TOP 10 najlepších španielskych tínedžerov: Ktoré mená sa oplatí sledovať?

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
TOP 10 najlepších španielskych tínedžerov: Ktoré mená sa oplatí sledovať?
Gharbi môže byť budúcou hviezdou PSG.
Gharbi môže byť budúcou hviezdou PSG.Profimedia
Španielsko neustále produkuje pre svetový futbal obrovské množstvo hráčov. Vybrali sme desať mladíkov v tínedžerskom veku, ktorí môžu byť budúce hviezdy. Schválne sme vynechali Gaviho (19) či Yamala (16), pretože tí už patria medzi elitu.

Ivan Fresneda

Pravý obranca sa ako desaťročný dostal do akadémie Realu Madrid, ale po štyroch rokoch odišiel do konkurenčného Leganésu a pred sezónou 2020/21 posilnil Valladolid, ktorý mu dal šancu na seniorskej úrovni. Využil zranenia spoluhráčov a debutoval už ako sedemnásťročný. V minulej sezóne odohral 23 stretnutí La Ligy a patril medzi opory tímu. Jeho výkony si pozorne všíma Arsenal, Barcelona aj Newcastle.

Assane Diao

Narodil sa v Senegale, ale vyrastal v Španielsku, kde sa cez niekoľko menších klubov dostal v roku 2021 do Betisu. Zažiaril v tejto sezóne, pretože prenikol do prvého tímu. Debutoval v zápase proti Rangers v rámci Európskej ligy, následne skóroval pri prvom štarte v La Lige proti Granade. Presadil sa trikrát v rade, keďže skóroval aj proti Valencii a pražskej Sparte. Zatiaľ posledný gól zaznamenal v Copa del Rey. Má iba 18 rokov, ale záujem prejavil aj Real Madrid. Ide o veľmi fyzicky aj technicky založeného krídelníka.

Cristhian Mosquera

Narodil sa v Alicante, ale jeho otec pochádza z Kolumbie. Mosquera sa ako malý najskôr venoval basketbalu a následne futsalu. S futbalom začal ako deväťročný, dostal sa do akadémie Hérculesu, kde si ho ako 12-ročného všimla Valencia. Už v sezóne 2021/22 viackrát sedel na lavičke, doposiaľ odohral osem stretnutí La Ligy a je štvrtým najmladším futbalistom, ktorý kedy hral za "netopierov". Španielsko reprezentoval vo viacerých kategóriách.

Ismaël Gharbi

Dokáže hrať na krídle aj na pozícii ofenzívneho záložníka. Má výbornú techniku, prihrávky aj priame kopy. Gharbi sa narodil v Paríži tuniskému otcovi a španielskej mame. Je silným moslimom. S futbalom začínal v akadémii FC Paríž, odkiaľ ako dvanásťročný prešiel do PSG. Veľmi ho chcelo do národného tímu Tunisko, ale samotný hráč reprezentoval v kategórii U18 Francúzsko. Od minulého roka nastupuje za španielske mládežnícke kategórie. Za áčko PSG odohral sedem stretnutí a na konte má už dva tituly. Aktuálne hosťuje vo švajčiarskom Lausanne.

Iker Bravo

Jedenásť rokov mládežníckej kariéry strávil v barcelonskej La Masii, aby v roku 2021 využil ponuku nemeckého Leverkusenu. Keď v októbri spomínaného roku debutoval v rámci DFB Pokalu za áčko, mal iba 16 rokov, 9 mesiacov a 15 dní, čím sa stal najmladším hráčom v histórii Bayeru. Pred rokom ho na hosťovanie získal Real Madrid a zaradil do béčka. Dostal sa aj na lavičku A-tímu, zahral si mládežnícku Ligu majstrov.

Mario Martín

Stredný záložník je lídrom rezervného tímu Realu Madrid a vyniká skvelým prehľadom v hre, čo si cenia takisto v národnom tíme do 19 rokov, kde patrí medzi opory a rovnako to má byť aj na tohtoročnom európskom šampionáte. Za Castillu zatiaľ odohral 45 duelov a patril do kádra "bieleho baletu", ktorý vo februári vyhral MS klubov.

Ángel Alarcón

Krídelník alebo útočník s čuchom na góly prišiel v roku 2018 do Barcelony a už počas sezóny 2020/21 debutoval za béčko na seniorskej úrovni, ale následný ročník vynechal pre vážne zranenie kolena, čo výrazne pribrzdilo jeho vývoj. Vrátil sa však sa podával dobré výkony, vďaka ktorým ho Xavi postavil v piatich dueloch La Ligy, takže má v zbierke majstrovský titul. Zahral si už aj v národnom tíme do 20 rokov.

Ilias Akhomach

Ďalší z ofenzívnych mladíkov Barcelony takisto odohral niekoľko štartov v áčku, konkrétne dva, ale šancu mu dal ešte Ronald Koeman v roku 2021, keď mal iba 17 rokov. Po sezóne však "Blaugranas" opustil a posilnil Villarreal, kde naskakuje zatiaľ hlavne z lavičky. Rovnaký krok nedávno spravili takisto ďalší talentovaní mladíci ako Víctor Barberá či Fábio Blanco. Má marocký pôvod.

Juan Larios

Ľavý obranca pôsobil na mládežníckej úrovni v Seville aj Barcelone a v roku 2020 odišiel do akadémie Manchestru City. Podával dobre výkony v dorasteneckých tímoch či Premier League U21, ale do áčka sa nedostal, takže ho pred rokom ako jedného zo štyroch hráčov "Citizens" kúpil Southampton. Zasiahol do piatich duelov najvyššej anglickej súťaže. Po zostupe "svätcov" bude rozhodne dostávať viac šancí a rok na úrovni The Championship mu môže iba prospieť.

Samu Omorodion

V roku 2021 ho získala Granada, za ktorú debutoval v La Lige v auguste tohto roka. Proti Atléticu hneď strelil aj gól. To bol posledný dôkaz toho, že ho práve tento madridský tím chce kúpiť, čo sa o pár dní aj stalo. Obratom putoval na hosťovanie do Alavésu. Skóroval do sietí Celty, Villarrealu a naposledy aj proti Barcelone, čím sa postaral o najrýchlejší gól klubu v najvyššej súťaži. Všimol si ho teda aj tréner národného tímu do 21 rokov.