TOP 5 zápasov Wimbledonu v 21. storočí: Roger, Rafa i najdlhší duel histórie

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

TOP 5 zápasov Wimbledonu v 21. storočí: Roger, Rafa i najdlhší duel histórie

Ani Wimbledon nebol pre Rafovu hru prekážkou.
Ani Wimbledon nebol pre Rafovu hru prekážkou.Profimedia
Wimbledon je najtradičnejší a zďaleka najslávnejší tenisový turnaj na svete. Aj preto sa na ňom odohralo mnoho nezabudnuteľných zápasov. Redakcia Flashscore Správ vyberá päť najpamätnejších z nedávnej histórie.

Šoumen poráža ikonu

5. Dustin Brown - Rafael Nadal (2015)

Nadal si vždy dokázal získať publikum pre seba. Lenže v roku 2015 sa na Wimbledone objavil dredatý Dustin Brown, bojovník s výnimočným podaním a atraktívnym štýlom hry.

V tom roku Nadal zápasil so zranením kolena, ale ako je pre neho typické, nemienil sa vzdať. A tak sa zrodila epická bitka, v ktorej sa "Dreddymu" podarilo získať prvý set 7:5, na čo Nadal odpovedal vyrovnaním, aby sa potom zrodili výmeny, v ktorých Brown naskočil na vlnu a fenomenálneho Španiela prevalcoval.

Jamajský tenista, ktorý sa narodil v Nemecku a túto európsku krajinu aj reprezentoval, sa stal jediným Nemcom, ktorý postúpil do tretieho kola. Jeho radosť však netrvala dlho, keďže ho vyradil Victor Troicki.

17-ročná hviezda

4. Maria Šarapovová - Serena Williamsová (2004)

Ruská vychádzajúca kométa mala len 17 rokov. Niekoľko dní pred Wimbledonom vyhrala svoj prvý turnaj v Birminghame. Hoci sa na Australian Open dostala do tretieho kola a na French Open do štvrťfinále, málokto očakával, že uspeje na londýnskej tráve. Vo finále sa Šarapovová stretla so Serenou Williamsovou, ktorá mala vo veku 23 rokov už šesť grandslamových trofejí.

Nevinne vyzerajúca kráska však ukázala neuveriteľnú silu i mentalitu a ďaleko skúsenejšiu Američanku odpálila z kurtu v dvoch setoch 6:1 a 6:4. Ukážka silového tenisu, ktorým Serena prešla do finále so stratou jediného setu, bola zrazu preč. V ten deň sa vo Wimbledone zrodila hviezda. Hoci Šarapovová v All England Clube už nikdy nevyhrala, neskôr získala štyri ďalšie grandslamové tituly a 21 týždňov bola svetovou jednotkou.

Smutný koniec majstra

3. Novak Djokovič - Roger Federer (2019)

Málokto tušil, že toto bolo Rogerovo posledné finále. Hoci populárny Švajčiar už nejaký čas bojoval so zraneniami, nechcel na svojom milovanom turnaji chýbať. Už po semifinále odborníci tvrdili, že to bol najlepší možný duel - opäť sa v ňom stretol Federer s Nadalom. Na svojom obľúbenom povrchu vyhral Roger 3:1 na sety.

Finále však bolo ešte napínavejšie. Djokovič dvakrát viedol vďaka víťazným tajbrejkom, Federer dvakrát vyrovnal a v treťom sete ešte ľutoval premárnený setbal. Rozhodujúce dejstvo potom dospelo do veľkého finále. Švajčiarsky "Maestro" mal za stavu 8:7 pri svojom podaní dva mečbaly, ale prehral štyri loptičky za sebou a pokračovalo sa až do stavu 12:12.

Fanúšikovia by sa na túto bitku určite radi pozerali celé hodiny, nasledovala ale posledná výmena. Tentoraz si ju Djokovič vybojoval pre seba. Federer sa rozlúčil so cťou a prehru prijal ako džentlmen. O dva roky neskôr sa na Wimbledone predstavil naposledy a skončil vo štvrťfinále...

