Swiateková prežila dva mečbaly a prvýkrát si zahrá vo Wimbledone štvrťfinále

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Swiateková prežila dva mečbaly a prvýkrát si zahrá vo Wimbledone štvrťfinále
Iga Swiateková sa nadrela, ale nakoniec postúpila.
Iga Swiateková sa nadrela, ale nakoniec postúpila.Profimedia
Iga Swiateková (22) sa nemusela dočkať štvrťfinále vo Wimbledone. Majiteľka štyroch grandslamových trofejí bola v osemfinálovom súboji s Belindou Benčičovou (26) dvakrát len loptičku od vyradenia. Svetová jednotka však odvrátila oba mečbaly a po víťazstve 6:7, 7:6, 6:3 skompletizovala štvrťfinálovú účasť na všetkých majors. Jej ďalšou súperkou bude Elina Svitolinová (28).

Swiateková - Benčičová 6:7, 7:6, 6:3

Iga Swiateková sa dostala do semifinále Australian Open, vyhrala US Open a nedávno tretíkrát kraľovala na French Open, no Wimbledon a tráva všeobecne sú pre ňu dlhodobo zakliate. Až na poslednej generálke v Bad Homburgu dosiahla svetová jednotka svoju vôbec prvú štvrťfinálovú i semifinálovú účasť na najrýchlejšom povrchu.

Do finále však nenastúpila pre otravu jedlom a jej zdravotný stav bol pred začiatkom slávneho Wimbledonu otázny. Najväčšia favoritka je však fit a svoje úvodné tri zápasy v All England Clube zvládla bez väčších problémov vyhrať v dvoch setoch. Postupom do osemfinále vyrovnala svoje maximum na londýnskej tráve.

Štatistika zápasu
Štatistika zápasuFlashscore

A o jeho zlepšenie musela tvrdo bojovať. V nedeľu bolo osemfinále jedinou grandslamovou fázou, v ktorej nemala pozitívnu bilanciu. Po viac ako troch hodinách túto štatistiku aspoň na chvíľu zlepšila, keď v súboji bývalých wimbledonských juniorských šampióniek zdolala po obrate víťazku posledných olympijských hier Belindu Benčičovú.

Majiteľka štyroch grandslamov mohla pokojne postúpiť v dvoch setoch. V úvodnom dejstve mala šesť brejkbalov vrátane dvoch setbalov, no nevyužila ani jeden z nich a v tajbrejku urobila priveľa chýb, pričom v druhej sade viedla o brejk. Napriek tomu sa za stavu 5:6 v druhom dejstve ocitla pred dvoma mečbalmi v rade. Aktívnou hrou eliminovala obe hrozby a tentoraz v skrátenej hre uspela. Záverečný set potom rozhodol jediný brejk Poľky vo štvrtej hre.

"V skutočnosti je to trochu jednoduchšie, pretože na druhej strane máte pocit, že aj tak súperka vedie, takže tie údery hráte bez obáv. Viete, že nemáte čo stratiť," naznačila poľská jednotka na margo dvoch mečbalov. 

Swiateková nedeľňajším víťazstvom skompletizovala svoje štvrťfinálové účasti na všetkých štyroch grandslamových turnajoch. Vo Wimbledone, kde vlani prišla o historickú sériu 37 zápasov bez prehry, pridala štrnáste víťazstvo v rade a naďalej bojuje o udržanie postu svetovej jednotky.

"Každým dňom sa moja láska k tomuto turnaju prehlbuje. Dúfam, že tu strávim čo najviac dní. Chcem tu vydržať a naďalej hrať na tomto kurte," dodala. 

Po skompletizovaní zbierky štvrťfinálových účastí na Majors sa teraz môže dostať aspoň do jedného semifinále na všetkých podujatiach veľkej štvorky. V ceste jej stojí Elina Svitolinová.