TOP 10 komét tejto sezóny. Ktorí futbalisti sa stávajú hviezdami?

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

TOP 10 komét tejto sezóny. Ktorí futbalisti sa stávajú hviezdami?

Yamal vletel do svetového futbalu ako víchor.
Yamal vletel do svetového futbalu ako víchor.Profimedia
Sezóna 2023/24 pomaly vrcholí. Okrem iného priniesla aj množstvo hráčov, ktorí vyleteli ako kométy a stali sa hviezdami v najlepších svetových ligách. Flashscore Správy vybrali desať najzaujímavejších mien.

Lamine Yamal

Obrovský talent sa zrodil v La Masii, pretože Yamal je najmladším strelcom gólu v histórii La Ligy aj národného tímu Španielska či najmladší hráč, ktorý kedy zasiahol do Ligy majstrov. Na začiatku sezóny čerstvo dovŕšil šestnáste narodeniny, napriek tomu je pevnou súčasťou Barcelony. Pred dovŕšením 17 rokov skóroval v najvyššej španielskej lige už štyrikrát, čo sa pred ním nikomu nepodarilo. K tomu pridal aj tri asistencie. Zaskvel sa hlavne dvomi zásahmi do siete Granady. Celkovo v tejto sezóne zasiahol už do 38 zápasov, pravidelne pritom podáva kvalitné výkony. Vzhľadom na jeho vek má všetky predpoklady na to, aby sa stal jedným z najlepších hráčov sveta, ak nie najlepším.

Viktor Gyökeres

Švédskeho útočníka s maďarským pôvodom do začiatku tejto sezóny v podstate poznal iba málokto, ale teraz sú na neho písané ódy. V roku 2018 opustil materskú Brommapojkarnu a stal sa hráčom Brightonu, kde sa nepresadil. Pomalší štart seniorskej kariéry podčiarkol v St. Pauli či Swansea, no postupne si získal miesto v zostave Coventry. Počas minulej sezóny The Championship vsietil až 21 gólov a vyslúžil si prestup do lisabonského Sportingu. Aktuálne má v rámci všetkých súťaží odohraných 39 zápasov, v ktorých strelil fantastických 36 gólov a pridal k nim aj dvanásť asistencií. Nečudo, že okolo neho krúžia najväčšie svetové značky.

Cole Palmer

Anglický mladík už počas posledných troch sezón postupne dostával šance od Guardiolu, ale v nabitom kádri Manchestru City nemal šancu presadiť sa. Stihol ukázať, že ovplýva veľkým talentom, no naplno sa presadil až v tejto sezóne. Sám chcel opustiť Etihad, aby hrával pravidelne, čo mu Chelsea garantovala. Herný čas využíva naplno. Počas aktuálneho ročníka je najlepším strelcom tímu a takisto dominuje v asistenciách. V rámci všetkých súťaží sa presadil devätnásťkrát a to ešte dva razy udrel v drese Citizens na začiatku sezóny. K tomu pridal trinásť prihrávok.

Arťom Dovbyk

Ruka v ruke s výbornými výsledkami Girony ide aj forma ukrajinského útočníka. Ten dostal po letnom príchode z Dnipra neľahkú úlohu nahradiť Castellanosa, ale darí sa mu to skvele. V La Lige sa presadil už šestnásťkrát, čo z neho robí najlepšieho strelca súťaže. Januárovým hetrikom do siete Sevilly vyrovnal zápis spomínaného Castellanosa z predošlého ročníka a chce ho navýšiť. Preto nie je prekvapením, že okolo neho krúžia viaceré kluby na čele s Chelsea.

Alejandro Grimaldo

Španielsky ľavý obranca sa ako odchovanec Barcelony nedostal do prvého tímu, a tak odišiel na osem rokov do Benficy. Už v drese portugalského mužstva podával výborné výkony, pričom dlhodobo bol spájaný s prestupom do niektorého z veľkoklubov. Stále ostával v Lisabone, až pred štartom sezóny prijal ponuku Leverkusenu. Nemohol urobiť lepšie, nakoľko na kraji defenzívy doslova žiari. Vo všetkých súťažiach strelil jedenásť gólov a pridal až pätnásť asistencií. Patrí medzi kľúčových hráčov Bayeru, ktorý cieli na titul.

