká semifinalistka od roku 2016 (Karolína Plíšková) Muchová, ktorá sa môže stať vôbec prvou českou víťazkou US Open.

V hre sú navyše stále dve české nádeje. V stredu sa o postup do semifinále pokúsi víťazka tohtoročného Wimbledonu Markéta Vondroušová, ktorá vyzve domácu Madison Keysovú.

"V Česku sme veľmi súťaživé, máme veľkú konkurenciu, ale navzájom sa podporujeme. Markéta si tu zahrá štvrťfinále v stredu, som za ňu veľmi rada. Je skvelé, že sa navzájom posúvame," povedala Muchová. V jednej sezóne sa dostala do semifinále French Open a US Open, čo sa jej podarilo len ako druhej Češke po Helene Sukovej (1986).

V semifinále grandslamového turnaja je po Australian Open 2021 a Roland Garros 2023 tretíkrát v kariére. O vyrovnanie svojho najlepšieho výkonu z tohtoročnej parížskej antuky bude hrať so svetovou šestkou Coco Gauffovou, ktorej môže americká tínedžerka a finalistka vlaňajšieho French Open odplatiť augustovú prehru z finále v Cincinnati.

"Je úžasná hráčka, má za sebou domáce publikum. Bude to ťažký zápas. Teraz si chcem užiť toto víťazstvo a pripraviť sa na superťažkú bitku proti Coco. Verím, že s trénerom na ňu niečo vymyslíme," dodala svetová desiatka Muchová, ktorá má istotu posunu minimálne na deviatu priečku. Po turnaji môže byť teoreticky aj piata.

Aj jej ďalšia súperka bola vo štvrťfinále suverénna. Gauffová deklasovala premožiteľku svetovej jednotky Igy Swiatekovej Jelenu Ostapenkovú z Lotyšska 6:0, 6:3 a svoju impozantnú bilanciu počas aktuálneho US Open Series vyšperkovala na 16:1. V uplynulých týždňoch vyhrala turnaj WTA 500 (Washington), WTA 1000 (Cincinnati) či na ôsmy pokus zdolala Swiatekovú.

Muchová má na konte zatiaľ štyri finálové zápasy, jediný titul slávila v roku 2019 na podujatí 250 v juhokórejskom Soule.

Výsledky dvojhry žien na US Open