TOP 10 voľných prestupov modernej éry: Od nezlomného Milnera k hviezdnemu Messimu

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

TOP 10 voľných prestupov modernej éry: Od nezlomného Milnera k hviezdnemu Messimu

Messi prestúpil do PSG úplne zadarmo.
Messi prestúpil do PSG úplne zadarmo.AFP
Ilkay Gündogan (32) po ikonickom treble Manchestru City naskočil priamo do farieb Barcelony, jej bývalý hráč Lionel Messi (36) odišiel z Paríža do slnečného Miami. Vo svete futbalu sme však videli už niekoľko atraktívnych prestupov, ktoré sa udiali zadarmo. Flashscore Správy vybrali 10 najväčších z modernej doby.

James Milner: Manchester City > Liverpool

"Nudný Milner" má v anglickom futbale relatívne bezkonkurenčnú zbierku trofejí. Po tom, čo počas svojho päťročného pôsobenia v Manchestri City vyhral dvakrát Premier League, FA Cup, Ligový pohár a Community Shield, sa stal jednou z prvých posíl Jürgena Kloppa po jeho príchode na Anfield.

James Milner v drese Liverpoolu ďakuje fanúšikom.
James Milner v drese Liverpoolu ďakuje fanúšikom.AFP

Milnerova kondícia a pozičná flexibilita z neho urobili spoľahlivé koliesko v liverpoolskom stroji. Počas ostatného letného prestupového obdobia Angličan prestúpil do Brightonu, predtým však do svojej zbierky pridal ďalší ligový titul, FA Cup, Ligový pohár, Community Shield, Ligu majstrov, Superpohár a prvenstvo z majstrovstiev sveta klubov.

Robert Lewandowski: Borussia Dortmund > Bayern Mníchov

Po tom, čo Bayern v polovici roku 2000 zachránil Dortmund pred finančným krachom, využil svoju "džentlmenskú dohodu" a získal cennú posilu z BVB - poľskú superhviezdu Lewandowského.

Lewa strelil 103 gólov v 187 vystúpeniach za Dortmund, získal dva tituly v Bundeslige a oba domáce poháre. V Mníchove zaznamenal 344 gólov v 375 zápasoch, čím sa mu podarilo ešte viac prehĺbiť svoj odkaz v nemeckom futbale a k tomu pridať aj titul v Lige majstrov.

David Alaba: Bayern Mníchov > Real Madrid

Desať bundesligových titulov, dve triumfy v Lige majstrov a dva tituly zo svetového šampionátu klubov zrejme rakúskemu univerzálovi z Nemecka stačili, keď sa v roku 2021 vydal do slnečného Španielska.

Ancelotti, Vinícius, Rodrygo, Militao a Alaba z Realu Madrid
Ancelotti, Vinícius, Rodrygo, Militao a Alaba z Realu MadridAFP

Veci sa príliš nespomalili a skúsený stredopoliar/krajný obranca/stopér odvtedy pridal k svojmu menu trofej z La Ligy a ďalšie triumfy. David bude potrebovať väčšiu vitrínu na trofeje.

Andrea Pirlo: AC Miláno > Juventus

V Miláne sa zvláštne domnievali, že kúzelník už má svoje najlepšie časy dávno za sebou, keď Andreu Pirla na konci sezóny 2010/11 prepustili. Architekt stredu poľa strávil na červenej strane San Sira 11 sezón, ale v poslednej pod vedením Massimiliana Allegriho bojoval o herný čas a urobil prekvapivé rozhodnutie - prestúpil do Juventusu.

Pirlo v akcii za Juventus
Pirlo v akcii za JuventusProfimedia

Keď sa o tom dozvedel jeho krajan Gianluigi Buffon, vyhlásil, že tento prestup je "obchodom storočia". Nedopadlo to zle, vtedy 32-ročný hráč počas svojho pôsobenia v Turíne odohral štyri sezóny na elitnej úrovni, pričom v každom roku získal titul v Serii A a len tesne mu ušla sláva v Lige majstrov.

Jay Jay Okocha: PSG > Bolton

PSG zaplatilo za Okochu v roku 1998 približne 14 miliónov libier, čo z neho v tom čase robilo najdrahšieho afrického hráča v histórii. Na Okochu sa v Paríži pozeralo veľmi dobre a údajne zohral aj kľúčovú úlohu pri vývoji mladého Ronaldinha, no počas svojho štvorročného pôsobenia zaznamenal len 12 gólov v 84 zápasoch.

Nie je veľa ľudí, ktorí by videli príležitosť v prestupe z očarujúceho Paríža do Boltonu, no Jay Jay áno. Rýchlo sa stal obrovským hitom medzi fanúšikmi všetkých klubov v Anglicku. "Je taký dobrý, že mu dali dve mená," vravelo sa o ňom. Nigérijčan sa rýchlo udomácnil, predviedol niekoľko skvelých gólov a upevnil si pozíciu legendy Premier League, na ktorú sa dodnes s láskou spomína.