Najdlhší zápas všetkých čias

2. John Isner - Nicolas Mahut (2010)

Bol to maratón, ktorý zmenil pravidlá Wimbledonu. Dlhé roky sa piaty set hral tak, že víťaz musel vyhrať o dva gemy. Možno aj spomínaný duel medzi Djokovičom a Federerom by sa skončil inak, keby nové pravidlá nestanovili, že sa bude hrať tajbrejk za stavu 12:12.

V roku 2010 proti sebe v prvom kole nastúpili Isner a Mahut. Američan bol v tom čase 19. hráčom svetového rebríčka, zatiaľ čo Francúz sa ako 149. hráč rebríčka prebojoval do hlavnej súťaže až po troch kvalifikačných zápasoch. Už v treťom kole kvalifikácie porazil Brita Alexa Bogdanoviča v treťom sete 24:22. Vtedy však ešte netušil, čo ho čaká...

Neuveriteľný duel sa začal v utorok 22. júna 2010 a skončil vo štvrtok 24. júna večer. Odštartoval nevinne - Isner vyhral prvý set 6:4, Mahut druhý 6:3. Podanie oboch hráčov bolo čoraz dôležitejšou zbraňou a ďalšie dva sety sa skončili v tajbrejku. Za stavu 2:2 sa začalo najdlhšie dejstvo v tenisovej histórii.

Isner bol známy svojím delovým podaním, takže išlo o to, či Mahut dokáže konkurovať jeho servisu. Francúzsky hráč odvrátil prvý mečbal za stavu 10:9 a druhý ubránil pri skóre 33:32. Na ukazovateli svietilo 59:59, keď musel byť zápas druhýkrát prerušený pre tmu, ale Mahut si ešte predtým dokázal vybojovať mečbal.

Zápas si za toto výnimočné predstavenie zaslúžene získal vlastný pomník.
Zápas si za toto výnimočné predstavenie zaslúžene získal vlastný pomník.Profimedia

Keď 24. júna popoludní zápas opäť pokračoval, sledoval ho celý svet. Zatiaľ čo na ostatných dvorcoch sa už oslavoval postup do tretieho kola, Isner a Mahut pokračovali v šialenej bitke. Na tretí deň sa odohralo ďalších 20 gemov a keď prišlo konečné rozhodnutie, Isner sa zosypal na zem. V záverečnom sete zvíťazil 70:68 a odvtedy je aj držiteľom rekordu v počte es v jednom zápase (113). Mahut je v tomto rebríčku druhý (103). Obaja tenisti si vďaka mimoriadnemu duelu vyslúžili aj vlastný pamätník vo Wimbledone.

Veľkolepé finále

1. Rafael Nadal - Roger Federer (2008)

V prvom rade musí ísť o najlepší súboj najväčšej rivality, aká kedy v tenisovom svete existovala. Federer a Nadal zažili počas svojej dlhej spoločnej éry mnoho výnimočných stretov, ale žiadny nebol taký nezabudnuteľný ako finále Wimbledonu 2008.

V predchádzajúcich dvoch rokoch Švajčiar Španiela porazil a natiahol svoju víťaznú sériu na päť titulov za sebou. V boji o titul v roku 2008 dostal šancu ako prvý vyhrať Wimbledon šesťkrát za sebou. Zatiaľ čo Roger dominoval na tráve, Rafa bol v tom čase už antukovým kráľom, keď štyrikrát po sebe ovládol French Open a zakaždým svojho večného rivala porazil.

Federer preto túžil po odvete, no wimbledonské finále nezačal dobre, keď prvé dva sety prehral 4:6 a 4:6. Potom sa však nad Švajčiarom zľutovalo nebo a spustil sa dážď. Vrátil sa na kurt s odhodlaním zápas otočiť a podarilo sa mu vyhrať dva tajbrejky. Z takmer strateného stretnutia opäť urobil drámu.

Aj v záverečnom sete ukázal Nadal svoju silu, ktorá bola v tej sezóne naozaj výnimočná. Za stavu 7:7 prelomil Federerovo podanie a následne zápas doservoval. Vypredané tribúny videli päť hodín špičkového tenisu dvoch najlepších hráčov planéty.