Tréner mesiaca očami analytikov: Guardiola prekabátil Arsenal i Bayern a cieli na treble

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Tréner mesiaca očami analytikov: Guardiola prekabátil Arsenal i Bayern a cieli na treble

Španielsky stratég prežil úspešný mesiac.
Španielsky stratég prežil úspešný mesiac.Profimedia
Jediným tímom v histórii, ktorý vyhral treble v Anglicku, bol výber Alexa Fergusona (81) v sezóne 1998/99. Vďaka tomuto ťažko zopakovateľnému úspechu je uznávaný Škót stále považovaný za jedného z najlepších trénerov v histórii. Spomedzi tých, ktorí ešte stále aktívne pôsobia na lavičke, je už desať rokov za číslo jeden považovaný Pep Guardiola (52), ktorý možno ešte tento rok vystrieda Fergusona na pomyselnom tróne.

Guardiolu k úspechu výrazne posunul úspešný apríl, po ktorom sa stal naším ďalším trénerom mesiaca. V sledovanom období zaznamenal sedem víťazstiev a jednu remízu v odvetnom zápase Ligy majstrov na pôde Bayernu a pokračuje tak v napredovaní vo všetkých troch hlavných súťažiach.

Liga majstrov

Guardiolovou najväčšou zbraňou bola vždy kontrola lopty. Krátke prihrávky v malých priestoroch z prvej a neustála cirkulácia s cieľom nájsť medzeru pri presune súpera alebo prihrať loptu voľnému hráčovi na druhej strane ihriska. Tohtoročná verzia španielskeho mága je však nesmierne nebezpečná z iného dôvodu, než je vychvaľovaná kontrola lopty.

Prvýkrát totiž vidíme tím, ktorý hrá skvele aj bez nej. Keď k tomu pridáte taktickú prispôsobivosť, získate možno najkomplexnejší celok v histórii.

Nový štýl pressingu Manchesteru City spúšťa krídlo.
Nový štýl pressingu Manchesteru City spúšťa krídlo.11 Hacks

Po ligových víťazstvách nad Liverpoolom a Southamptonom sa tento koncept prejavil v domácom štvrťfinálovom súboji Ligy majstrov s Bayernom Mníchov. Kedysi sa koncepcia hry Manchestru City dala opísať ako "získať loptu čo najskôr", ale v súčasnosti môže tím pri pressingu v novom rozostavení 4-2-4 zostať v bloku a čakať na príležitosť.

Najväčší rozdiel medzi klasickým pressingom 4-4-2 a novým 4-2-4 je v tom, že pressing nezačína jeden zo stredových hráčov, ale krídelník. Jeho úlohou je len nepustiť loptu k šestkám súpera. To prispieva najmä k ziskom po dlhých loptách, keď má City stále centrálne prečíslenie a platí, že stred poľa je najdôležitejším priestorom na ihrisku.

Na druhej strane, slabinou tejto stratégie je, že súperov stopér môže hrať loptu vzduchom na krajného obrancu, čo vyvolá okamžitý pressing od krajného obrancu City. Našťastie pre Guardiolu má jeho tím na krajoch hráčov s vysokou hernou inteligenciou, ako sú Bernardo Silva a v našom príklade Jack Grealish, ktorí neustále skenujú pozíciu krajného obrancu. Vďaka tomuto systému má City najlepšiu obranu v lige a dáva súperom najmenej priestoru.

Práve z tejto pozície padol druhý gól v úvodnom zápase štvrťfinále proti Bayernu Mníchov, keď Grealish dostal loptu od Upamecana, posunul ju Erlingovi Haalandovi a ten našiel na zadnej tyči Bernanda Silvu, ktorý zvýšil na 2:0 a upokojil svoj tím v dôležitom momente.

Haaland potom pridal tretí gól a odveta v Mníchove, ktorá sa skončila remízou 1:1, už pomer síl nezmenila. "Citizens" postúpili do semifinále Ligy majstrov, kde sa stretnú s Realom Madrid. Podľa matematických modelov majú teraz 51 % šancu na zisk titulu.

Premier League

V lige Manchester City postupne porazil Liverpool, Southampton a Leicester, čím si zabezpečil status favorita na titul. V stredu 26. apríla ho potom čakal rozhodujúci "šesťbodový" zápas proti Arsenalu. A Pep ukázal, aký pragmatický tréner sa z neho stal. Arsenal má v tejto sezóne najlepší pressing v lige. Guardiolov najväčší rival José Mourinho by povedal, že jedinou vhodnou protistratégiou je dlhá lopta. A Guardiola ju ešte vylepšil.

Arsenal chcel zostávať viac v správnom rozložení a miernil tak pressing.
Arsenal chcel zostávať viac v správnom rozložení a miernil tak pressing.11 Hacks

Cieľom pressingu Arsenalu je prinútiť súpera hrať do strán. Tam potom podnikne agresívny útok a získa loptu. Guardiola však túto stratégiu dobre pozná, preto Arteta reagoval znížením intenzity pressingu a Arsenal zostal viac v správnom rozložení. Guardiola chcel trojuholníkmi so šestkami navnadiť súpera na pressing v strede ihriska a potom nechať hrať dlhé lopty od Johna Stonesa a Rubena Diasa pred stopérmi Arsenalu.

Citizens dostávali svoje útočné duo do súbojov 2v2.
Citizens dostávali svoje útočné duo do súbojov 2v2.11 Hacks

Akonáhle sa Granit Xhaka a Martin Odegaard nechali nalákať, Thomas Partey musel reagovať a doplniť pressing. Potom prichádzala dlhá lopta do situácie 2v2 na Haalanda s Kevinom De Bruynem proti Robovi Holdingovi s Gabrielom. Haaland si vymenil pozíciu s De Bruynem a jednoducho ho posielal za obranu. Arsenal nedokázal nájsť odpoveď.

Striktnosť tejto stratégie sa naplno prejavila niekoľko sekúnd po prvom góle, keď nám televízne kamery poskytli záber na Guardiolu, ktorý pozýva Edersona na koberec. Brazílsky brankár potom musel vysvetľovať, prečo loptu netočí cez šestky o niečo viac.

De Bruyne sa k celej stratégii vyjadril v pozápasovom rozhovore.

Víťazstvo malo pre City veľkú cenu. V súčasnosti im modely dávajú 91% šancu na zisk titulu. Navyše, vysnívané treble je stále v hre. Guardiolovi zverenci v apríli postúpili cez Sheffield United do finále FA Cupu, v ktorom sa v Londýne stretnú s Manchestrom United. Dve tretiny tohto historického úspechu môže Guardiola odškrtnúť v máji. Podarí sa mu to?