Jeremie Frimpong

Zľava Grimaldo, sprava Frimpong a defenzívy sa môžu aj na hlavu postaviť. Nie tak dávno dozadu svet obdivoval spoluprácu krajných obrancov v Liverpoole, teraz sa sústredí na Leverkusen. Holandský stále iba 23-ročný hráč ukazuje, že Bayer je pre neho ideálnym miestom. Už v minulej sezóne zaznamenal deväť gólov a osem asistencií, teraz má na konte dvanásť zásahov a desať prihrávok, pričom sa dá očakávať, že tieto čísla budú narastať. Produkt akadémie Manchestru City sa cez Celtic zaradil v Bundeslige medzi najlepších hráčov sveta na svojom poste.

Ollie Watkins

Samozrejme, že anglický útočník je známym menom, ale tento ročník je pre neho doslova životným z rôznych uhlov pohľadu. Kariéru pritom začínal vo štvrtej najvyššej súťaži a postupne sa dostal medzi elitu. Počas aktuálneho ročníka Premier League strelil už osemnásť gólov, viac ich má len Haaland a pridal desať asistencií, najviac v súťaži. Dokopy sa podieľal na 28 presných zásahoch Aston Villy, žiadny iný hráč na tom nie je lepšie. Okrem toho sa už šesťkrát presadil v Konferenčnej lige. Dokopy disponuje fantastickou bilanciou 24+10. 

Serhou Guirassy

Guinejský útočník strelil v minulej sezóne za Stuttgart dvanásť ligových gólov a tešil sa z najúspešnejšieho ročníka v kariére, ale to ešte netušil, čo príde následne. Guirassy síce pre zranenie vynechal osem stretnutí, ale aj tak sa mu podarilo nastrieľať už 24 gólov v Bundeslige a dva pridal na úrovni DFB Pokalu. Od augusta zažil štyri dvojgólové vystúpenia a dva razy zaznamenal hetrik. Stuttgart preto reálne pomýšľa na Ligu majstrov, nakoľko na tretej priečke má už sedembodový náskok pred Lipskom. Jediný problém Guirassyho je, že za Bayern strieľa ako z dela Harry Kane.

Sávio

Niektorí ho volajú aj Savinho. Tak či onak, mladý krídelník s veľkým talentom prišiel v roku 2022 do francúzskeho klubu Troyes, ktorý je súčasťou City Football Group. Pôsobenie v ňom nemal ideálne, viac sa od neho čakalo aj na hosťovaniach v PSV Eindhoven, ale stále iba deväťnásťročný futbalista naplno predvádza svoj talent počas tejto sezóny na hosťovaní v Girone, ktorej k historickej sezóne pomohol zatiaľ ôsmimi ligovými gólmi a siedmimi asistenciami, dva razy sa presadil v Copa del Rey. Sávio preto dostal premiérovú pozvánku do národného tímu Brazílie na prípravné zápasy proti Anglicku a Španielsku. Verejným tajomstvom ostáva, že v lete sa stane hráčom Manchestru City.

Yan Couto

Brazílsky pravý obranca v roku 2020 prestúpil z Coritiby do Manchestru City. Ten ho poslal na hosťovanie do Girony už tretí raz, pričom aktuálna sezóna je jeho jasne najlepšou. Pri postrannej čiare šprintuje hore-dole ako keby sa ho kondícia ani netýkala. K jednému ligovému gólu pridal až sedem asistencií. Citizens by ho síce radi videli vo svojom tíme, avšak budúcnosť 21-ročného futbalistu ostáva otvorená. Hlavne pre to, že v nabitej konkurencii aktuálneho majstra Anglicka by sa nemusel dostávať na ihrisko pravidelne. Zmluva mu končí po budúcom ročníku, preto je v hre aj predaj. Záujem vraj má Real Madrid, ktorý potrebuje pri Carvajalovi a Vazquézovi omladiť tento post.