Sol Campbell: Tottenham > Arsenal

A teraz niečo "pre fanúšikov Spurs". Sol Campbell urobil z ich pohľadu najnešťastnejšie rozhodnutie, keď v lete 2001 prestúpil z Tottenhamu do Arsenalu úplne zadarmo. Severný Londýn tým otočil hore nohami.

Na tribúnach Tottenhamu je dodnes známy ako "Judáš". Spomienku naňho sprevádzajú škaredé scény a skandovanie. Jeho odchod sa ukázal ako jeden z najhorších a najpamätnejších, aké sa kedy uskutočnili.

Tvrdí však, že napriek nenávisti sa stále cíti ospravedlnený za svoje rozhodnutie, veď kto by mu to mohol mať za zlé? Po jedinom víťazstve v Ligovom pohári počas jeho pôsobenia v Spurs vyhral s "kanoniermi" trikrát FA Cup, Community Shield a dva tituly Premier League - vrátane toho, keď zohral kľúčovú úlohu v sezóne slávnych "The Invincibles".

Michael Ballack: Bayern Mníchov > Chelsea

Po troch majstrovských tituloch v Bundeslige a troch oceneniach pre najlepšieho nemeckého hráča roka sa dá povedať, že Bayern nemal radosť, keď Ballacka v roku 2006 stratil zadarmo.

Fanúšikovia Chelsea si stále vážia mohutného a impozantného stredopoliara ako jedného z najlepších hráčov v histórii a ako jedného z nedocenených protagonistov Premier League.

Počas úspešného obdobia pod vedením Carla Ancelottiho získal Ballack titul z Premier League, tri FA Cupy, Ligový pohár a Community Shield, aby následne v roku 2010 zamieril domov - do Bayeru Leverkusen.

Zlatan Ibrahimovič: PSG > Manchester United

The man, the myth, the legend. Zlatan zamieril aj na Britské ostrovy, aby sa venoval svojmu remeslu, čo mnohí v tom čase považovali skôr za PR manchesterského celku ako za serióznu akvizíciu.

Na Old Trafford prišiel v roku 2016 z PSG a pred sezónou dostal pod vedením Josého Mourinha dres s číslom 9. Hneď v zápase Community Shield proti Leicesteru strelil víťazný gól a vo svojom premiérovom ročníku zaznamenal úctyhodných 17 gólov.

V druhom roku ho pred odchodom do MLS pribrzdili zranenia, ale odišiel s trofejou víťaza Európskej ligy a Ligového pohára, ako aj s novozískaným uznaním futbalových fanúšikov v Anglicku.

Paul Pogba: Manchester United > Juventus

V roku 2012, keď mal mladý Paul Pogba pocit, že nedostáva príležitosti, ktoré si podľa neho zaslúži, nepodpísal novú zmluvu a zamieril do Juventusu. Bol považovaný za jednu z mála hrubých chýb, ktoré urobil Sir Alex Ferguson v Manchestri United.

Tento krok sa ukázal ako senzačný, keďže mladý Francúz sa stal jedným z najlepších stredopoliarov na svete, aspoň v tom čase.

Paul Pogba bol počas svojho prvého pôsobenia v Juventuse veľmi úspešný
Paul Pogba bol počas svojho prvého pôsobenia v Juventuse veľmi úspešnýProfimedia

Počas prvého pôsobenia v "Juve" získal Pogba štyri tituly v Serii A, dva tituly Coppa Italia a Supercoppa Italiana, než ho Manchester United kúpil späť za neuveriteľných 89 miliónov libier, čo bol vtedy svetový rekord.

Hoci Pogba počas tohto obdobia získal niekoľko domácich pohárov a dokonca vyhral majstrovstvá sveta, po návrate na Old Trafford sa nikdy nepriblížil k výškam, ktoré sa od neho očakávali. V lete 2022 nasledoval návrat do Juventusu. Opäť zadarmo.

Lionel Messi: Barcelona > PSG

Messi sa na svojej poslednej tlačovej konferencii v Barcelone rozplakal. V katalánskom klube strávil väčšinu svojho života, ale fakticky bol nútený odísť, pretože "Barca" sa dostala do finančných problémov, ktoré ju nakoniec priviedli k obrovskému riziku v súvislosti s vlastnou budúcnosťou.

Nebolo veľa klubov, ktoré by si mohli dovoliť váhu Argentínčanovho platu, ale PSG bolo jedným z nich.

Lionel Messi beží s loptou za Paris Saint-Germain
Lionel Messi beží s loptou za Paris Saint-GermainAFP

Hoci počas dvoch sezón v hlavnom meste Francúzska úplne nenaplnil hviezdnu povesť, aj tak zaznamenal 32 gólov v 75 vystúpeniach a predviedol niečo z kúzla, ktoré z neho robí pravdepodobne najlepšieho hráča, akého sme kedy videli.

V lete odišiel do Miami ako voľný hráč a okamžite zmenil pohľad Američanov na futbal. Je trochu šialené, že hráč ako Messi dvakrát zmenil klub, ale ani raz si to nevyžiadalo prestupovú čiastku.